«Ένα θετικό όραμα για τη μετανάστευση»
Ο καρδινάλιος υπουργός του Κράτους Pietro Parolin ενθαρρύνει την εκπαίδευση για «ένα θετικό όραμα για τη μετανάστευση». Για να δράσουμε, θα πρέπει να κάνουμε «δικά μας» τα βάσανα των μεταναστών, εκτιμά σε μια συνέντευξη προς το ιταλικό καθολικό πρακτορείο Sir, στις 6 Μαρτίου 2018.
Το «νούμερο 2» του Βατικανού υπογραμμίζει το επείγον ζήτημα του «να εκπαιδεύσουμε τον πληθυσμό να περάσει από μια αρνητική σε μια πιο θετική στάση για τους μετανάστες». Ενθαρρύνει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να «δεσμευθούν ώστε να δημιουργήσουν ένα θετικό όραμα για τη μετανάστευση»: «υπάρχουν τόσα πολλά θετικά στοιχεία από την μετανάστευση, τα οποία δεν γίνονται αντιληπτά μέσα σε όλη αυτή την πολυπλοκότητα».
Το ότι δεν είναι «εύκολο» να συμβιβάσουμε την ασφάλεια των πολιτών και την υποδοχή, αποτελεί «μια πρόκληση για την πολιτική», δηλώνει: «Πρέπει να εναρμονίσουμε τις δύο απαιτήσεις, οι οποίες και οι δύο είναι αναπόφευκτες. Είναι λογικό, οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και προστατευμένοι, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα κατάμουτρα σε εκείνους που έχουν διαφύγει από καταστάσεις βίας και απειλών».
Ο καρδινάλιος Parolin προσκαλεί «να μην κοιτάμε μόνο τους αριθμούς αλλά να αρχίσουμε να εστιάζουμε στα άτομα, νιώθοντας στο πετσί μας τα βάσανά τους, όπως λέει συχνά ο Πάπας. Το κύριο σημείο είναι να αρχίσουμε να αισθανόμαστε σαν να ήταν δικά μας τα δεινά εκείνων που είναι αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να συναντήσουν κινδύνους και απειλές προκειμένου να επιβιώσουν».
«Αν κάνουμε δικά μας τα βάσανα των άλλων, θα ωθηθούμε να δράσουμε», προσθέτει ο υπουργός του Κράτους.