Ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό: το μήνυμα του Πατριάρχη Κυρίλλου

Ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό: το μήνυμα του Πατριάρχη Κυρίλλου

Η Osservatore Romano αναφέρθηκε χθες στο παραδοσιακό μήνυμα του Πατριάρχη της Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κυρίλλου στον Πάπα και τους ηγέτες των μη Ορθόδοξων Εκκλησιών. Η πρόσκληση είναι να βοηθήσουμε μαζί «εκείνους που υφίστανται αδικία, που διώκονται ή απειλούνται από την εξάπλωση της λοίμωξης του κορωνοϊού».
«Μοιραζόμενοι τη χαρά της γιορτής με εκείνους που είναι κοντά και μακριά, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διεκδικήσουμε σταθερές ηθικές αξίες στην κοινωνία, να βοηθήσουμε όσους υποφέρουν από αδικίες, που διώκονται ή απειλούνται από την εξάπλωση της λοίμωξης του κορωνοϊού. Σας εύχομαι πνευματική και σωματική δύναμη και τη βοήθεια του Θεού για να εκπληρώσετε την υψηλή αποστολή σας, και στο ποίμνιο σας, εύχομαι ειρήνη και ευημερία». Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, έγραψε αυτό το μήνυμα στο Πάπα και στους ηγέτες των μη Ορθόδοξων Εκκλησιών στους οποίους απευθύνει τις Πασχαλινές ευχές του, μια πανήγυρη που οι Ορθόδοξοι χριστιανοί θα τελέσουν σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο την Κυριακή 19 Απριλίου. Στο μήνυμα, το οποίου δεν θα μπορούσε να μην αναφέρει την πανδημία που αναστατώνει τον κόσμο, ο Κύριλλος, χαίρεται για τον ερχομό της «εορτής των εορτών»: με την Ανάσταση ο Σωτήρας «κατέστρεψε το προπύργιο της κόλασης και διέλυσε το σκοτάδι της αμαρτίας», με την Ανάσταση, στους ανθρώπους δόθηκε «η αιώνια ζωή, την οποία έφερε ο Ιησούς Χριστός, ο Κύριός μας» (Ρωμ, 6, 23).

Η κρίση γεννά αλλαγή
Τις τελευταίες ημέρες ο πατριάρχης Μόσχας έχει επανειλημμένα μιλήσει για το θέμα της έκτακτης ανάγκης που έχει προκληθεί από τον κορωνοϊό: «κάθε κρίση φέρνει αλλαγή, εξαρτάται από το ίδιο το άτομο είτε για το καλύτερο είτε προς το χειρότερο», είπε στις 7 Απριλίου στο κήρυγμα της Θείας Λειτουργίας για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ένας χριστιανός για να είναι καλύτερος πρέπει να θυμάται ότι «ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από τον Θεό και ότι με τον δίκαιο και αλάνθαστο νόμο του ο Θεός πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ζωής του ανθρώπου. Νόμος του οποίου η εκτέλεση οδηγεί ένα άτομο στην αληθινή χαρά, όχι μόνο στην προσωπική του ζωή, κρυμμένη από τους άλλους, αλλά με την ανοικοδόμηση κοινωνικών σχέσεων, μεταξύ ανθρώπου και φύσης, μεταξύ ανθρώπου και κόσμου», τόνισε.

Ποια αλήθεια
Αυτή η «τρομερή μόλυνση» που εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο είναι «μια παγκόσμια ατυχία, όπως ποτέ στην ιστορία. Σοβαρές επιδημίες έπληξαν λαούς, μεγάλους και μικρούς, μέχρι και ηπείρους, όμως υπήρχαν πάντοτε σωτήρια μέρη στον κόσμο όπου υπήρχε η εγγύηση για να μην αρρωστήσει κανείς ή να πεθάνει. Δεν υπάρχουν τέτοια μέρη, γιατί αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια μόλυνση». Ο κόσμος ορθά φοβάται, φοβάται για την ζωή του. Όμως «τι σημαίνει αυτή η καθολική ατυχία, αυτή η καθολική ατυχία από την οποία κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί;», αναρωτιέται ο πατριάρχης της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος υπενθυμίζει πως σε κάθε περίπτωση, ακόμη και η πιο σοβαρή, πρέπει να διαβάζεται στο σωστικό σχέδιο του Θεού. «Και είναι πολύ σημαντικό πως αυτή η αρρώστια, αυτός ο θνητός φόβος, να μπορέσει να εξυπηρετήσει όλους μας ώστε να μας διορθώσει. Στο τέλος θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την αλήθεια, προφανείς για κάποιο άτομο που ζει σύμφωνα με τους νόμους της πίστης, αλλά που δεν ισχύει για τους μη πιστούς. Είναι καιρός να σκεφτούμε: ποια είναι αυτή η αλήθεια; Η αλήθεια είναι πως ο Θεός είναι ο Δημιουργός του κόσμου και το ανθρώπινο πεπρωμένο εξαρτάται από Εκείνον», είπε ο πατριάρχης Κύριλλος παρατηρώντας πως η μεγαλοπρεπής ανάπτυξη της επιστήμης οδήγησε, «στην επιβεβαίωση της ανθρώπινης αυτονομίας, ακόμη και από τον Θεό».

Να βγούμε διαφορετικοί από τη δοκιμασία
Ο μεγάλος και δυνατός άνθρωπος, ο άνθρωπος στο κέντρο του κόσμου, στο κέντρο της ύπαρξης: «ο ανθρωποκεντρικός πολιτισμός, που έβαλε τον άνθρωπο στο κέντρο, αναγκάζοντας το Θεό να βγει από την ζωή, μετακινώντας τον από το επίκεντρο στην άκρη της ύπαρξης του, έκανε ένα τρομερό λάθος. Γιατί; επειδή ο άνθρωπος είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Τα γούστα, τα ήθη, τα έθιμα, οι πεποιθήσεις ενός ατόμου, ακόμη και το σύστημα των ηθικών αξιών αλλάζουν και λόγο αυτής της μεταβλητότητας, η πνευματική διαδοχή των γενεών δεν είναι εγγυημένη, όπως και η ακεραιότητα της ανθρώπινης ζωής. Μόνο ο Θεός είναι αμετάβλητος, μόνο στον Θεό είναι η απόλυτη αλήθεια». Το καθήκον του ανθρώπου δεν είναι να πολεμήσει τον Θεό, να τον απομακρύνει από το επίκεντρο, αλλά να τον δεχτεί στην καρδιά του, να γίνει νέος άνθρωπος. «Είθε ο Θεός να μας βοηθήσει όλους να αντιληφθούμε αυτή την κρίση ως μια εποχή αλλαγής, η οποία θα πρέπει να γίνει καλύτερη για τον καθένα μας, για τον λαό μας, για ολόκληρη την ανθρώπινη φυλή. Είθε ο Θεός να μας δώσει όλη του την σοφία σήμερα, να προσπαθήσει να ανοίξει της καρδιές και τον νου μας», καταλήγει ο πατριάρχης, ελπίζοντας ότι «μπορούμε όλοι να βγούμε από αυτήν την εντελώς διαφορετική δοκιμασία, με ισχυρή πίστη και σαφή κατανόηση ότι ο Θεός είναι ο Θεός και ο Κύριος της ιστορίας». Μονάχα έτσι «αυτό που αποκαλούμε κρίση, μια στιγμή αλλαγής, θα είναι μια μικρή κρίση για το καλό, μια αλλαγή προς το καλύτερο».

Μετάφραση: π. Ι. Σκλ.
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 13 Δεκεμβρίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ  Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (11, 16-19) Με τι να

Η ΚΑΡΙΤΑΣ Νάξου – Τήνου βοηθά έμπρακτα τις Αδελφές της Μητέρας Τερέζας στην Αθήνα

ΚΑΡΙΤΑΣ ΝΑΞΟΥ ΤΗΝΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ Εστάλησαν: 09/10/24 μεγάλη ποσότητα ρουχισμού και υποδημάτων (ανδρικά γυναικεία, παιδικά) στην Κάριτας Αθήνας, 05/12/24 ποσότητα ρουχισμού, υποδήματα και παιχνίδια στις