ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΛΟΥΡΔΗ
Η σημερινή εορτή οφείλεται στις εμφανίσεις της Παναγίας σε μια σεμνή παιδούλα ονόματι Βερναδέττα.
Η Εκκλησία, βλέποντας να αναπτύσσεται μια πηγαία ευλάβεια όχι μόνο στον ευλογημένο τόπο των εμφανίσεων, αλλά και σε κάθε γωνιά της γης, θέλησε να συστήσει ακόμη μια εορτή προς τιμήν της «Ουράνιας Μητέρας» όλων των χριστιανών.
Στην «Ακολουθία» (προσευχή της Εκκλησίας) βρίσκουμε τη διήγηση των συμβάντων που έδωσαν την αφορμή για τη σημερινή εορτή.
Είχαν περάσει μόλις τέσσερα χρόνια από την ανακήρυξη του δόγματος της Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας (1854), όταν η Παναγία εμφανίστηκε αρκετές φορές, στη βραχώδη περιοχή, στην όχθη του ποταμού Γκαβ, κοντά στη Λούρδη, σε μια φτωχή και ευσεβή παιδούλα, τη Βερναδέττα. Η οπτασία είχε την όψη νεαρής γυναίκας, φορούσε λευκό μανδύα, κάλυμμα στο κεφάλι και γαλάζια ζώνη στη μέση. Στα πόδια της ήταν δύο τριαντάφυλλα. Η μέρα της πρώτης εμφανίσεως ήταν η 11η Φεβρουαρίου 1858. Η Παναγία παρότρυνε την παιδούλα να κάνει το σταυρό της και να απαγγείλει το ροδάριο, δίνοντας πρώτη αυτή το σύνθημα, αφού πήρε στα χέρια της το ροδάριο που κρεμόταν στο μπράτσο της. Τα ίδια συνέβησαν και στις επόμενες εμφανίσεις. Η Βερναδέττα στην απλότητα της και φοβούμενη κάποια διαβολική πανουργία, κατά τη δεύτερη εμφάνιση έριξε άγιασμα στην οπτασία. Η Παναγία χαμογέλασε γλυκά και το πρόσωπο της έγινε πιο λαμπρό κι έδειξε ακόμα μεγαλύτερη καλοσύνη. Στην τρίτη εμφάνιση, η Παρθένος κάλεσε την παιδούλα να έρχεται στη σπηλιά επί δύο εβδομάδες συνέχεια. Από τότε, της μιλούσε τακτικά και αργότερα τη διέταξε να κάνει γνωστή στις εκκλησιαστικές αρχές την επιθυμία της, να χτιστεί στην περιοχή μια εκκλησία και να κάνουν λιτανείες προσευχής. Σε μια άλλη εμφάνιση, τη διέταξε να πιει νερό από την πηγή που η Βερναδέττα δεν έβλεπε, γιατί ήταν κρυμμένη κάτω από τη γη. Η μικρή άρχισε να σκαλίζει το χώμα, ψάχνοντας για νερό, όταν, κάποια στιγμή, άρχισε να αναβλύζει νερό, με το οποίο η Βερναδέττα έπλυνε το πρόσωπο της. Τελικά, κατά την εορτή του Ευαγγελισμού, η οπτασία αποκάλυψε το όνομα της: «Είμαι η Αμίαντος Σύλληψις.»
Δεν πέρασε πολύς καιρός και η φήμη της Λούρδης διαδόθηκε παντού. Ο κόσμος από τις γύρω περιοχές, αλλά κι από τις μακρύτερες, έτρεχε εκεί ζητώντας την προστασία της Ουράνιας Μητέρας, που είχε έρθει στη γη να επικοινωνήσει με τα παιδιά της.
Ο επίσκοπος της περιοχής (Τarbes), βλέποντας τα καταπληκτικά φαινόμενα, την ευλάβεια του κόσμου και τις διάφορες ιάσεις, διεξάγει έρευνα των φαινομένων και ύστερα από τέσσερα χρόνια, από τότε που είχαν παρουσιαστεί τα γεγονότα, ο ίδιος επίσκοπος αποφαίνεται ότι, οι εμφανίσεις αυτές είχαν υπερφυσικό χαρακτήρα και γ΄αυτόν το λόγο επέτρεψε την ευλάβεια και την προσκύνηση της Αειπαρθένου Μαρίας στη σπηλιά των εμφανίσεων. Αρχικά, κτίστηκε μια μικρή εκκλησία και στη συνέχεια δύο άλλες (μια επάνω στην άλλη). Επίσης κτίστηκαν διάφορα συγκροτήματα στον απέραντο χώρο, που διαμορφώθηκε έτσι, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χιλιάδων προσκυνητών που τον επισκέπτονται.
Από τότε, μέχρι σήμερα, ο ευλογημένος αυτός τόπος της Παναγίας επιτελεί ένα συνεχές θαύμα για όσους τον επισκέπτονται: τη μεταστροφή, τη συμφιλίωση, το αναβάπτισμα της πίστεως, την απόφαση για μια νέα «εν Χριστώ ζωή».
Ας σημειώσουμε ακόμη ότι οι ασθενείς (με καροτσάκια) που φθάνουν εκεί κατά χιλιάδες, ελπίζοντας σε κάποιο θαύμα για την ανίατη ασθένεια τους, αλλά και πάντα έτοιμοι να συγκατατεθούν στο θείο Θέλημα (άγνωστο και μυστηριώδες στον άνθρωπο), αποτελούν συγκινητικό θέαμα, μέσα στο χώρο του προσκυνήματος και ελκύουν το ενδιαφέρον και τον οίκτο των προσκυνητών.
Πηγή: οι φίλοι μας οι Άγιοι