ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΝΟΥ

ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΝΟΥ

Την Τετάρτη των τεφρών ο Αρχιεπίσκοπος μας π. Νικόλαος έκανε έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στο Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χώρα της Τήνου.

Ενώ έβρεχε έξω, ο Ναός ήταν πλήρης από ενορίτες που έσπευσαν να ξεκινήσουν  την περίοδο της Τεσσαρακοστής με τη συμμετοχή τους στη Θεία Λειτουργία την οποία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος και συλλειτούργησε ο εφημέριος του Ναού π. Μάρκος Φώσκολος.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του είπε:

Η περίοδος της Σαρακοστής άρχισε σήμερα με ένα κείμενο  του Προφήτη Ιωήλ που δίνει όλο το νόημα και την ιδιαίτερη αξία που έχει αυτή η λειτουργική περίοδος για την πνευματική ζωή μας.

Ο Προφήτης  προσκαλεί  το λαό με έντονο τόνο και με δραματικό τρόπο  να επιστρέψει στον Κύριο «με όλη του την καρδιά».  Η επιστροφή δεν πρέπει να είναι  επιφανειακή και προσωρινή αλλά «με όλη την καρδιά» και να αγκαλιάζει όλη τη συμπεριφορά. Τότε  μόνο θα μπορεί να οδηγήσει στην αληθινή μετάνοια, να φθάσει στη μεταστροφή  και να επιφέρει το έλεος και την ευλογία του Θεού.(πρώτο ανάγνωσμα). Αυτά τα λόγια του Προφήτη βρίσκουν απήχηση και στην επιστολή του αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους ο οποίος τους προτρέπει και μέσω αυτών προτρέπει όλους εμάς λέγοντας: «συμφιλιωθείτε με το Θεό». Είναι λόγια που εκφράζουν  την καλοσυνάτη διάθεση  του Κυρίου  να χορηγήσει την άφεση σε όποιον επιστρέφει κοντά του. Ποιος πράγματι είναι τόσο καθαρός στα μάτια του Θεού, που να μην έχει ανάγκη από μετάνοια και μεταστροφή; Εάν ο Κύριος παρατηρούσε τις ανομίες μας ποιος θα μπορούσε να αντέξει; Όμως Εκείνος είναι γεμάτος από έλεος. (δεύτερο ανάγνωσμα).

Το Ευαγγέλιο μας συμβουλεύει να ξεκινήσουμε αυτή την πορεία  μεταστροφής με ένα συγκεκριμένο τρόπο: Τα χαρακτηριστικά αυτής της πορείας είναι  η νηστεία, η προσευχή και η αγαθοεργία. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν μπροστά  στα μάτια του Θεού και όχι των ανθρώπων. (ευαγγέλιο). Οι άνθρωποι κοιτάζουν το εξωτερικό  του συνανθρώπου τους, αλλά ο Θεός κοιτάζει το εσωτερικό της καρδιάς.

Η μεταστροφή που μας προτείνει ο Ιησούς είναι μια μεταστροφή  εσωτερική. Αυτή μας επιτρέπει να πλησιάσουμε το Θεό από τον οποίο απομακρυνόμαστε με την αμαρτία μας. Οφείλουμε να επιστρέψουμε στο Θεό, και η αυτή η επιστροφή μας γίνεται μόνο με τη μεταστροφή  μας .

Η περίοδος της Σαρακοστής είναι καιρό κατάλληλος και ευπρόσδεκτος γι’ αυτή τη μεταστροφή, διότι μας προσφέρει την ιδιαίτερη χάρη του Θεού. 

Η μεταστροφή δεν γίνεται μια φορά για πάντα, αλλά  πρέπει να είναι καθημερινή, συνεχής. Ευτυχώς που αυτή η προσπάθεια δεν είναι έργο μόνο δικό μας.  Είναι και έργο του Θεού που ενδυναμώνει με τη χάρη Του  τη  μετανιωμένη καρδιά  (Ψαλμός 51,19), για να απαντήσει στην φιλεύσπλαχνη αγάπη Του. Είναι δεδομένο ότι πρώτο Εκείνος μας αγάπησε. (Κατ. Αρ.1428).

Η Σαρακοστή υπενθυμίζει τις σαράντα ημέρες που ο Μωυσής πέρασε νηστεύοντας πάνω στο όρος Σινά  πριν παραλάβει το Δεκάλογο. Θυμίζει  τις σαράντα ημέρες  που πέρασε ο λαός του Ισραήλ στην έρημο που ήταν περίοδος πειρασμών αλλά και ειδικός καιρός παρουσίας και προστασίας του Θεού. Θυμίζει  τις σαράντα ημέρες που πέρασε ο Ιησούς στην έρημο προσευχόμενος και νηστεύοντας  προετοιμαζόμενος για τη μεγάλη του αποστολή.

Ο άνθρωπος στη ζωή του περνά τη δική του έρημο. Όμως ο  Θεός  επιφυλάσσει για κάθε άνθρωπο τη στιγμή για την προσωπική μεταστροφή.  Ας μην καθυστερήσουμε και ας μην αναβάλουμε λοιπόν και τη δική μας μεταστροφή. «εάν σήμερα ακούσομε τη φωνή του Κυρίου ας μη σκληρύνουμε τις καρδιές μας». Ας μην την αναβάλουμε για αύριο, αλλά ας την προσπαθήσουμε  σήμερα.

Καθημερινά διαπιστώνουμε πως η ζωή μας είναι φευγαλέα, εύθραυστη, ασταθής, σαν λουλούδι του αγρού που σήμερα ανθίζει και υπάρχει και αύριο φυσάει ο άνεμος ξεραίνεται και δεν υπάρχει πια στον κήπο αυτής της γης: Γιατί να επιβραδύνουμε αυτή την εξαιρετική χάρη της φιλίας του Θεού; Ας αξιολογήσουμε τα πάντα κάτω από το φως της αιωνιότητας, μιας αιωνιότητας που εμείς επιλέγουμε αν θα είναι ευτυχισμένη ή δυστυχισμένη.

Αυτές τις ημέρες της Σαρακοστής ας προχωρήσουμε σε μία ειλικρινή εξέταση της συνείδησης για να φθάσουμε  στο βάθος της ψυχής μας  για να καταστρέψουμε  κάθε τι που δεν την στολίζει αλλά την ψέμα, αλλά αντίθετα βρωμίζει. Η Σαρακοστή  μας προσφέρει  την ευκαιρία  να αποβάλουμε τον εγωισμό μας. Στη χριστιανική άσκηση  η απάρνηση του εαυτού μας  κατέχει μία σημαντική θέση και είναι η προϋπόθεση της μεταστροφής μας. Ακούγοντας το λόγο του Θεού και συμμετέχοντας στις λατρευτικές και άλλες ευκαιρίες που μας προσφέρει η Εκκλησία, ας διανύσουμε αυτή την περίοδο κάνοντας  έστω μικρές αλλά πολλές θυσίες και απονεκρώσεις που θα μας επιτρέψουν να αντιληφθούμε ότι για να νιώσουμε τη χαρά της ανάστασης οφείλουμε να διανύσουμε τον προσωπικό μας δρόμο τους σταυρού και το θάνατο της προσωπικής μας αμαρτίας. Αμήν.

Μετά την ομιλία, έγινε η ευλογία της στάχτης και τοποθετήθηκε  στην κεφαλή όλων των παρόντων, ως σύμβολο της πρόθεσής τους να ξεκινήσουν την πορεία μετανοίας με σκοπό την μεταστροφή.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

27η Κυριακή του Έτους (Β)

27η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Εσθ 4,17γ                            Τα πάντα, Κύριε, είναι υποταγμένα σ΄ Εσένα  και κανείς δεν μπορεί ν΄ αντισταθεί στο