Εβραϊκές λέξεις που χρησιμοποιούμε στη Λειτουργία μας

Εβραϊκές λέξεις που χρησιμοποιούμε στη Λειτουργία μας

(אמן‎) Αμήν

Η λατρεία της Εκκλησίας του Χριστού πηγάζει κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τη λατρεία που απέδιδε ο ιουδαϊκός λαός προς τον Θεό. Η εξωτερική μορφή αυτής της λατρείας διαμορφώθηκε σιγά-σιγά μέσα στους αιώνες και μαζί με διάφορες άλλες έννοιες (π.χ. η έννοια του περάσματος του Πάσχα, της προετοιμασίας 40 ημερών για ένα γεγονός, της Πεντηκοστής κ.ά.) σταθεροποιήθηκε και στη χριστιανική λατρεία. Μεταξύ αυτών των εβραϊκών στοιχείων υπάρχουν και αρκετές λέξεις της εβραϊκής ή της αραμαϊκής γλώσσας που διατηρήθηκαν στο λεξιλόγιο της λατρείας της Εκκλησίας, τις οποίες τις λέμε, τις ψάλλουμε και τις χρησιμοποιούμε χωρίς, συχνά να γνωρίζουμε ποιο είναι το πραγματικό τους νόημα. Θα τις γνωρίσουμε την κάθε μια ξεχωριστά.

ΑΜΗΝ. Η λέξη αυτή σφραγίζει κάθε μας προσευχή. Αποτελεί την επιβεβαίωση όλων εκείνων που είπαμε ή που ακούσαμε λίγο πιο πριν. Η πιο απλή σημασία της είναι ΝΑΙ. Πιο αναλυτικά θα μπορούσε να σημαίνει «Είναι αλήθεια και πιστεύω όλα αυτά». Στην προσωπική προσευχή το «Αμήν» είναι μια επανάληψη και επιβεβαίωση όσων λέχθηκαν πρωτύτερα. Στη δημόσια προσευχή μας, το ΑΜΗΝ σημαίνει ότι συμφωνούμε και κάνουμε δικά μας όσα κάποιος άλλος (π.χ. ο ιερέας) εξέφρασε στο όνομα του λαού. Είναι τόσο σημαντική αυτή η λέξη, που η αρχαία Εκκλησία θεωρούσε το ΑΜΗΝ ως άλλο όνομα του Ιησού Χριστού (βλ. Απ 3,14).

Ο ίδιος ο Ιησούς όταν ήθελε να επιβεβαιώσει με τον πιο απόλυτο τρόπο τη διδασκαλία του, έλεγε: «Αμήν, αμήν, λέγω υμίν…), δηλ. «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω…». Το μεγάλο βάρος αυτής της σύντομης και τόσο περιεκτικής λέξης και προσευχής, φανερώνεται και από το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται στην Καινή Διαθήκη πάνω από 75 φορές. Στην απόδοση της λατρείας μας, λοιπόν, είναι σημαντικό να την προφέρουμε με όλη μας την καρδιά. Στην τέλεση της Ευχαριστίας, μάλιστα, να προσέχουμε ιδιαίτερα εκείνο το ΑΜΗΝ που ψάλλουμε όλοι μαζί στο τέλος της ευχαριστιακής προσευχής, στη δοξολογία πριν από το «Πάτερ ημών». Αντιπροσωπεύει όλη μας τη προσευχή και τη ζωή μας!

Πηγή:sannicolo.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 1-13) Και

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου