Επίσκεψη στις γυναικείες φυλακές του Σαντιάγκο

Επίσκεψη στις γυναικείες φυλακές του Σαντιάγκο

Συγνώμη, δικαιοσύνη, ελπίδα, μέλλον. Αυτές είναι οι λέξεις που αντηχούν στις γυναικείες φυλακές του Santiagoκατά την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος στις κρατούμενες  ζήτησε να γεννήσουν ένα καλύτερο , ως γυναίκες και μητέρες.

«Καλώς ήλθατε Πατέρα, “φίλε των φτωχών και της δικαιοσύνης”, “άνθρωπε του καλού και της ειρήνης”. Είναι χαρούμενη και πλήρης από ελπίδα η υποδοχή  του Πάπα στις Δικαστικές Φυλακές του Santiago με τίτλο  "San Joaquìn", όπου ο Πάπας Φραγκίσκος  έφθασε με το αυτοκίνητο χθες μετά το γεύμα και μια μικρή ανάπαυση. Είχε προηγηθεί στον τόπο της επίσκεψης η Πρόεδρος της Χιλής Michelle Bachelet.

Μια υποδοχή με χρώμα και χαρά

Χρώματα και ήχοι εναλλάσσονται στην είσοδό του: υποδέχονται τον Πάπα με λουλούδια, η κρατούμενες μητέρες  με τα παιδιά τους  και μετά τα τραγούδια  που γέμισαν το χώρο  του Γυμναστηρίου  όπου πραγματοποιήθηκε  η συνάντηση .Εκατοντάδες  έγχρωμες ταινίες φτιαγμένες από τις ίδιες τις κρατούμενες,  είχαν γεμίσει τη στέγη με λόγια του ίδιου του Πάπα για τις γυναίκες και τις φυλακές ενώ στους τοίχους  υπήρχαν πρόσωπα και εικόνες  που προσερχόταν από διάφορες φυλακές της Χώρας…
Η ζωή θριαμβεύει πάνω στο θάνατο, το καλό πάνω στο κακό

Από εδώ μαρτυρούμε  τη βεβαιότητα ότι η ζωή θα θριαμβεύσει  πάνω στο θάνατο, το καλό πάνω στο κακό,  η ευθύτητα της καρδιάς πάνω στην αγριότητα του εγωισμού”, είπε στο χαιρετισμό της η υπεύθυνη για την ποιμαντική των Φυλακών  αδελφή Nelly Leòn. Ενώπιον του Πάπα ευρίσκονται  περισσότερες από 600 κρατούμενες  αντιπροσωπεύοντας  τουλάχιστο 50 χιλιάδες κρατούμενες  στις γεμάτες φυλακές τα Χιλής. “Στερούμαστε την ελευθερία όχι όμως και τα όνειρά μας και την ελπίδα μας ”,αναφέρει συγκινημένη η  Janeth Zurita η οποία ζητά στον Πάπα  να μεσιτεύσει  για ένα καλύτερο σύστημα δικαιοσύνης  που να προσέχει περισσότερο  τις κρατούμενες μητέρες  και χωρισμένες από τα παιδιά τους. Στη συνέχεια ύψωσε προς τον Θεό παράκληση ευσπλαχνίας   για τα αθώα παιδιά  και στην κοινωνία  την αίτηση συγγνώμης για τις πληγές που προκάλεσαν τα εγκλήματα που διέπραξαν.

Ο Πάπας Φραγκίσκος  δέχτηκε την κραυγή  αυτών των γυναικών και τους απεύθυνε το λόγο του γεμάτο από κατανόηση, ευσπλαχνία και συγνώμη, διότι όπως είπε αυτά μας καθιστούν σωστούς ανθρώπους.  Στα συνέχεια με θερμά λόγια τις ενθάρρυνε: «Μερικές από σας είστε μητέρες”, ξέρετε «τι σημαίνει να δίνετε τη ζωή¨.  Σήμερα είστε μπροστά σε μια παρόμοια πρόκληση, «πρόκειται ακόμη να γεννήσετε τη ζωή» Σήμερα σας ζητήθηκε να δώστε στο φως το μέλλον. Να κάνετε ώστε να αυξηθεί , να το βοηθήσετε  να αναπτυχθεί. Όχι μόνο για σας ,αλλά για τα παιδιά σας  και για όλη την κοινωνία. Εσείς, γυναίκες, έχετε την απίστευτη ικανότητα να προσαρμόζεστε στις καταστάσεις  και να προχωρείτε. Θέλω σήμερα να σας κάνω μία πρόσκληση  στην ικανότητά σας να γεννάτε το μέλλον , ικανότητα που υπάρχει σε κάθε μια από σας.

Αγωνιστείτε εναντίον εκείνου που θέλει να σας μετατρέψει σε αντικείμενο

Σας ευχαριστώ γι’ αυτή την ικανότητα, συνέχισε ο Πάπας Φραγκίσκος. « Ενάντια στον ετσιθελισμό  που μεταμορφώνει τα πρόσωπα  σε αντικείμενα  που φθάνουν στο σημείο να σκοτώσουν.

Κανένας από μας δεν είναι ένα αντικείμενο: όλοι είμαστε πρόσωπα, και ως πρόσωπα  έχουμε αυτή την διάσταση της ελπίδας.  Μη αφήσετε τους εαυτούς σας  να κωδικοποιηθούν,, δεν είμαστε ένας αριθμός.  Εγώ δεν είμαι ο κρατούμενος με τον τάδε αριθμό.  Είμαι το τάδε πρόσωπο και αυτό γεννά  ελπίδα , διότι αυτό γεννά την ελπίδα.

Η αξιοπρέπεια δεν αγγίζεται, πρέπει να διαφυλάσσεται

Τον να στερείστε την ελευθερία δε σημαίνει  ότι σταματάτε να ονειρεύεστε, ούτε να χάστε την τιμή σας «η τιμή δεν αγγίζεται» βεβαίωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, πρέπει όμως «να την διαφυλάσσομε και να θωπεύουμε». Και να μην πιστεύουμε στις «κλίκες» και στις «ετικέτες» για τις οποίες τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει.

Αγαπητές αδελφές, όχι! Δεν είναι αλήθεια  ότι το αποτέλεσμα  είναι πάντα το ίδιο. Κάθε προσπάθεια  που γίνεται με αγώνα  για ένα καλύτερο αύριο – παρόλο που καμιά φορά φαίνεται να πέφτει στο κενό  θα δώσει καρπό  και θα ανταμειφθεί.

Να κοιτάζετε την επανένταξη: να το απαιτείται από την πολιτεία

Τα παιδιά που είναι  δύναμη, ελπίδα, κίνητρο», συνέχισε ο Πάπας Φραγκίσκος, «να σας κάνουν να κοιτάτε εμπρός, διότι  μόνο έτσι οικοδομείται η ζωή . Σήμερα στερείστε την ελευθερία σας ,αλλά αυτό δε σημαίνει  ότι αυτή η κατάσταση  θα συνεχιστεί επ’ αόριστον.  Είναι η προοπτική  στην οποία στοχεύετε, η επανένταξη σας  στην κανονική ζωή της κοινωνίας:

Μία ποινή χωρίς μέλλον, μία καταδίκη  χωρίς μέλλον  δεν είναι μια καταδίκη ανθρώπινη : είναι ένα βάσανο. Κάθε ποινή  την οποία ένα πρόσωπο οφείλει να εκτείνει για να πληρώσει ένα χρέος έναντι της πολιτείας , πρέπει να έχει ένα ορίζοντα, τον ορίζοντα  της επανένταξης και επομένως οφείλω να προετοιμάζομαι  για την επανένταξη. Αυτό οφείλετε να το απαιτείτε από την πολιτεία.

Αξιοπρέπεια σε όποιον εργάζεται στη φυλακή

Η τελευταία σκέψη του Πάπα Φραγκίσκου  πριν αναχωρήσει από τις φυλακές  απευθύνθηκε  για όσους εργάζονται στη φυλακή ακριβώς για να εξασφαλίζουν την τόσο πολύτιμη αξιοπρέπεια για την οποία και μίλησε. Στους εθελοντές, τους ποιμαντικούς εργάτες  και τους φύλακες είπε:

Εσείς έχετε το λεπτό και περίπλοκο  έργο και για το λόγο αυτό  προτρέπω  τις Αρχές  να σας εξασφαλίζουν τις απαραίτητες συνθήκες για αν εκπληρώνετε  το καθήκον σας  με αξιοπρέπεια. Αξιοπρέπεια που γεννά αξιοπρέπεια. Η αξιοπρέπεια μεταδίδεται , η αξιοπρέπεια μεταδίδεται πιο εύκολα από τη γρίπη . Η αξιοπρέπεια γεννά αξιοπρέπεια.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2022     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου