Επιστρέψαμε από το δικό μας «θαβώρ»

Επιστρέψαμε από το δικό μας «θαβώρ»


Από το απόγευμα της Δευτέρας 13 Μαρτίου μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης  16 Μαρτίου 2017, στο νησί της Τήνου, έγιναν οι ετήσιες πνευματικές ασκήσεις των ιερέων της Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου-της Επισκοπής Κρήτης  και συμμετείχε και ένας Λαζαριστής ιερομόναχος από την μοναχή κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

Στην πνευματική αυτή περισυλλογή, που γίνεται κάθε χρόνο και εναλλάξ στο νησί της Τήνου και της Σύρου, συμμετείχαν και οι δύο επίσκοποι είκοσι δύο ιερείς και οι δύο επίσκοπο π. Νικόλαος και π. Πέτρος.

Κατά τη φετινή χρονιά, τις πνευματικές αυτές ασκήσεις διεύθυνε ο τιτουλάριος Επίσκοπος Καρκαβίας και έξαρχος των Ελληνορύθμων Ελλάδος κ. Εμμανουήλ, ειδικευμένος στη Λειτουργική και στους Πατέρες της Εκκλησίας Ανατολής και Δύσης.

Ο Σεβασμιότατος κ. Εμμανουήλ με την ευρύτητα γνώσεών του στους τομείς αυτούς και με την παιδαγωγική εμπειρία που απέκτησε κατά την περίοδο που υπηρέτησε, ως Διευθυντής του Ελληνικού Κολλεγίου στη Ρώμη, ικανοποίησε απόλυτα  τους παρόντες. Αποδείχτηκε επιτυχής και προφητική η πρόσκληση που του έγινε από την Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου να μας συνοδεύσει στην πνευματική αυτή περισυλλογή του έτους 2017.

Οι έξη εμπνευσμένες και πλούσιες  ομιλίες σε γνώσεις Γραφής και κειμένων Πατέρων της Εκκλησίας, που μας παρουσίασε ο Σεβασμιότατος κ. Εμμανουήλ , τα κηρύγματά του κατά την τέλεση της Θείας Συλλειτουργίας και της Ακολουθίας Μετανοίας, αλλά και η συμπληρωματική προσευχή με την τέλεση της Ακολουθίας των Ωρών, και την απαγγελία του Αγίου Ροδαρίου, μας βοήθησαν   για γευθούμε και πάλι «πόσο είναι όμορφο να κατοικούν αδελφοί επί τω αυτώ».

Το πνεύμα που επικράτησε και σ’ αυτές τις πνευματικές αυτές ασκήσεις, ήταν  φιλικό και αδελφικό, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα ακόμη καλύτερο ιερατικό δέσιμο μεταξύ των παρόντων εφημερίων που εργάζονται στα νησιά του αιγαίου και του κρητικού πελάγους.

Εκείνο που διαπιστώθηκε ήταν ότι, το δέσιμο που υπάρχει μεταξύ των Ελλήνων  και των αλλοδαπών εφημερίων, που άφησαν την πατρίδα τους για να δώσουν ένα χέρι βοηθείας στο πνευματικό και ποιμαντικό έργο της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα , είναι  πολύ δυνατό , εποικοδομητικό  και αδελφικό.

Την τελευταία  ημέρα των πνευματικών ασκήσεων, μάς δόθηκε η δυνατότητα από το πρόγραμμα, μιας αδελφικής συνάντησης με σκοπό την μεταξύ μας, ακόμη καλύτερη γνωριμία. Ο  κάθε επίσκοπος και ιερέας παρουσίασε εν συντομία την αποστολή που επιτελεί στην Εκκλησία μας στην Ελλάδα.

Από την παρουσίαση αυτή  πρόεκυψε η ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης συνεργασίας των εφημερίων του αιγαίου  και του κρητικού πελάγους,  ώστε όλοι μαζί  και συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο, να προσφέρουμε μεγαλύτερη δόξα στο Θεό και υπηρεσία στην Εκκλησία.

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όσους περάσαμε μαζί αυτές τις τόσο όμορφες  τρεις ημέρες στο δικό μας όρος «Θαβώρ». Εκεί είδαμε τη λάμψη του προσώπου του Χριστού, μέσα από το λόγο του και το λόγο της Εκκλησίας, που πιστή στη φωνή του Θεού Πατέρα, συνεχίζει να «ακούει τον Υιό Του τον αγαπητό στον οποίο Εκείνος ευαρεστήθηκε» και εμείς «πορευθέντες» ευαγγελιζόμαστε και κατηχούμε για τη σωτηρία τη δική  μας και των άλλων.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

15η Κυριακή του Έτους

15η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 17[16], 15                         Εγώ, Κύριε, μες στη δικαιοσύνη, θα δω το πρόσωπό Σου, θα χορτάσω

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ Σάββατο 13 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου