ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΓΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΓΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

Την Μεγάλη Τετάρτη 4 Απριλίου 2018 στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η  ευλογία των Ελαίων και η καθαγίαση του Μύρου, από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νάξου – Τήνου π. Νικόλαο, με τη συμμετοχή των Ιερέων που υπηρετούν στην Τήνο και των Π. Σεβαστιανού Φρέρη και Στέφανου Αρμακόλα που  είχαν  προσκληθεί  να έρθουν στην Τήνο και να βοηθήσουν στις Ιεροτελεστίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η συμμετοχή των πιστών ήταν πολύ καλή και η όλη ατμόσφαιρα κατανυκτική.

Στην τελετή παρέστησαν και τα παιδιά της τοπικής Εκκλησίας που πρόκειται να λάβουν κατά τη φετινή χρονιά το Μυστήριο του Χρίσματος.

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος μίλησε στη συναγμένη  Εκκλησία και είπε:

Σεβαστοί και αγαπητοί ιερείς.
Σεβαστοί και αγαπητοί ιερομόναχοι
Σεβαστή και αγαπητή Αδελφή Θηρεσία
Αγαπητοί μου Αδελφοί  και αδελφές

Η σημερινή βραδιά ανήκει στην Εκκλησία σε όλα τα μέλη της. Ανήκει σε όλους τους Βαπτισμένους, τους οποίους ο Χριστός κατέστησε «βασιλικό ιερατείο». Ανήκει  όμως με ιδιαίτερο τρόπο στους Πρεσβυτέρους της Εκκλησίας, τους οποίους ο Θεός καθιέρωσε με το μυστήριο της χειροτονίας και τους κατέστησε «διακονηματικό ιερατείο».

Ο Χριστός, μέγας αρχιερέας και μοναδικός μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων, θέλησε η Εκκλησία του να είναι "ένα βασιλικό ιερατείο για τον Θεό και Πατέρα του" (Απ.1,6) Έτσι η κοινότητα των πιστών είναι κοινότητα ιερατική και το κάθε μέλος της ασκεί  «την κοινή  ιεροσύνη» που λαβαίνει τη στιγμή του Βαπτίσματός του, μέσα από  μια συγκεκριμένη αποστολή που ο ίδιος ο Κύριος του  αναθέτει.

Οι  χριστιανοί ενσωματωμένοι με το Βάπτισμα στο Μυστικό Σώμα του Χριστού, ενισχυμένοι με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος στο Μυστήριο του Χρίσματος καθιερώνονται και δημιουργούν το «βασιλικό ιεράτευμα και το έθνος άγιο» (Α Πέτρ.2,4-10) με σκοπό:

 να προσφέρουν με τα έργα τους πνευματικές θυσίες, να μαρτυρούν καθημερινά με τη ζωή τους την πίστη τους στον Αναστημένο  Χριστό και να εργάζονται με όλες τους τις δυνάμεις για να καταστεί γνωστό παντού το μήνυμα της σωτηρίας.

Με το Μυστήριο του Βαπτίσματος ο κάθε χριστιανός αποκτά  το δικαίωμα της συμμετοχής του  στην τριπλή αποστολή του Χριστού: Ιερέα, Προφήτη και Βασιλέα.

Για να ανταποκριθούν οι πιστοί στην τριπλή αυτή αποστολή τους, το Άγιο Πνεύμα μοιράζει  στον κάθε ένα και στην κάθε μια ιδιαίτερα χαρίσματα (Α Κορ. 12,7). Λαβαίνοντας αυτά τα χαρίσματα, ο κάθε πιστός αποκτά το δικαίωμα και το καθήκον να τα αξιοποιεί στο όνομα του Χριστού, για το καλό όλων και σε κοινωνία με όλους τους αδελφούς και τους ποιμένες της Εκκλησίας.

 Η τοπική μας  Εκκλησία με την 8η Σύνοδό της, που ποτέ δεν έχει φύγει από το μυαλό μου, θέλησε να βοηθήσει ώστε τα μέλη της:

Να συνειδητοποιήσουν ακόμη περισσότερο αυτό το δικαίωμα και καθήκον τους, Να καταλάβουν επίσης ότι αυτό το δικαίωμα και καθήκον το ακούν μόνο σε κοινωνία με τους ποιμένες, οι οποίοι έχουν την ευθύνη να κρίνουν για την αυθεντικότητα και τη σωστή χρήση των χαρισμάτων τους.

Στα  δέκα επτά χρόνια που πέρασαν από την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, όσα αποφασίστηκαν αποτέλεσαν για μένα την πυξίδα της ποιμαντικής μας ζωής. Οι αποφάσεις της 8ης Συνόδου μας δεν μπήκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας παρόλο που μερικοί τις  ξέχασαν ή και τις αγνόησαν   και σήμερα διατηρούν την αξία τους και παραμένουν επίκαιρες

Η κατήχηση με τη βοήθεια και λαϊκών    κατηχητών παραμένει  πρώτη προτεραιότητα, η προετοιμασία για την τέλεση των Μυστηρίων επίσης, το κοινωνική έργο με την ενεργό δράση της τοπικής μας Κάριτας αποδίδει  σημαντικό έργο, χάρη και στη συνεργασία και αδελφοποίησή της με την Κάριτας της Reggio Calabria και του  Foligno. Δεν είναι τυχαίο το ότι  μία δεκαπενταμελής αντιπροσωπεία της Κάριτας της Reggio Calabria  από αύριο θα είναι μαζί μας για τις γιορτές του Πάσχα.

Πρέπει η πλούσια λατρευτική ζωή της τοπικής μας Εκκλησίας να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο  και από τους άλλους τομείς που είναι: η χριστιανική  διδασκαλία, η θρησκευτική μόρφωση και η μεγαλύτερη ακόμη  φροντίδα για την οικογένεια.

Το έργο που ο Κύριος εμπιστεύθηκε στους ποιμένες του λαού του, είναι η διακονία, η υπηρεσία. Μαζί όμως με την διακονία το ιερό μυστήριο της Χειροτονίας μεταδίδει και μια "ιερή εξουσία", που δεν είναι άλλη από την εξουσία του Χριστού. Η άσκηση αυτής της εξουσίας πρέπει να γίνεται με το πρότυπο του Χριστού, ο οποίος δεν ήλθε για να τον υπηρετήσουν αλλά να υπηρετήσει.

Οι Ιερείς ασκούν την διακονία τους με υπακοή και κοινωνία  με τον Επίσκοπο. Γι’ αυτό και τη στιγμή της ιερατικής τους χειροτονίας  δίνουν υπόσχεση υπακοής στον Επίσκοπο τους, την οποία ανανεώνουν κάθε χρόνο αυτή τη βραδιά που κάνουμε ανάμνηση  της παράδοσης   στην Εκκλησία από    τον Χριστό  στην Εκκλησία του  Μυστηρίου της Ευχαριστίας και της Ιεροσύνης.

Αδελφοί μου στην ιεροσύνη, συνεργαζόμαστε σχεδόν από μία εικοσιπενταετία. Μέχρι τώρα αλλού πετύχαμε και αλλού αποτύχαμε, είναι όμως βέβαιο ότι  δεν απογοητευθήκαμε και δεν πρέπει να απογοητευθούμε, διότι  Κύριος είναι μαζί μας, μας συνοδεύει, όπως συνόδεψε τους μαθητές της Εμμαούς.

Σας ευχαριστώ για την πολύτιμη  προσφορά σας στην Εκκλησία, τους αγώνες σας και την αγωνία σας, τις θυσίες σας, την καθημερινή σας μαρτυρία αγάπης για το ιερατείο σας, για την αποστολή σας, για την Εκκλησία.

Συνεχίστε με τον ίδιο ποιμαντικό ζήλο να εξασφαλίζετε στην Εκκλησία μια ισορροπημένη ποιμαντική διακονία μοιρασμένη στην διδασκαλία, τη λατρεία και την αγαθοεργία. Είναι οι τρεις τομείς της ζωής της Εκκλησίας που πρέπει να αναπτύσσονται μαζί γιατί ο ένας εξαρτάται από τον άλλο.

 Σε σας αγαπητά λαϊκά μέλη της Εκκλησίας, σας ζητώ, να αγαπάτε τους Πρεσβυτέρους μας  που θυσιάζονται για σας, τους μοναχούς και τις μοναχές που προσεύχονται για σας  και δίνουν καθημερινή μαρτυρία της ολοκληρωτικής αφιέρωσής τους στο Θεό και το λαό, για τους δύο μέλλοντες ιεροσπουδαστές μας που αποτελούν τις νέες ελπίδες μας.

Η δική σας αποστολή δεν αντικαθιστά την αποστολή του ιερέα αλλά την συμπληρώνει.

Η αποστολή του ιερέα δεν αντικαθιστά τη δική σας αλλά την συμπληρώνει.

Και σεις αγαπητά μου παιδιά να αγαπάτε  τους γονείς σας, όλους τους ιερείς που συνεργάζονται μαζί τους για το καλό  και  την ευτυχία σας.

Σε σας όλους αδελφοί μου και αδελφές μου σας ζητώ να προσεύχεστε για όλη την Εκκλησία του Χριστού και μην παραλείπετε να επικαλείστε το έλεος του Κυρίου μας και για μένα τον ανάξιο δούλο του, ώστε να παραμείνω πιστός στην αγάπη μου για το λαό του Θεού, που είσαστε εσείς. ΑΜΗΝ.

Πριν από την απόλυση,  η κυρία Ανδριανή Βίλλα, εκ μέρους της συναγμένης Εκκλησίας, με θερμά λόγια,  ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο  και όλους τους ιερείς για το έργο που επιτελούν στην τοπική Εκκλησία μας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκαν στους ιερείς  συμβολικά στάχια και σταφύλι και σε όλο το εκκλησίασμα άλλα σύμβολα που θα τους θυμίζουν τη συμμετοχή τους στην όμορφη ιεροτελεστία της Θείας Λειτουργίας της ευλογίας των ελαίων και της καθαγίασης του Μύρου του έτους 2018. Όλα αυτά πρωτοβουλία της μοναδικής μοναχής που βρίσκεται στο νησί και είναι γνωστή για τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες της.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου