Επιστρέφει το «Ένα γεύμα την ημέρα»
Σοβαρή είναι τώρα και στην Ιταλία η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναφορικά με την πείνα όπου οι νέοι φτωχοί, εξαιτίας της πανδημίας, ανέρχονται σε ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με την Coldiretti, ενώ 130 εκατομμύρια στον κόσμο είναι εκείνοι που για τον Ο.Η.Ε. και τον Π.Ο.Υ., προστίθενται σε αυτούς που εδώ και χρόνια υποσιτίζονται. Η Caritas Italiana διαπίστωσε ότι αυτοί οι νέοι φτωχοί μόνο για τον μήνα Ιούνιο, ανήλθαν στο 34% εκείνων που ανέτρεξαν στις δομές υποστήριξής της. Άτομα που πριν τον Covid-19 τα κατάφερναν, μπορούσαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα, τα ουσιώδη, και που τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την απώλεια της εργασίας, με τις δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών, ενοικίων και υποθηκών, αλλά και με ψυχολογικά και σχεσιακά προβλήματα.
Στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου σε 800 πλατείες και ενορίες στην Ιταλία.
Γι αυτούς, και όχι μόνο για τους πεινασμένους του Τρίτου και Τέταρτου κόσμου, η κοινότητα Comunità Papa Giovanni XXIII επιστρέφει στις πλατείες της Ιταλίας, στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου, με την πρωτοβουλία αλληλεγγύης «Ένα γεύμα την ημέρα», για να ευαισθητοποιήσει αναφορικά με τις δυσκολίες που οι «παλιοί» και οι «νέοι» φτωχοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν. Σε 800 πλατείες και ενοριακούς ναούς της χερσονήσου, νέοι και λιγότερο νέοι εθελοντές της Κοινότητας που ιδρύθηκε από τον don Oreste Benzi το 1968 και είναι παρούσα σε 40 χώρες στον κόσμο, με πάνω από 500 κέντρα υποδοχής, θα συλλέξουν την συγκεκριμένη βοήθεια αλληλεγγύης των Ιταλών και θα εξηγήσουν ότι γι αυτούς η πείνα είναι πρώτα απ’ όλα μια αδικία στην οποία ανταποκρινόμαστε όχι μόνο παρέχοντας ένα γεύμα, «αλλά και με τη ζωή μας» διευκρινίζουν οι διοργανωτές.
Ένα σουπλά για μια «κράτηση» στο τραπέζι για όσους δεν τα καταφέρνουν
Ακόμα κι αν κάθε χρόνο, η κοινότητα εγγυάται πάνω από 7,5 εκατομμύρια γεύματα για τους περισσότερο αναγκεμένους, η ισχυρή επιλογή είναι εκείνη του να «μοιραζόμαστε την ύπαρξή μας με τα φτωχά άτομα που όλοι αποφεύγουμε». Το αποκαλούν “Sharing Humanity”, που σημαίνει σίτιση, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, αλλά και προσφορά φιλίας, με το να γίνουμε οικογένεια. Όσοι θα σταματούν για να μιλήσουν με τους εθελοντές για το «Ένα γεύμα την ημέρα» θα μπορέσουν να πάρουν στο σπίτι τους μια συμβολική ένδειξη υποδοχής και αλληλεγγύης προς τους πλέον αναγκεμένους: ένα σουπλά με αμερικανικό στυλ που θα επιλεγεί μέσα από μια σειρά που δημιουργήθηκε με την συμβολή των καλλιτεχνών του Ιταλικού Συλλόγου Δημιουργών Εικόνας.
Οι οικογενειακές στέγες και τα χωριά της Κοινότητας
Τοποθετώντας το στο δικό μας τραπέζι σημαίνει ότι προετοιμάσαμε μια θέση για έναν νέο επισκέπτη, αλλά με τη συνεισφορά που προσφέρουμε με αυτόν τον τρόπο στην κοινότητα Comunità Papa Giovanni XXIII θα είναι σαν να κάνουμε κράτηση για μια θέση, στις εγκαταστάσεις υποδοχής της Κοινότητας, τις οικογενειακές στέγες και τα χωριά. «Τα «παιδιά» του don Oreste (που απεβίωσε τον Νοέμβριο του 2007) ανταποκρίνονται με αυτόν τον τρόπο στην έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου στην εγκύκλιο επιστολή Laudato Si’, υπέρ των ατόμων «που απορρίπτονται και στερούνται θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τα οποία συνεχώς αυξάνονται στην σημερινή κοινωνία.
Τα «παιδιά» του don Oreste και η ολοκληρωμένη οικολογία
Αποδεχόμενοι το κάλεσμα του Πάπα, η Κοινότητα θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία «The Economy of Francesco” και στο «Ιωβηλαίο της Γης» που θα είναι το θέμα της 15ης ημέρας της Ώρας της Δημιουργίας. Από την 1η έως την 4η Οκτωβρίου πράγματι, θα ξεκινήσει εκ νέου τα έργα και τις δραστηριότητές της που εστιάζονται στον αγώνα της υπέρ εκείνων που στερούνται τροφής και νερού καθώς και σε μια προσέγγιση υπέρ μιας ολοκληρωμένης οικολογίας που περνά μέσα από την οικογενειακή γεωργία για την υποστήριξη των φτωχότερων και μιας γεωργίας χωρίς αποκλεισμούς που θα είναι βιώσιμη, στην οποία θα πρωταγωνιστούν οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί που θα συνδέονται με την Κοινότητα.
Ramonda: φέτος, δίνουμε περισσότερη προσοχή στους Ιταλούς «νέους φτωχούς»
Ο πρόεδρος της Comunità Papa Giovanni XXIII, Giovanni Paolo Ramonda, εξηγεί στο Vatican News τους στόχους και τις μεθόδους του Σαββατοκύριακου στις πλατείες με το «Ένα γεύμα την ημέρα».
Το γέμισμα της κοιλιάς είναι το πρώτο βήμα, αλλά εσείς μιλάτε επίσης και για από κοινού μοίρασμα της ύπαρξης, αυτό πώς μπορεί να γίνει;
Απ. – Το να μοιράζεσαι την ύπαρξη σημαίνει να ακούς την πολύ μεγάλη δυστυχία που εκείνοι εκφράζουν. Αποτελεί επίσης ανάγκη για εγγύτητα, για ακρόαση, μια συγκεκριμένη ακρόαση, που δίνει απαντήσεις. Διότι, όπως έλεγε και ο ιδρυτής μας ο don Oreste Benzi, «εάν κάποιος πεινά, εσύ είσαι αυτός που θα πρέπει να του δώσεις να φάει, αν διψάει θα πρέπει να του δώσεις να πιει, εάν δεν έχει δουλειά, θα πρέπει να προσπαθήσεις να βοηθήσεις ώστε να μπορέσει να αναζητήσει μια δουλειά». Πολλοί γονείς, πολλές μαμάδες δεν διαθέτουν ακόμη και σήμερα, τα απαραίτητα ώστε τα παιδιά τους να μπορέσουν να έχουν ό,τι χρειάζεται για τις σχολικές δραστηριότητες, ούτε καν για τις αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες σε κάθε περίπτωση, παραμένουν σημαντικές για τα μικρά παιδιά. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να υποστηρίζουμε όλες αυτές τις δυνατότητες που είναι θεμελιώδεις.
Ως κοινότητα θα συμμετάσχετε επίσης, την επόμενη εβδομάδα, στο Ιωβηλαίο της γης. Θα ενεργοποιήσετε έργα για την καταπολέμηση της σπατάλης των τροφίμων και του νερού και υπέρ της οικογενειακής γεωργίας και των συνεταιρισμών. Τι θα κάνετε στην πράξη;
Απ. – Γίνεται μια προσπάθεια ανάκτηση όλων αυτών που πετάμε, τα υπολείμματα τροφών των νοσοκομείων για παράδειγμα, ή τα τρόφιμα από εταιρικά γεύματα που θα τα πετούσαν. Βρισκόμαστε σε επαφή για να πάμε να τα πάρουμε και να τα διανείμουμε, ειδικά σε πάρα πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν να φάνε τίποτα, που δεν έχουν πλέον κανέναν και βρίσκονται πραγματικά στο δρόμο. Επίσης υπάρχουν και διάφοροι γεωργικοί συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή ζώων και που εργάζονται για τη δημιουργία ενός βιώσιμου αλλά και όμορφου τοπίου όπου μαθητές έρχονται για εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Όλα αυτά ωστόσο, πραγματοποιούνται και με τη συμμετοχή μειονεκτούντων ατόμων, που θα βρίσκονταν στο δρόμο, που θα αποτελούσαν κοινωνικό κόστος. Ενώ εμείς τους ενσωματώνουμε, τους εντάσσουμε στις οικογενειακές στέγες. Έτσι, μπορούν κατά τη διάρκεια της ημέρας να φανούν χρήσιμοι σε αυτή την περιβαλλοντική ανάκαμψη, σύμφωνα με τη γραμμή που έχει χαράξει με μεγάλη σαφήνεια ο Πάπας Φραγκίσκος μέσω της Laudato Si’.