Επιστολή της Ι.Σ της Ιεραρχίας Λατινικής Αμερικής (Celam) προς τους αρχηγούς κρατών για τον Κορονοϊό.

2

Επιστολή της Ι.Σ της Ιεραρχίας Λατινικής Αμερικής (Celam) προς τους αρχηγούς κρατών για τον Κορονοϊό.

Άμεσες και κοινές λύσεις για να βγούμε από την κρίση που προκαλείται από την πανδημία το συντομότερο δυνατό. Η προεδρία του Επισκοπικού Συμβουλίου της Λατινικής Αμερικής (CELAM) έστειλε επιστολή προς τους αρχηγούς κρατών και τους κυβερνώντες, ζητώντας μια «κοινή προσπάθεια» για να βγούμε όχι μόνο από το τούνελ του covid-19, αλλά και για να «κοιτάξουμε προς το μέλλον, επειδή το όνειρο για μια σπουδαία πατρίδα βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά».
Ο Π.Ο.Υ. ανακοίνωσε ότι στην Λατινική Αμερική καταγράφηκαν πάνω από 200 χιλιάδες θάνατοι εξαιτίας του Κορονοϊού. Προβλέπει ότι μέσα στους επόμενους μήνες, το ποσοστό φτώχειας θα αγγίξει ποσοστά άνευ προηγουμένου: πάνω από 215 εκατομμύρια άτομα, ήτοι το 35% του πληθυσμού. Η τοπική Εκκλησία προφανώς και ανησυχεί για τους περισσότερο ευάλωτους καθώς και για την αύξηση της βίας και του φόβου που «απειλεί όλους τους λαούς». Υπενθυμίζοντας τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου κατά το Angelus της 19ης Αυγούστου, οι ιεράρχες της Celam υπογραμμίζουν μέσω της επιστολής τους, πόσο σημαντικό είναι να βρεθεί το εμβόλιο για την εξόντωση του Covid-19, αλλά και ότι είναι εξίσου σημαντικό «να νικήσουμε τον μεγάλο ιό της κοινωνικής αδικίας, της ανισότητας και της περιθωριοποίησης».
Οι επίσκοποι αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλει η επιστημονική κοινότητα και ζητούν τα εμβόλια να είναι ασφαλή ώστε να μη βλάψουν την ανθρώπινη υγεία, και να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν και οι λεγόμενες αόρατες ασθένειες, αυτές που προκύπτουν από τις άδικες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Αυτές οι ασθένειες προκαλούν περισσότερους θανάτους από ότι ο Covid-19. Δυστυχώς, καταγγέλλουν, «η πανδημία έχει επισημάνει τις σοβαρές ελλείψεις πάνω απ’ όλα στις κοινωνικές δομές. Οικονομολόγοι και Επιστήμονες καλούνται να ανακαλύψουν νέα αντίδοτα «δεν είναι μια τιμωρία που προέρχεται από τον Θεό, αν κάτι είναι αποτέλεσμα μιας δομικής και οικολογικής αμαρτίας».
Οι επίσκοποι της Celam κλείνουν την επιστολή, ζητώντας ιδιαίτερη προσοχή «αναφορικά με τις γυναίκες και τους άντρες της γης μας. Κυρίως τους φτωχότερους, όπως ακριβώς κάνει και η Εκκλησία που, ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης στιγμής, εργάζεται για την ανοικοδόμηση του κοινωνικού ιστού της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ξεκινώντας από την υπεράσπιση της ζωής. Κυρίως εκείνης των πιο ευάλωτων και αποκλεισμένων». (DD).

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου