Εορτή Της Ιεράς Καρδίας Του Ιησού στο Εξώμβουργο Τήνου

Εορτή Της Ιεράς Καρδίας Του Ιησού στο Εξώμβουργο Τήνου 

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017, εορτή της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό  μας π. Νικόλαο και μαζί του Συλλειτούργησαν ο εφημέριος της Ποιμαντικής ενότητας Καλλονής  π. Φραγκίσκος Βιδάλης, ο εφημέριος Μυκόνου και Σάμου π. Ριχάρδος και ο εφημέριος της ποιμαντικής ενότητας Στενής π. Ιωάννης Σκλάβος.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος στην Εκκλησία και είπε:

Η ευαγγελική περικοπή της σημερινής πανήγυρης, μας βοηθά να μελετήσουμε ένα θέμα πολύ αγαπητό στην Αγία Γραφή, το θέμα της προτίμησης του Ιησού για τους «μικρούς» και τους ταπεινούς. Αυτή η κατηγορία των ανθρώπων είναι πολύ προσφιλής στο Θεό γιατί είναι  πάντα ανοιχτή στο λόγο του που προετοιμάζει την αποκάλυψη και  αναγγέλλει την παρουσία του.

Στο ευαγγέλιο του Ματθαίου οι πρώτοι « μικροί» είναι οι μαθητές του Ιησού, που είναι και  το πρότυπο κάθε χριστιανού. Δεν ονομάζονται μαθητές γιατί κλήθηκαν να αποκτήσουν κάποιες  γνώσεις από το Δάσκαλό τους τον  Ιησού αλλά για να μάθουν να συμμερίζονται τη ζωή του, την προσευχή του, την εμπιστοσύνη του στο Θεό Πατέρα, να γίνουν οι μιμητές του.

«Σε ευλογώ Πατέρα , Κύριε του ουρανού και της γης , γιατί απέκρυψες από σοφούς και συνετούς  όλα αυτά και τα φανέρωσες  στους μικρούς».

Με αυτά τα λόγια ο Ιησούς  ευλογεί και ευχαριστεί τον Πατέρα γιατί αποκάλυψε και γνώρισε το ευαγγέλιο «στους μικρούς». Ενώ έτσι προσεύχεται  ήδη βρίσκεται εμπρός του η μικρή ομάδα των μαθητών του που τον ακολουθεί, είναι η ομάδα των πρώτων μικρών και των πρώτων ταπεινών. Μεταξύ αυτών δεν υπάρχουν σοφοί,  φιλόσοφοι, επιστήμονες, είναι απλοί και συμπαθείς ψαράδες, όπως ο Πέτρος, ο Ανδρέας, ο Ιωάννης και ο Ιάκωβος απλοί υπάλληλοι, όπως ο τελώνης Ματθαίος, άτομα που  δεν ανήκουν στην υψηλή κοινωνία. Κ’ αν κάποτε κάποιο άτομο της υψηλής  κοινωνίας επιθυμεί να  τον πλησιάσει τον Ιησού τότε Εκείνος του προτείνει, όπως στο Νικόδημο, να γίνει μικρός και ταπεινός, του προτείνει «να γεννηθεί άνωθεν» αν θέλει  να μπει στη βασιλεία των ουρανών.

Η  Βασιλεία των ουρανών δεν είναι κτήμα των σοφών και συνετών, διότι η Βασιλεία του Θεού δεν υπολογίζεται με μαθηματικούς υπολογισμούς ούτε ανακαλύπτεται με  το ανθρώπινο καταπληκτικό αλλά περιορισμένο μυαλό.

Η Βασιλεία των ουρανών είναι μία πραγματικότητα που αποκαλύπτεται σε όποιον θέλει ο Θεός και ιδιαίτερα προσφέρεται στην καρδιά των μικρών και ταπεινών.

«Μικρός» για το ευαγγέλιο είναι  εκείνος που αναγνωρίζει την εξάρτησή του από το Θεό, παραδέχεται  την αδυναμία του, νοιώθει τις ελλείψεις τους, αναζητεί ί το Θεό και όταν τον βρει απόλυτα τον εμπιστεύεται.

Οι σοφοί και οι συνετοί κατά το ευαγγέλιο είναι αυτοί που αισθάνονται εντάξει απέναντι στο Θεό και διακηρύττουν εγωιστικά ότι όλα τα καλά έργα τους είναι καρπός της δικής τους ικανότητας. Είναι εκείνοι που δεν αισθάνονται την ανάγκη να τείνουν τα χέρια τους  για να ζητήσουν κάτι από το Θεό, ούτε όμως τείνουν και προς τους ανθρώπους τα χέρια τους για να δώσουν κάτι. Η αυτάρκεια που αισθάνονται οι σοφοί του κόσμου, δεν είναι ποτέ μόνη της, συνοδεύεται από την υποτίμηση και περιφρόνηση των άλλων. Και έστι ο νόμος του Θεού που είναι δώρο προς τους ανθρώπους, ο νόμος της αγάπης και της προσφοράς γίνεται γι’ αυτούς ζυγός και μάλιστα  βαρύς.

Ο Ιησούς όμως μας είπε λίγο πριν: « ο ζυγός μου είναι απαλός και το φορτίο μου είναι ελαφρύ». Είναι τόσο απαλός και ελαφρύς που για να τον σηκώσουμε δεν χρειάζεται να είμαι δυνατοί και μεγάλοι αλλά μικροί και ταπεινοί όπως είναι ο ίδιος ο Ιησούς: «μάθετε από μένα ότι πράος είμαι και ταπεινός στην καρδιά».

Είναι σε ανθρώπους ταπεινούς και μικρούς  που ο Ιησούς απευθύνει την πρόσκληση: « ελάτε σε μένα όλοι εσείς που κοπιάζετε και είστε καταπιεσμένοι και εγώ θα σας ξεκουράσω». Ο Ιησούς, σαν καλός φίλος,  καλεί κοντά του όλους  τους κουρασμένους και ταλαιπωρημένους της ζωής, από το τελώνη, μέχρι  την μικρή ομάδα που τον ακολουθούσε όπου πήγαινε αλλά και  τα σημερινά μικρά και μεγάλα πλήθη, αυτά που είναι σαν πρόβατα χωρίς ποιμένα, σκορπισμένα στους τέσσερις ορίζοντες και έχουν χάσει την ελπίδα τους, γιατί είναι  καταπιεσμένα από τη δύναμη των ισχυρών της γης, πληγωμένα από  τη βία και τον πόλεμο, κτυπημένα από την πείνα  και την αδικία. Επάνω σ’ αυτά τα πλήθη είναι  που ιδιαίτερα απηχούν τα λόγια του Κυρίου: « ελάτε σε μένα και εγώ θα σας ξεκουράσω».

Η ξεκούραση είναι ο ίδιος ο Ιησούς, είναι η γεμάτη από αγάπη Καρδιά του, σ’ αυτήν  που έγειρε ο Ιωάννης την ώρα του Μυστικού Δείπνου, για να μάθει το μυστικό της προδοσίας. Ο Ιησούς ξεκουράζει ζητώντας μας  ταυτόχρονα   να σηκώνουμε το ζυγό του. Είναι  ο ζυγός της αγάπης της ελευθερίας και της σωτηρίας που αντικαθιστά το ζυγό της αμαρτίας.

Φωτογραφίες κ. Σκλάβου Πόπη 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 1 Απριλίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου