Εβδομάδα για την Ενότητα των Χριστιανών

Εβδομάδα για την Ενότητα των Χριστιανών

Εβδομάδα.png

Ήταν η μοναστική κοινότητα του Grandchamp, στην Ελβετία, που ετοίμασε το υλικό για την Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών, που προγραμματίστηκε για τις 18-25 Ιανουαρίου 2021. Αυτό ανακοινώθηκε στον ιστότοπο του από το Ποντιφικό Συμβούλιο για την Ενότητα των Χριστιανών. Το θέμα που επιλέχτηκε για το σκοπό αυτό, είναι παρμένο από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη (15,1-17), και είναι: «Παραμείνετε στην αγάπη μου: θα παράγετε πολύ καρπό» το οποίο «εκφράζει το κάλεσμα για προσευχή, συμφιλίωση και ενότητα της Εκκλησίας και της ανθρωπότητας που χαρακτηρίζει την Κοινότητα του Grandchamp». Πράγματι, αυτή, συγκεντρώνει «μοναχές από διαφορετικές χριστιανικές παραδόσεις και από διαφορετικές χώρες». Η Κοινότητα ιδρύθηκε το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα: τη δεκαετία του 1930, από μερικές γυναίκες της μεταρρυθμισμένης παράδοσης της γαλλόφωνης Ελβετίας, που ανήκαν σε μια ομάδα γνωστή ως Dames de Morges, «ανακάλυψαν εκ νέου τη σημασία της σιωπής στην ακρόαση του λόγου του Θεού και, ταυτόχρονα, επανέλαβαν την πρακτική των πνευματικών ασκήσεων για να θρέψουν τη ζωή της πίστης, ακολουθώντας το παράδειγμα του Χριστού, ο οποίος αποσύρθηκε σε ερημικά μέρη για να προσευχηθεί». Αυτές οι γυναίκες ενώθηκαν σύντομα με άλλες, που άρχισαν να παρακολουθούν τακτικά τις πνευματικές ασκήσεις στο Grandchamp. Ως εκ τούτου, ήταν «απαραίτητο να προβλεφθεί μια σταθερή παρουσία που θα προσφέρει προσευχή και θα καλωσορίζει τον αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών και ατόμων που επιθυμούν να απομονωθούν σε προσευχή». Με την πάροδο των ετών, η Κοινότητα του Grandchamp καλλιέργησε «ισχυρούς δεσμούς τόσο με την κοινότητα του Taizé που με τον πατέρα τους Paul Couturier, βασικό πρόσωπο στην ιστορία της Εβδομάδας προσευχής». Σήμερα, στο Grandchamp υπάρχουν «περίπου πενήντα μοναχές, που ασχολούνται με την αναζήτηση διαδρομών συμφιλίωσης μεταξύ χριστιανών, εντός της ανθρώπινης οικογένειας και σεβασμού ολόκληρης της δημιουργίας».

Η προπαρασκευαστική συνάντηση για την προετοιμασία του υλικού για την Εβδομάδα προσευχής πραγματοποιήθηκε στο Grandchamp, από τις 15 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2019. Έλαβε μέρος η Διεθνής Επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε από το Ποντιφικό Συμβούλιο για την Προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών και από το οικουμενικό Συμβούλιο των εκκλησιών. Στη συνέχεια, η μοναστική κοινότητα εργάστηκε για αρκετούς μήνες για τη σύνταξη του πρώτου κειμένου, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για εκείνο στο οποίο εργάστηκε τότε η ίδια η Διεθνής Επιτροπή. Το θέμα της Εβδομάδας Προσευχής, που επέλεξαν οι αδελφές, επέτρεψε στις ίδιες να «μοιραστούν την εμπειρία και τη σοφία της στοχαστικής τους ζωής, εμβολιασμένες στην αγάπη του Κυρίου και να μιλήσουν για τον καρπό αυτής της προσευχής: μια βαθύτερη κοινωνία με αδέρφια εν Κυρίω, και μεγαλύτερης αλληλεγγύης με ολόκληρη τη δημιουργία».

Προσευχή, κοινοτική ζωή και φιλοξενία

Τρεις είναι πυλώνες στους οποίους βασίζεται το υλικό: η προσευχή, η κοινοτική ζωή και η φιλοξενία. Αυτά αρθρώνονται ως έκκληση να «παραμείνουν εν Χριστώ» για να πλησιάσουν τους άλλους και να ξεπεράσουν τις διαφορές μεταξύ των Χριστιανών. «Όταν ακούμε τον Ιησού, η ζωή του ρέει μέσα μας – υπογραμμίζει – Εκείνος μας καλεί να αφήσουμε τον Λόγο του να μείνει μέσα μας και στη συνέχεια οποιοδήποτε από τα αιτήματά μας θα τα πραγματοποιήσει». «Ως άνθρωποι, ως κοινότητα, ως Εκκλησία – επαναλαμβάνουν – θέλουμε να ενωθούμε με τον Χριστό τηρώντας την εντολή του να αγαπάμε ο ένας τον άλλον όπως Εκείνος μας αγάπησε». Έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι «το να πλησιάζεις τους άλλους, να ζεις μαζί με την κοινότητα με άλλους ανθρώπους, μερικές φορές πολύ διαφορετικούς από εμάς, είναι μια πρόκληση», οι μοναχές του Grandchamp έθεσαν σε εφαρμογή τη διδασκαλία του Frère Roger, ιδρυτή της Κοινότητας του Taizé: «Δεν υπάρχει φιλία που να μην καθαρίζει από τα βάσανα, δεν υπάρχει αγάπη για τον πλησίον χωρίς τον σταυρό».

Εξ ου και η αναφορά στο γεγονός ότι «οι χωρισμοί μεταξύ των χριστιανών, η απομάκρυνσή του ενός από τον άλλο είναι σκάνδαλο επειδή σημαίνει επίσης την απομάκρυνση από τον Θεό». Σίγουρα, «οι προσπάθειες συμφιλίωσης κοστίζουν και απαιτούν θυσίες», αλλά υποστηρίζονται πάντοτε από την προσευχή του Χριστού που θέλει να είμαστε ένα, όπως είναι με τον Πατέρα, ώστε ο κόσμος να πιστέψει». Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, ως Χριστιανοί, «ζούμε επίσης σε μια δημιουργία που κραυγάζει όσο περιμένει να απελευθερωθεί»: παραμένοντας εν Χριστώ, επομένως, μπορεί κανείς να λάβει «τη δύναμη και τη σοφία να ενεργήσει ενάντια στις δομές της αδικίας και της καταπίεσης, για να αναγνωρίσουμε πλήρως τους εαυτούς μας ως αδελφούς και αδελφές της ανθρωπότητας και να είμαστε αρχιτέκτονες ενός νέου τρόπου ζωής με σεβασμό και κοινωνία με όλη τη Δημιουργία». «Προσευχήσου και δούλεψε ώστε να βασιλεύσει ο Θεός» είναι ο κανόνας της ζωής που απαγγέλλουν οι μοναχές του Grandchamp κάθε μέρα: αυτό δείχνει ότι «η προσευχή και η καθημερινή ζωή δεν είναι δύο ξεχωριστές πραγματικότητες, αλλά είναι δημιουργημένες για να είμαστε μαζί».

Μετάφραση: π. Ιωάν. Σκλ.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου