ΕΝΟΡΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ: ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΤΗ

ΕΝΟΡΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ: ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΤΗ

Εορτάστηκε με τον πρέπον τρόπο η Πανήγυρη του Μαρτυρίου του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή.

Την παραμονή 28 Αυγούστου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου που βρίσκεται στον Πύργο Μπελώνια στο χωριό Γαλανάδος Νάξου. Ο Ναός αυτός είναι δίκλιτος και συγκαταλέγεται στους ναούς «κοινής λατρείας». Τέτοιοι ναοί, ευρέως διαδεδομένοι στη Νάξο αλλά κυρίως σε άλλα Κυκλαδονήσια που υπάρχει παρουσία καθολικών χριστιανών και ορθοδόξων, χρησιμοποιούταν κατά το παρελθόν και από τις δύο χριστιανικές κοινότητες. Αργότερα όμως η χρήση τους πέρασε στη μια ή την άλλη κοινότητα. Ο συγκεκριμένος ναός είναι ο μοναδικός στον οποίο ακόμα και σήμερα ιερουργούν καθολικοί και ορθόδοξοι. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας η κ. Νίνα στην οποία ανήκει ο Ναός και ο Πύργος πρόσφερε στους παρόντες πλούσιο κέρασμα.

Ανήμερα της πανήγυρης στο Μητροπολιτικό Ναό τελέστηκε η Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Ιωάννου. Ο Πρόδρομος αποτελεί τον συμπροστάτη της Μητροπόλεως, αφού ως γνωστό εκεί φυλάσσεται το σπανιότατο χριστιανικό κειμήλιο της αμφιπρόσωπης Εικόνας της Παναγίας της Ελεούσας και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Η Εικόνα της Παναγίας είναι εμφανής καθ’ολη την περίοδο του έτους. Η Εικόνα στρέφεται προς την πλευρά του Αγίου Ιωάννου δύο φορές το χρόνο, κάθε 24 Ιουνίου και κάθε 29 Αυγούστου ημέρες κατά τις οποίες η Εκκλησία εορτάζει το Γενέθλιο και τον Αποκεφαλισμό του Βαπτιστή Ιωάννη.

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου