Ένδειξη εγγύτητας

Ένδειξη εγγύτητας

Ο ιεράρχης επισκέφτηκε σήμερα το βράδυ τον οικισμό στα προάστια της Ρώμης για να συμμετάσχει στην διανομή μασκών, γαντιών και φαρμάκων. Μια επίσκεψη για την υποστήριξη «όλων εκείνων που βιώνουν καταστάσεις δυστυχίας και ευπάθειας και τους οποίους συχνά ξεχνάμε», είπε ο ιεράρχης του Dicastero για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη του Ανθρώπου. Στο στρατόπεδο ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες περίπου 600 άτομα, τα μισά από τα οποία είναι ανήλικοι.
Η Εκκλησία, το Βατικανό δίπλα στους νομάδες των παραγκουπόλεων της Ρώμης. Ο καρδινάλιος Peter K. A. Turkson, πρόεδρος του Dicastero για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη του Ανθρώπου, επισκέφτηκε σήμερα, το στρατόπεδο του Castel Romano, λίγο έξω από το κατοικημένο κέντρο της Ρώμης, ως ένδειξη της εγγύτητας του Πάπα. Μια συνάντηση με τις οικογένειες, με τις μητέρες, με τα παιδιά που ζουν σε αυτή τη δομή όπου πολλοί αισθάνονται περιθωριοποιημένοι.

Προσφορά γαντιών, μασκών, παρακεταμόλης
Το lockdown εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού δεν έχει σταματήσει τις δράσεις που η Εκκλησία, οι οργανώσεις, οι εθελοντές πραγματοποιούν για την ένταξη αυτών των ατόμων, αλλά τις έκανε δυσκολότερες. Στο Castel Romano ζουν σχεδόν 600 νομάδες, οι μισοί εκ των οποίων είναι ανήλικοι. Ο καρδινάλιος τους πρόσφερε – με τη συμβολή του Φαρμακείου του Βατικανού, που είναι συνεργάτης της Επιτροπής του Βατικανού για τον Covid-19 η οποία ιδρύθηκε στο Dicastero – 3.000 γάντια βινυλίου, 6.000 χειρουργικές μάσκες, 200 υφασμάτινες μάσκες που πλένονται, 500 συσκευασίες παρακεταμόλης. Ως εκ τούτου απαραίτητα φάρμακα και προστατευτικό υλικό για αυτή την μετεπιδημική φάση. Και στη συνέχεια, χάρη στην οργάνωση Associazione 21 luglio που εδώ και χρόνια βοηθά τους νομάδες, παραδόθηκαν 260 δέματα με αγαθά πρώτης ανάγκης, κυρίως για μικρά παιδιά από 0 έως 3 ετών.
Υποστήριξη σε εθελοντές και σε άτομα της Εκκλησίας που βρίσκονται κοντά στους νομάδες
Ο καρδινάλιος πρώτα συναντήθηκε με τους εθελοντές του Κέντρου της εκπαιδευτικής και πολιτιστικής ανάπτυξης Ex Fienile στα περίχωρα της Tor Bella Monica. Μια δύσκολη περιοχή, όπου οι οικονομικές δυσκολίες, η ανεργία αλλά και η επιθυμία για λύτρωση συνυπάρχουν για πολλούς πολίτες. Στη συνέχεια ο καρδινάλιος επισκέφθηκε τον επίσκοπο του τομέα σεβασμιότατο Gianpiero Palmieri, τον don Giovanni De Robertis διευθυντή του Ιδρύματος Μεταναστών, τον σεβασμιότατο Pierpaolo Felicolo διευθυντή του Ιδρύματος Μεταναστών Ρώμης, της δρ. Maria Rosaria Giampaolo του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Bambino Gesù. Η κατάσταση των στρατοπέδων των νομάδων της πρωτεύουσας έγινε γνωστή στον ιεράρχη από τον πρόεδρο της Associazione 21 juglio, Carlo Stasola, ο οποίος μπορεί και βασίζεται σε μια περίπολο ακτιβιστών που εργάζονται για την ένταξη των νομάδων. Κάθε εβδομάδα η οργάνωση παρέχει πάνω από 250 δέματα χάρη στις ιδιωτικές δωρεές.

Κανείς δεν πρέπει να μένει πίσω
“ «Όπως συχνά επαναλαμβάνει ο Πάπας Φραγκίσκος, κανείς δεν πρέπει να μένει πίσω – είπε ο καρδινάλιος Turkson -. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να δείξουμε την στήριξή μας σε όλους εκείνους που βιώνουν καταστάσεις δυστυχίας και ευπάθειας και τους οποίους συχνά ξεχνάμε, ειδικά σε αυτή την περίοδο έκτακτης υγειονομικής , κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης. Ας θυμηθούμε ότι η ολοκληρωμένη ανάπτυξη του ανθρώπου συνδέεται με την φροντίδα της Δημιουργίας: αποτυγχάνοντας στο ένα θα αποτύχουμε και στο άλλο».

Δύσκολη η υγειονομική κατάσταση στο Castel Romano
Στον καταυλισμό του Castel Romano το νερό φτάνει με βυτιοφόρα, ακόμη και η ηλεκτρική ενέργεια έχει μια τάση που δεν επιτρέπει πάντα, την εκτέλεση όλων των δραστηριοτήτων. Τα παιδιά που πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο είναι της τάξης του 15%. Και εδώ με το ξέσπασμα της επιδημίας, η εξ αποστάσεως μάθηση ήταν αδύνατη, οι υπολογιστές και οι συνδέσεις στο διαδίκτυο απουσιάζουν. Οι μισοκατεστραμμένες κατοικίες, τα τροχόσπιτα και τα κοντέινερ μοιάζουν περισσότερο με παράγκες παρά οτιδήποτε άλλο. Ο καρδινάλιος μπήκε σε αυτά τα σπίτια, συναντήθηκε με δύο μαμάδες που έχουν δύο και τρία παιδιά. Πολλοί από τους ανθρώπους που ζουν στο Castel Romano είχαν διαφύγει κατά τη διάρκεια του πολέμου από τη Βοσνία, πρόκειται για πρόσφυγες που δεν έχουν επίσημα αναγνωριστεί. Από ιατρικής άποψης λαμβάνουν βοήθεια από το προσωπικό του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Bambino Gesù της Ρώμης, που με το τροχόσπιτο «Μη με ξεχάσεις», φρόντισε περίπου 700 μικρά παιδιά που ζουν σε νομαδικούς καταυλισμούς της πρωτεύουσας.

Μετάφραση: ρφ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου