«Ενωμένοι με τους Καθολικούς, για να υπερασπιστούμε την οικογένεια και τους διωκόμενους χριστιανούς».

 «Ενωμένοι με τους Καθολικούς, για να υπερασπιστούμε την οικογένεια και τους διωκόμενους χριστιανούς».

Ο Ρωσο–Ορθόδοξος Πατριάρχης Κύριλλος ήταν χτες στο Παρίσι, όπου καθαγίασε το νέο καθεδρικό ναό. Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Γαλλία, ο Ορθόδοξος αντιπρόσωπος έδωσε μια συνέντευξη στην εφημερίδα LeFigaroκατά την οποία ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το θέμα του οικουμενισμού.

 «Ας διατηρήσουμε την ακεραιότητα των παραδόσεών μας, καθώς συνεργαζόμαστε – είπε για το θέμα αυτό – . Ο Στόχος μας δεν είναι να μεταλλάξουμε οι μεν τους δε μέσα από αυτό το διάλογο, αλλά μαζί να αλλάξουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει, που είναι γεμάτος από βάσανα και αδικίες που απειλούν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου η οποία προέρχεται από το Θεό». Αναλυτικότερα, τις σχέσεις με την Καθολική Εκκλησία, ο Κύριλλος τις όρισε ως «δυναμικές».

Οικογένεια, εκκοσμίκευση και διωκόμενοι Χριστιανοί είναι οι πυλώνες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται αυτή  η συνεργασία. «Είμαστε έτοιμοι – πρόσθεσε – να αντιμετωπίσουμε μαζί τις επιθέσεις ενάντια στην παραδοσιακή έννοια της οικογένεια, στις προσπάθειες να επιβληθεί μια μαχητική εκκοσμίκευση που απειλεί τη χριστιανική ταυτότητα». Εξάλλου «η Ορθόδοξη και η Καθολική Εκκλησία δε θα παραμείνουν ποτέ αδιάφορες για τις τύχες των χριστιανών που διώκονται, οποιουδήποτε δόγματος  κι αν είναι, και σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου». Ο Πατριάρχης παραδέχεται ότι υπάρχουν σημαντικές «δογματικές διαφορές», που δεν επηρεάζουν όμως τη συνεργασία, και πιστεύει ότι όσοι, μέσα στον Ορθόδοξο κόσμο, κριτικάρουν την προσέγγιση με τη Ρώμη δεν έχουν ενημερωθεί για τη φύση αυτών των σχέσεων.

Το βλέμμα του, στη συνέχεια, κινήθηκε προς τη Ρωσία, για την οποία – είπε – «το επίπεδο ελευθερίας που απολαμβάνουμε σήμερα είναι πρωτοφανές όχι μόνο σε σύγκριση  με τη σοβιετική εποχή αλλά και με την συνοδική περίοδο της ρωσικής αυτοκρατορίας, κατά τη διάρκεια της οποίας η Εκκλησία είχε μειωθεί σε επίπεδο υπουργείου πνευματικών υποθέσεων». Ιδού λοιπόν η αύξηση των πιστών που πηγαίνουν στη Θεία Λειτουργία, οι νέες κλήσεις και η κατασκευή νέων εκκλησιών στη Ρωσία είναι «ένα πραγματικό θαύμα που επήλθε μετά το σκοτάδι του άθεου καθεστώτος». Αισιοδοξία και για τις σχέσεις με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες: Μετά την Κρήτη, πέρα από τις παρεξηγήσεις, «η προ-συνοδική διαδικασία θα συνεχιστεί, δεν διεκόπη».

Ερχόμενοι στο ζήτημα του ισλαμικού εξτρεμισμού, ο Κύριλλος υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της διατήρησης της θρησκείας στο δημόσιο τομέα. Πιστεύει ότι «η στήριξη στις παραδοσιακές θρησκευτικές κοινότητες είναι η καλύτερη προστασία ενάντια στον εξτρεμισμό, το καλύτερο εμβόλιο κατά της αθεϊστικής ιδεολογίας η οποία εξαπλώνεται σαν ιός».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ   ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 16 Ιανουαρίου 2025 ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ   Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (1, 40-45) Έρχεται στον Ιησού ένας

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΑΞΟΣ

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.1.2025

Οικισμός Ενορία 18-19 Ιανουαρίου 2025 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού 19/1 Κυριακή 16:00 Θεία Λειτουργία  Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 19/1 Κυριακή 09:00 Θεία Λειτουργία