«Ένας ποιμένας και ένας παθιασμένος φροντιστής ψυχών

 «Ένας ποιμένας και ένας παθιασμένος φροντιστής ψυχών

«Όταν την περασμένη Τετάρτη έμαθα μέσω μιας τηλεφωνικής κλήσης το θάνατο του καρδιναλίου Meisner, στην αρχή δεν θέλησα να το πιστέψω. Το ακούσαμε από το τηλέφωνο μόλις την προηγούμενη ημέρα. «Αυτό γράφει ο ομότιμος Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ στο μήνυμά του, με την ευκαιρία της κηδείας του καρδιναλίου αρχιεπισκόπου της Κολωνίας, Joachim Meisner, που πραγματοποιήθηκε χτες, Σάββατο 15 Ιουλίου 2017, στον επιβλητικό Καθεδρικό Ναό της πόλης που βρίσκεται πάνω στο Ρήνο.

«Μέσα από τη φωνή του ήχησε η ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι τώρα πήγε για διακοπές, αφού είχε συμμετάσχει μόλις την περασμένη Κυριακή (25 Ιουνίου), στην αγιοποίηση του επισκόπου Teofilius Matulionis στο Vilnius», γράφει ο Joseph Ratzinger, ο οποίος θυμίζει την αγάπη του αποβιώσαντος για τις Εκκλησίες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες είχαν υποφέρει κατά τις κομμουνιστικές διώξεις.

Αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο τον ομότιμο Πάπα κατά τις τελευταίες του συνομιλίες με τον Meisner «ήταν η χαλαρωτική γαλήνη, η εσωτερική χαρά και η εμπιστοσύνη», που ο πάλι ποτέ αρχιεπίσκοπος του Βερολίνου και της Κολωνίας είχε βρει.

Κατ’ αυτή την τελευταία περίοδο της ζωής του, ο Meisner είχε μάθει την απόσπαση και να ζει με τη βαθιά βεβαιότητα ότι ο Κύριος δεν εγκαταλείπει την Εκκλησία του, «ακόμη κι αν μερικές φορές η βάρκα φαίνεται ότι θα ανατραπεί», συνεχίζει ο Joseph Ratzinger.

Δύο εξελίξεις είχαν χαροποιήσει τον αποβιώσαντα αυτή την τελευταία περίοδο, συνεχίζει ο ομότιμος Πάπας, δηλαδή να βιώσουν το μυστήριο της συμφιλίωσης κυρίως οι νέοι και ιδιαίτερα οι νεαροί άνδρες, ώστε να ζήσουν «τη χάρη της συγχώρεσης», αλλά επίσης και «η σιωπηλή αύξηση της λατρείας της Θείας Ευχαριστίας», όπως με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας στην Κολωνία (2005).

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο Meisner πέθανε όπως ακριβώς έζησε, προσευχόμενος, δηλαδή «με το βλέμμα στραμμένο προς τον Κύριο και σε συνομιλία μαζί Του», συνεχίζει ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄, του οποίου το μήνυμα εκφωνήθηκε από τον υπεύθυνο του Ποντιφικού Οίκου, τον αρχιεπίσκοπο Gerorg Gänswein.

«Αφήστε τον τώρα να γίνει μεσολαβητής για την Εκκλησία της Κολωνίας και για/σε ολόκληρο τον κόσμο!», έτσι καταλήγει ο ομότιμος Πάπας στο μήνυμά του.

Μετάφραση: ρφ

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

ANGELUS Τετάρτης 29ης Ιουνίου 2022

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΤετάρτη, 29 Ιουνίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Το Ευαγγέλιο

Κυκλοφόρησε η ειδική έκδοση της Εφημερίδας της Αγίας Έδρας για τους φτωχούς «Ο παρατηρητής του δρόμου»

  Το ενδιαφέρον του Πάπα Φραγκίσκου για τους φτωχούς και τους αστέγους της Αιώνιας Πόλης είναι γνωστό και εκδηλώνεται συνεχώς. Έχουμε μάθει για τους χώρους

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου