Ενώθηκαν οι θρησκευτικοί ηγέτες για τη σωτηρία των τροπικών δασών
Οι θρησκευτικοί ηγέτες της Καθολικής, Βουδιστικής, Κομφουκιανής, Ινδουιστικής, Μουσουλμανικής, Προτεσταντικής πίστης καθώς και ο ηγέτης της Συμμαχίας των Αυτοχθόνων Λαών του Αρχιπελάγους δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν τα τροπικά δάση της Ινδονησίας, ξεκινώντας την Ινδονησιακή Διαθρησκειακή Πρωτοβουλία για τα Τροπικά Δάση (Iri)
Μεταξύ των υπογραφόντων της κοινής δήλωσης, στις 31 Ιανουαρίου στην Τζακάρτα: ο Din Syamsuddin, γενικός πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου του Muhammadiyah, και ο επίσκοπος της επισκοπικής διοίκησης Tanjungkarang, σεβασμιότατος Yohanes Hrun Yuwono, πρόεδρος της επισκοπικής Επιτροπής για τις οικουμενικές και διαθρησκειακές υποθέσεις.
Μη βιώσιμες πολιτικές ανάπτυξης οδήγησαν στην καταστροφή των δασών
Τα τροπικά δάση της χώρας, που καλύπτουν σχεδόν 94 εκατομμύρια εκταρίων, αποτελούν ένα σημαντικό βιότοπο για εκατομμύρια ανθρώπους, απαραίτητο για την συντήρησή τους, επειδή παρέχει, μεταξύ άλλων, τροφή, βότανα και καθαρό νερό. Πάρα ταύτα, οι μη βιώσιμες αναπτυξιακές πολιτικές έχουν οδηγήσει στην καταστροφή τους. Οι ηγέτες – αναφέρει το Uca News – υπογράμμισαν πως «οι κυβερνήσεις εκδίδουν άδειες για καλλιέργειες μεγάλης κλίμακας, εγκαταστάσεις εξόρυξης, ανάπτυξης υποδομών και παράνομης υλοτομίας» και πως «τέτοιου είδους πρακτικές, κοινωνικά και οικολογικά μη βιώσιμες, έχουν προκαλέσει την απώλεια της βιοποικιλότητας, την μόλυνση του περιβάλλοντος, υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, διευρύνουν το κοινωνικό χάσμα, δημιουργούν συγκρούσεις και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα». Γι αυτό το λόγο, δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να οργανώσουν τακτικά, προγράμματα που στοχεύουν στη στήριξη δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης και κινητοποιούν τις κοινότητες ώστε να συνεργαστούν με την κυβέρνηση, με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και με τους εταίρους των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των τροπικών δασών.
Διαφυλάττουμε το περιβάλλον για τη δημιουργία μιας πολιτιστικής αλλαγής
Ο Din Syamsuddin δήλωσε ότι η Iri Indonesia θα αγωνιστεί για τη θέσπιση ενός κανονισμού που θα προστατεύει το τροπικό δάσος και που θα προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες για τα δάση και τη βιοποικιλότητα. Θα εργαστεί για την τακτική εκπαίδευση και ενημέρωση της κοινότητας αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος, προσπαθώντας να δημιουργήσει μια πολιτισμική αλλαγή. Όπως αναφέρθηκε ο σεβασμιότατος Yuwono επιθυμεί να εισαγάγει, στις διάφορες δραστηριότητες, την ανάγνωση της εγκυκλίου Laudato si, την οποία δημοσίευσε ο Πάπας Φραγκίσκος το 2015, σύμφωνα με την οποία απαιτούνται άμεσες ενέργειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Μια παγκόσμια συμμαχία για να τεθεί ένα τέλος στην αποψίλωση των τροπικών δασών
Η Iri δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της διεθνούς παγκόσμιας διαθρησκειακής συμμαχίας Religion for Peace (Θρησκεία για την Ειρήνη) και ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2017 στο Nobel Peace Center του Όσλο, στη Νορβηγία. Συγκεντρώνει τους θρησκευτικούς ηγέτες και τις κοινότητες που εργάζονται στο πλευρό των αυτοχθόνων λαών, των κυβερνήσεων, της κοινωνίας των πολιτών και του επιχειρησιακού κόσμου προκειμένου να τεθεί ένα τέλος στην αποψίλωση των τροπικών δασών.
Μετάφραση: ρφ