ΕΝΟΡΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ: ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΕΝΟΡΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ: ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Πλησιάζοντας όλο και περισσότερο προς τη Μεγάλη Εβδομάδα, ολοκληρώνεται σταδιακά ο κύκλος όλων εκείνων των λατρευτικών τελετών που βοηθούν τους συμμετέχοντες σε αυτές να προετοιμαστούν όσο γίνεται ουσιαστικότερα και με περισσότερη πνευματική καλλιέργεια για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα.

Έτσι, λοιπόν, οι πιστοί της Νάξου, εκτός από την καθημερινή Θεία Λειτουργία και την απαγγελία του Αγίου Ροδαρίου κάθε Τετάρτη, είχαν τη δυνατότητα κάθε εβδομάδα να συμμετάσχουν τόσο στην τελετή του Αποδείπνου που τελούνταν στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου στην παραλία του νησιού όσο και στην ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού που τελείτο κάθε Παρασκευή στο Μητροπολιτικό Ναό.

Μέσα από το Απόδειπνο, που αποτελεί ως γνωστό μια βραδινή προσευχή, αφενός ευχαριστούμε και δοξολογούμε το Θεό για την ημέρα που μας εξασφάλισε και αφετέρου  προσευχόμαστε να μας χαρίσει μια ήρεμη και ειρηνική νύκτα, ενώ παράλληλα τον ικετεύουμε ώστε στην αρχή της νέας ημέρας να μας κρατήσει από το χέρι και να μας συνοδεύει ασφαλώς μέχρι τη δύση της.

Ταυτόχρονα με τη συμμετοχή μας στην τέλεση του Δρόμου του Σταυρού, μέσα από την βαθύτερη προσέγγιση όλων εκείνων των γεγονότων που διαδραματίστηκαν από τη σύλληψη μέχρι το σταυρικό θάνατο του Ιησού και τον ενταφιασμό του, συνειδητοποιούμε ότι για να είμαστε μαθητές Του, πρέπει να σηκώνουμε το σταυρό μας και να Τον ακολουθούμε στα ίχνη που χάραξε ώστε να αισθανθούμε το μεγαλείο της αγάπης Του και της θυσίας Του για μας. Αμέσως μετά το πέρας της τελετής ακολουθούσε κατήχηση ενηλίκων, όπου ο εφημέριος αναφερόμενος και αναλύοντας την ευαγγελική περικοπή της ημέρας προσπάθησε να μας εισαγάγει στο βαθύτερο νόημα της ουσιαστικής νηστείας και απονέκρωσης, στην ικανοποίηση της ανιδιοτελούς φιλανθρωπίας, στην προσωπική αγαλλίαση της ειλικρινούς μετάνοιας, στην ηρεμία και στη δύναμη της πηγαίας και αυθόρμιτης προσευχής και στην ανάγκη αληθινής επικοινωνίας με το Θεό Πατέρα χωρίς φαρισαϊσμούς και αισθήματα αυτοπροβολής και αλαζονείας.

Αποκορύφωμα όλων των παραπάνω ήταν η τέλεση του υπαίθριου Δρόμου του Σταυρού, την 5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής, μέσα στα στενά και γραφικά σοκάκια του Κάστρου, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο κατείχαν τα παιδιά του κατηχητικού, τα οποία με υποδειγματική σοβαρότητα και υπευθυνότητα ανταποκρίθηκαν πλήρως στα καθήκοντα που τους είχαν ανατεθεί, ενώ ο εφημέριος αναφερόμενος κυρίως σ’ αυτά και προσεγγίζοντας το πρόσωπο του Σίμωνα του Κυρηναίου το οποίο και έθεσε ως φωτεινό παράδειγμα προσφοράς και αλληλοβοήθειας προς το συνάνθρωπο που έχει ανάγκη, τα προέτρεψε να ακολουθήσουν το παράδειγμά του μέσα στην καθημερινότητά τους.

Η συμμετοχή μας, λοιπόν, σε όλες αυτές τις τελετές ας δώσει τους ανάλογους πνευματικούς καρπούς, ώστε οι άγιες πασχαλινές ημέρες, να είναι για τον καθένα μας ένα πραγματικό πέρασμα προς το Αληθινό Φως.

Καλή Αγία Μεγάλη Εβδομάδα. Καλό Πάσχα.

Φ.Δ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου