ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΛΟΥΡΔΗ

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΛΟΥΡΔΗ

Η σημερινή εορτή οφείλεται στις εμφανίσεις της Πα­ναγίας σε μια σεμνή παιδούλα ονόματι Βερναδέττα.

Η Εκκλησία, βλέποντας να αναπτύσσεται μια πηγαία ευλάβεια όχι μόνο στον ευλογημένο τόπο των εμφανίσεων, αλλά και σε κάθε γωνιά της γης, θέλησε να συστήσει ακό­μη μια εορτή προς τιμήν της «Ουράνιας Μητέρας» όλων των χριστιανών.

Στην «Ακολουθία» (προσευχή της Εκκλησίας) βρί­σκουμε τη διήγηση των συμβάντων που έδωσαν την αφορ­μή για τη σημερινή εορτή.

Είχαν περάσει μόλις τέσσερα χρόνια από την ανακή­ρυξη του δόγματος της Αμιάντου Συλλήψεως της Πανα­γίας (1854), όταν η Παναγία εμφανίστηκε αρκετές φορές, στη βραχώδη περιοχή, στην όχθη του ποταμού Γκαβ, κο­ντά στη Λούρδη, σε μια φτωχή και ευσεβή παιδούλα, τη Βερναδέττα. Η οπτασία είχε την όψη νεαρής γυναίκας, φορούσε λευκό μανδύα, κάλυμμα στο κεφάλι και γαλάζια ζώνη στη μέση. Στα πόδια της ήταν δύο τριαντάφυλλα. Η μέρα της πρώτης εμφανίσεως ήταν η 11η Φεβρουαρίου 1858. Η Παναγία παρότρυνε την παιδούλα να κάνει το σταυρό της και να απαγγείλει το ροδάριο, δίνοντας πρώτη αυτή το σύνθημα, αφού πήρε στα χέρια της το ροδάριο που κρεμόταν στο μπράτσο της. Τα ίδια συνέβησαν και στις επόμενες εμφανίσεις. Η Βερναδέττα στην απλότητα της και φοβούμενη κάποια διαβολική πανουργία, κατά τη δεύ­τερη εμφάνιση έριξε άγιασμα στην οπτασία. Η Παναγία χαμογέλασε γλυκά και το πρόσωπο της έγινε πιο λαμπρό κι έδειξε ακόμα μεγαλύτερη καλοσύνη. Στην τρίτη εμφάνιση, η Παρθένος κάλεσε την παιδούλα να έρχεται στη σπηλιά επί δύο εβδομάδες συνέχεια. Από τότε, της μιλούσε τακτι­κά και αργότερα τη διέταξε να κάνει γνωστή στις εκκλησιαστικές αρχές την επιθυμία της, να χτιστεί στην περιοχή μια εκκλησία και να κάνουν λιτανείες προσευχής. Σε μια άλλη εμφάνιση, τη διέταξε να πιει νερό από την πηγή που η Βερναδέττα δεν έβλεπε, γιατί ήταν κρυμμένη κάτω από τη γη. Η μικρή άρχισε να σκαλίζει το χώμα, ψάχνοντας για νερό, όταν, κάποια στιγμή, άρχισε να αναβλύζει νερό, με το οποίο η Βερναδέττα έπλυνε το πρόσωπο της. Τελικά, κατά την εορτή του Ευαγγελισμού, η οπτασία αποκάλυψε το όνομα της: «Είμαι η Αμίαντος Σύλληψις.»

Δεν πέρασε πολύς καιρός και η φήμη της Λούρδης διαδόθηκε παντού. Ο κόσμος από τις γύρω περιοχές, αλλά κι από τις μακρύτερες, έτρεχε εκεί ζητώντας την προστα­σία της Ουράνιας Μητέρας, που είχε έρθει στη γη να επι­κοινωνήσει με τα παιδιά της.

Ο επίσκοπος της περιοχής (Τarbes), βλέποντας τα καταπληκτικά φαινόμενα, την ευλάβεια του κόσμου και τις διάφορες ιάσεις, διεξάγει έρευνα των φαινομένων και ύστε­ρα από τέσσερα χρόνια, από τότε που είχαν παρουσιαστεί τα γεγονότα, ο ίδιος επίσκοπος αποφαίνεται ότι, οι εμφα­νίσεις αυτές είχαν υπερφυσικό χαρακτήρα και γ΄αυ­τόν το λόγο επέτρεψε την ευλάβεια και την προσκύνη­ση της Αειπαρθένου Μαρίας στη σπηλιά των εμφανί­σεων. Αρχικά, κτίστηκε μια μικρή εκκλησία και στη συνέ­χεια δύο άλλες (μια επάνω στην άλλη). Επίσης κτίστηκαν διάφορα συγκροτήματα στον απέραντο χώρο, που διαμορ­φώθηκε έτσι, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χιλιάδων προσκυνητών που τον επισκέπτονται.

Από τότε, μέχρι σήμερα, ο ευλογημένος αυτός τό­πος της Παναγίας επιτελεί ένα συνεχές θαύμα για όσους τον επισκέπτονται: τη μεταστροφή, τη συμφιλίωση, το αναβάπτισμα της πίστεως, την απόφαση για μια νέα «εν Χριστώ ζωή».

Ας σημειώσουμε ακόμη ότι οι ασθενείς (με καροτσά­κια) που φθάνουν εκεί κατά χιλιάδες, ελπίζοντας σε κάποιο θαύμα για την ανίατη ασθένεια τους, αλλά και πάντα έτοι­μοι να συγκατατεθούν στο θείο Θέλημα (άγνωστο και μυ­στηριώδες στον άνθρωπο), αποτελούν συγκινητικό θέαμα, μέσα στο χώρο του προσκυνήματος και ελκύουν το ενδια­φέρον και τον οίκτο των προσκυνητών.

Πηγή: οι φίλοι μας οι Άγιοι

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου