ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ, ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ, ΣΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ, ΓΙΑ  ΑΡΚΕΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ, ΣΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ

Δε θα σχολιάσω ποιος λαός προσεγγίζει περισσότερο τον ανθρώπινο πολιτισμό, απλά ότι και στις 2 χώρες τα προβλήματα βίας δεν επηρεάζονται από το είδος των προβλεπομένων ποινών. Ας μείνουμε στα γεγονότα.
`Την 21η Αυγούστου έγινε η 12η εκτέλεση, εντός 2019. στις ΗΠΑ, ενός άνδρα 49 ετών. Είχε απαγάγει και σκοτώσει 19χρονο κορίτσι το 1998
Τον περασμένο Ιούλιο είχε ανακοινωθεί η επαναφορά της θανατικής ποινής συνολικά στις ΗΠΑ.
Ο Επίσκοπος της Φλόριντα Frank Dewane, επικεφαλής της Επιτροπής Ειρήνης και Ανθρώπινης Ανάπτυξης της Καθολικής Ιεραρχίας των ΗΠΑ, υπενθύμισε την πρόσφατη (Αύγουστος 2018 ) αλλαγή, από τον Πάπα Φραγκίσκο, του κανόνα 2267 της “ Κατήχησης της Καθολικής Εκκλησίας : η θανατική ποινή είναι πλέον ανεπίτρεπτη για οποιοδήποτε έγκλημα. 
Ο Ιεράρχης εξήγησε ότι έχουν εξελιχθεί πολλοί τρόποι σωφρονισμού που εξασφαλίζουν την προστασία των πολιτών και εξασφαλίζεται η ακεραιότητα του καταδικασθέντα, που αρκετές φορές, σε μεταγενέστερο χρόνο, έχει αποδεχθεί αθώος. Επιπλέον με τη θανατική ποινή δεν υλοποιείται ο σκοπός κάθε σύγχρονου σωφρονιστικού συστήματος που ελπίζει στην επιστροφή στην κοινωνία αυτού που εγκλημάτησε, μετά την εκτέλεση της ποινής. Τέλος ο φόβος της θανατικής ποινής δε συνετέλεσε, διαχρονικά, στη μείωση των εγκληματικών πράξεων στις ΗΠΑ.
Αντίθετα το Κοινοβούλιο της αφρικανικής χώρας ψήφισε και ο Πρόεδρος της Ουγκάντα αποδέχθηκε την κατάργηση τη θανατική ποινή για αρκετά εγκλήματα, ανάμεσα στα οποία της τρομοκρατίας. Οι δικαστές της χώρας έχουν ζητήσει την πλήρη κατάργησή της, κάτι που ελπίζεται σύντομα.
Στη χώρα υπάρχουν 133 καταδικασθέντες σε θάνατο, όλοι πριν το 2000. 

Πηγή : Vatican news και περιοδικό AFRICA ( διμηνιαίο περιοδικό της ιταλικής επαρχίας του τάγματος των Λευκών Πατέρων (Padri Bianchi)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου