Επείγει η πλήρης και ορατή ενότητα
Στο πλαίσιο της παραδοσιακής ανταλλαγής αντιπροσωπειών για τις αντίστοιχες εορτές των Ιδρυτών των Εκκλησιών Ρώμης και Κωνσταντινουπόλεως των Αγίων Αδελφών Πέτρου και Ανδρέα στις 29 Ιουνίου στη Ρώμη και στις 30 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη , ο Καρδινάλιος Kurt Koch, Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Ενότητας μεταξύ των Χριστιανών , παρέστη με πολυμελή Αντιπροσωπεία της Αγίας Έδρας στην εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας της Α. Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι , παρέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη το αυτόγραφο Μήνυμα του Αγίου Πατέρα του Πάπα Φραγκίσκου το οποίο και ανέγνωσε δημοσίως:
"Παρά το γεγονός ότι ευρίσκομαι μακριά από τη Ρώμη", για την ποιμαντική μου επίσκεψη στην Myanmar και το Bangladesh, επιθυμώ να εκφράσω τις θερμές και αδελφικές ευχές μου στην Αγιότητά Σας και στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, στον Κλήρο, τους Μοναχούς και Μοναχές συναγμένους για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας" για την εορτή και πανήγυρη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα. Όταν ο Ιεροδιάκονος καλεί όσους είναι συναγμένοι κατά τη Θεία Λειτουργία να δεηθούν του Κυρίου «υπέρ των ταξιδευόντων κατά ξηράν, αέραν και θάλασσαν», σας ζητώ να προσευχηθείτε και για μένα".
Η Αντιπροσωπεία η οποία εστάλη από μένα είναι ένα σημείο της πνευματικής αλληλεγγύης με την ευχαριστήρια και δοξαστική προσευχή σας για όσα ο Παντοδύναμος και Πολυεύσπλαχνος Κύριος πραγματοποίησε διαμέσου του Αποστόλου Ανδρέα. Με ανάλογο τρόπο, η Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Ρώμη τον περασμένο Ιούνιο, μας απέδειξε την εγγύτητα σας , ενώ τελούσαμε τα θαυμάσια έργα του Θεού, πηγή κάθε αγαθού διαμέσου του Αποστόλου Πέτρου και Παύλου, Προστατών της Εκκλησίας της Ρώμης.
Οι Απόστολοι διακήρυξαν μέχρι τα πέρα της γης , με τον λόγο και τη θυσία της ζωής τους, αυτό που οι ίδιοι είδαν άκουσαν και διαπίστωσαν: Το Λόγο της Ζωής, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, θανόντα και αναστάντα για τη σωτηρία μας. Κάνοντας δική μας αυτή την αναγγελία μας επιτρέπει να εισέλθουμε σε κοινωνία με τον Πατέρα διαμέσου του Υιού εν Πνεύματι Αγίω, που είναι η ίδια η πηγή της κοινωνία η οποία ήδη ενώνει όλους τους βαπτισμένους στο όνομα της Αγίας Τριάδος. ( Α. Ιωάν. 1, 1-3).1-3). Καθολικοί και Ορθόδοξοι, ομολογώντας μαζί τα δόγματα των επτά πρώτων Οικουμενικών Συνόδων , πιστεύοντας στην αποτελεσματικότητα του Μυστηρίου της Ευχαριστίας και των άλλων Μυστηρίων και διατηρώντας την Αποστολική διαδοχή του Μυστηρίου της Αρχιεροσύνης ήδη γεύονται την βαθειά αμοιβαία εγγύτητα. (βλ. Unitatis redintegratio, αρ.15). Σήμερα αποδίδοντας ευχαριστίες στον Θεό της αγάπης και υπακούοντας στο θέλημα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και με πιστότητα στη διδασκαλία των Αποστόλων, αναγνωρίζουμε, πόσο επείγει να βαδίσουμε προς την πλήρη και ορατή ενότητα.
Είναι αιτία χαράς να πληροφορούμαστε ότι την παραμονή της εορτής του Αγίου Ανδρέα, στη διάρκεια στη Συνάντηση στην οποία συμμετείχατε και εσείς, Αγιότητα, μνημονεύτηκε η πεντηκοστή επέτειος της επισκέψεως του Πάπα Παύλου του 6ου στο Φανάρι στις 25 Ιουλίου 1967. Αυτή η ιστορική στιγμή κοινωνίας μεταξύ των Ποιμένων της Εκκλησίας της Ρώμης και της Κωνσταντινουπόλεως φέρνει στη μνήμη μας τα λόγια του Πατριάρχου Αθηναγόρα ενώ υποδεχόταν τον Πάπα Παύλο τον 6ο στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου σήμερα είστε συναγμένοι.
Θεωρώ ότι εκείνα τα λόγια μπορούν να συνεχιστούν να εμπνέουν τον διάλογο των Εκκλησιών μας: Ας ενώσουμε ότι είναι διηρημένο, όπου αυτό είναι δυνατόν, μέσα από πράξεις που και οι δύο Εκκλησίες εμπλέκονται, δίνοντας επιπρόσθετη δύναμη σε υποθέσεις της πίστεως και της κανονικής τάξεως που είναι κοινές μεταξύ μας. Ας συνεχίσουμε τον θεολογικό διάλογο σύμφωνα με την αρχή πλήρη κοινωνία στο θεμέλιο της πίστεως , ελευθερία τόσο στην θεολογική σκέψη, όπου αυτό είναι σεβαστό και εποικοδομητικό και εμπνευσμένο από το κύριο σώμα των Πατέρων, τόσο στην ποικιλία των τοπικών πρακτικών, όπως η Εκκλησία ήδη τις αποδέχτηκε από την αρχή.» (ΤόμοςΑγάπης, Βατικανό– Φανάρι(1958-1970), σελ. 382-383).
Σας εκφράζω, Αγιότητα, την ευγνωμοσύνη που αισθάνομαι για την γενναιόδωρη και εγκάρδια φιλοξενία την οποία η Μητρόπολη της Λέρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την ποιμαντική καθοδήγηση του Σεβασμιοτάτου Παϊσίου επέκτεινε στα έλη της Μικρής Συντονιστικής της Διεθνούς Επιτροπής για τον Θεολογικό Διάλογο μεταξύ της Καθολικής και της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Επιθυμώ να ενθαρρύνω αυτόν το Θεολογικό Διάλογο. Η μέχρις τώρα συμφωνίες μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων σε μερικά βασικά θεολογικά θέματα που ρυθμίζουν τη σχέση μεταξύ πρωτείου και συνοδικότητας στην Εκκλησία της πρώτης χιλιετίας, μπορεί να χρησιμεύσει και να αξιολογήσει και με κριτικό τρόπο μερικές κατηγορίες και θεολογικές πρακτικές που αναπτύχτηκαν στην δεύτερη χιλιετία σε σχέση με αυτές τις αρχές. Αυτή η αποδοχή μπορεί να μας επιτρέψει να προεικονίσουμε ένα κοινό τρόπο αντίληψης της άσκησης της διακονίας του Επισκόπου της Ρώμης , στο πλαίσιο της συνοδικότητας και της υπηρεσίας της κοινωνίας της Εκκλησίας στο σημερινό πλαίσιο.
Αυτό το λεπτό καθήκον πρέπει να ασκηθεί σε κλίμα αμοιβαίου ανοίγματος και πάνω απ’ όλα με υπακοή στις απαιτήσεις του Αγίου Πνεύματος για την Εκκλησία αναζητήσεις προπάντων με τις εμπνεύσεις που το Άγιο Πνεύμα εξασφαλίζει στην Εκκλησία.
Αγιότητα, και αγαπητέ Αδελφέ, τους τελευταίους μήνες παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον τη συμμετοχή σας σε σημαντικά διεθνή γεγονότα που διεξήχθησαν σε όλο τον κόσμο και αφορούσαν την φροντίδα της δημιουργίας, την ειρηνική συνύπαρξη λαών διαφορετικών κουλτουρών και θρησκευτικών παραδόσεων και των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Η δέσμευσή σας Αγιότητα, ια μένα προσωπικά είναι μία ισχυρή έμπνευση , στήριξης και ενθάρρυνσης διότι, όπως καλά γνωρίζετε συμμεριζόμαστε τις ίδιες αυτές ανησυχίες. Είναι ζωηρή ελπίδα μου ότι Καθολικοί και Ορθόδοξοι μπορούν να προωθήσουν σε τοπικό επίπεδο κοινές πρωτοβουλίες που αφορούν αυτού του είδους θέματα, διότι υπάρχουν πολλά πλαίσια στα οποία Καθολικοί και Ορθόδοξοι μπορούν ήδη να συνεργάζονται χωρίς να αναμένουν την ημέρα της πλήρους και ορατής κοινωνίας.
Διαβεβαιώνοντάς Σας για τη συνεχή ενθύμηση σας, ανταλλάσσω μαζί Σας , Αγιότητα αδελφικό ασπασμό ειρήνης.
Φραγκίσκος
Μετάφραση: +Ν