ΕΝΑΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
ΚΥΚΛΟΣ Γ
Σήμερα ο Κύριος μας έκανε μία κατήχηση για την πίστη με ένα τρόπο απλό και κατανοητό. Δεν χρησιμοποίησε μια θεωρία για το τι είναι η πίστη αλλά μας παρουσίασε, μέσω του Ευαγγελιστή Λουκά, ένα συγκεκριμένο παράδειγμα ενός ανθρώπου με πραγματική και ζωντανή πίστη και μάλιστα ενός ανθρώπου που δεν ανήκε στον εκλεκτό λαό του Θεού γι’ αυτό και τον θεωρούσαν άπιστο και ειδωλολάτρη.
Είναι ένα παράδειγμα πίστης που θαύμασε και ο ίδιος ο Ιησούς γι’ αυτό και δήλωσε ότι «ούτε ανάμεσα στο λαό του Ισραήλ βρήκα τέτοια πίστη».
Αυτό το περιστατικό που ακούσαμε λίγο πριν συνέβη στον Ιησού μετά από την «επί του όρους ομιλία» του, όταν πορευόταν προς την Καπερναούμ. Εκεί ο δούλος ενός εκατόνταρχου ήταν βαριά άρρωστος. Ο εκατόνταρχος όταν άκουσε λοιπόν ότι ο Ιησούς βρίσκεται στην περιοχή του, έστειλε μερικούς πρεσβυτέρους των Ιουδαίων για να του ζητήσουν να θεραπεύσει τον δούλο του, που ήταν βαριά άρρωστος.
Ο εκατόνταρχος στέλνει στον Ιησού μία αντιπροσωπεία, διότι δεν αισθάνεται άξιος να τον συναντήσει ο ίδιος. Έχει πολλά ακούσει για τον Ιησού και τον θαυμάζει, του αναγνωρίζει θαυματουργικές δυνάμεις και είναι βέβαιος ότι μπορεί να θεραπεύσει το δούλο του.
Ο Ιησούς που γνωρίζει την πίστη του εκατόνταρχου ακολουθεί τους απεσταλμένους και κατευθύνεται προς το σπίτι του, για να θεραπεύσει το δούλο του. Όμως όταν ο εκατόνταρχος το πληροφορείται αυτό προχωρεί σε μια δεύτερη πράξη ταπεινοφροσύνης και αναξιότητας. Στέλνει και άλλους απεσταλμένους να πουν στον Ιησού ότι: δεν είναι άξιος να τον δεχθεί στο σπίτι του. Και του ζητά να πει από μακριά ένα λόγο και ο δούλος του θα θεραπευτεί.
Εντυπωσιακή πράξη πίστης. Υποδειγματική πίστη. Μακάρι να είχαμε μια τέτοια πίστη!
Είναι μια πίστη ενός ταπεινού ανθρώπου που ξέρει να ζητά, ξέρει σε ποιόν ζητά και πιστεύει ότι αυτό που ζητά μπορεί να του το δώσει. Χρησιμοποιεί μια δική του προσωπική παράκληση, που δεν την διάβασε σε κάποια χαρτιά και απλώς την επανέλαβε. Είναι μια δική του προσευχή βγαλμένη μέσα από τα βάθη της ψυχής του που εκφράζει μια σιγουριά και δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας. Είναι βέβαιος ότι αν ο Ιησούς θέλει, αρκεί ένας λόγος του, ακόμη και από μακριά, και ο δούλος του θα θεραπευτεί.
Κι εμείς δεν είμαστε άξιοι και δεν έχουμε το προνόμιο να συναντήσουμε προσωπικά τον Ιησού, παρά μόνο μυστηριακά και μέσω εκείνων με τους οποίους ο ίδιος θέλησε να ταυτιστεί. Τους μικρούς, τους απλούς, τους ταπεινούς, τους ανήμπορους, τους αρρώστους, τους πρόσφυγες και μετανάστες , τους περιθωριακούς.
Δεν αρκεί να είναι κάποιος μέλος του λαού του Θεού, και σήμερα μέλος της Εκκλησίας για να είναι εξασφαλισμένη η πίστη του. Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε χριστιανοί, για να θεωρούμε δεδομένη την πίστη μας. Η πίστη μας δεν βεβαιώνεται με ένα πιστοποιητικό που μπορούμε να πάρουμε από τα Γραφεία της Ενορίας μας, όπως παίρνουμε για ένα Μυστήριο που λάβαμε. Η πίστη μας πιστοποιείται μόνο από τα έργα μας. Και χωρίς τα έργα δεν υπάρχει πίστη και αν υπάρχει αυτή είναι νεκρή όπως χαρακτηριστικά γράφει στην επιστολή του ο Απόστολος Ιάκωβος.
Είναι τώρα μια καλή ευκαιρία που σε λίγες μέρες ξεκινάμε την πορεία της Τεσσαρακοστής να αποδείξουμε την πίστη μας με συγκεκριμένα έργα, ας είναι μικρά δεν πειράζει, αλλά τουλάχιστο να είναι πολλά.
Να την τροφοδοτήσουμε την πίστη μας με τη συχνή ακρόαση του λόγου του Θεού, να τον μελετούμε με τη βοήθεια της Εκκλησίας και να τον μετατρέπουμε με τη χάρη Του σε προσευχή, που θα μας δώσει τη δυνατότητα και τη δύναμη να τον κάνουμε τρόπο ζωής.
Ας επωφεληθούμε από τις πολλές ευκαιρίες που θα μας προσφέρει η Εκκλησία και να είμαστε βέβαιοι ότι: παρόλο που δεν είμαστε άξιοι να έρθει ο Κύριος προς εμάς, Εκείνος θα πάρει την πρωτοβουλία να μας επισκεφθεί και να μας θεραπεύσει. Αμήν.
+N