ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΛΙΓΑ ΣΠΙΤΙΑ

Την επομένη των Φώτων η μικρή ενοριακή κοινότητα του Κρόκου της Τήνου γιόρτασε με κάθε επισημότητα τη Βάπτιση του Ιησού.

Μέσα  στο χειμώνα και με το θερμόμετρο να δείχνει 2 βαθμούς Κελσίου, ο Ναός το απόγευμα του Σαββάτου 7 Ιανουαρίου συγκέντρωσε όλους τους ενορίτες αλλά και Κροκαδιανούς που  κατοικούν εκτός του οικισμού.

Ο Αρχιεπίσκοπός μας π. Νικόλαος τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία συλλειτούργησε ο εφημέριος του χωριού π. Αντώνιος Φόνσος και ο  εφημέριος της ποιμαντικής ενότητας Σκαλάδου π. Δημήτριος Δαλέζιος.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος στην παρούσα Εκκλησία και είπε μεταξύ άλλων:

Την ημέρα των Θεοφανίων η Εκκλησία γιόρτασε τρία γεγονότα, την άφιξη των Μάγων στην Βηθλεέμ, τη Βάπτιση του Ιησού στον Ιορδάνη από τον Ιωάννη και το πρώτο θαύμα του Ιησού στην Κανά της Γαλιλαίας. Είναι τρία γεγονότα που έγιναν σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα στη ζωή του Ιησού, που όμως συνεορτάζονται την ημέρα των Θεοφανίων  γιατί και τα τρία φανερώνουν τη θεότητα του Ιησού. Αυτό εξ άλλου σημαίνει «Θεοφάνια»

Ο διάλογος που γίνεται μεταξύ του Ιησού και του Προδρόμου Ιωάννη αναφέρεται σε δύο διαφορετικά βαπτίσματα, εκείνο που χορηγεί ο Ιωάννης και εκείνο που θα χορηγήσει ο Ιησούς.

Ο Ιωάννης αρνείται να βαπτίσει τον Ιησού και ζητά να βαπτιστεί ο ίδιος από τον Ιησού. Αυτή η διαθεσιμότητα του Ιωάννη να λάβει το βάπτισμα του Ιησού  τον καθιστά ήδη μέλος της Εκκλησίας του Ιησού.

Δεχόμενος ο Ιησούς το Βάπτισμα του Ιωάννη, παρουσιάζεται ως ο Μεσσίας των αμαρτωλών  και γίνεται αλληλέγγυος μαζί τους. Αυτός θα πραγματοποιήσει μέχρι τέλους «τη δικαιοσύνη» του Θεού  πάνω στο Γολγοθά με το θάνατό του και την ανάστασή του.

Εξερχόμενος από τα νερά του Ιορδάνη, ο Ιησούς αρχίζει την πορεία του που δεν θα έχει ως τελικό προορισμό την Ιερουσαλήμ. «Οι ανοικτοί»  ουρανοί  δείχνουν  τον τελικό προορισμό του.

Το Άγιο Πνεύμα που κατεβαίνει πάνω από τον Ιησού ως μορφή περιστεράς  μας θυμίζει το πνεύμα του Θεού  που «εφέρετο επί των υδάτων» κατά τη δημιουργία του κόσμου, όπως γράφει χαρακτηριστικά το Βιβλίο της Γένεσης που περιγράφει τη δημιουργία του κόσμου. (βλέπε Γεν. 1,2). Το Πνεύμα του Θεού κατεβαίνει πάνω στον Ιησού  γιατί  μέσο αυτού αρχίζει μια καινούρια δημιουργία, ένας καινούριος κόσμος  που θα είναι και ο τελικός.

Κατά τη Βάπτιση η φωνή που ακούγεται του Πατέρα  μας δίνει τη σωστή διάσταση του γεγονότος. Εδώ για πρώτη φορά  ο Ιησούς  αποκαλείται Υιός του Θεού, από τον ίδιο το Θεό Πατέρα. «Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός αυτόν να ακούτε».

Με τον Ιησού ο ουρανός ενώνεται με τη γη, η βασιλεία των ουρανών  φθάνει σε μας. Τώρα όλα κατευθύνονται προς τον Ιησού  και κάθε άνθρωπος είναι καλεσμένος  να ακούσει τη φωνή του Πατέρα  που δίνει το αυθεντικό νόημα  σε ό,τι συμβαίνει. Με τη ζωή του  ο Ιησούς γίνεται η φωνή του Πατέρα  για τους ανθρώπους. Όλη η ζωή του  μέχρι το θάνατό του  και την ανάστασή του θα φωτίζει αυτό το σημερινό γεγονός.

Σήμερα με τη Βάπτιση του Ιησού καλούμαστε να εορτάσουμε και τη δική μας Βάπτιση. Να εξετάσουμε ταυτόχρονα κατά πόσον είμαστε συνεπείς στις υποσχέσεις που δώσαμε στο  Χριστό μέσο των αναδόχων μας αλλά και αυτές που πολλές φορές από μόνοι μας ανανεώσαμε. Είναι μία ημέρα που μπορούμε να κάνουμε μια σοβαρή εξέταση της συνείδησης και να δούμε κατά πόσον ανταποκρινόμαστε σ’ αυτό το δώρο το πολύτιμο του Θεού. Ας συνεχίζουμε τις  προσπάθειες  μας ώστε με τη χάρη του Θεού που λαβαίνουμε μέσα από την τέλεση των Μυστηρίων και ιδιαίτερα του Μεγάλου Μυστηρίου της Ευχαριστίας να αποδεικνύουμε με την καθημερινή μας  ζωή μας ότι αναγνωρίζουμε αυτό το μεγάλο δώρο του Θεού και αγωνιζόμαστε να ανταποκριθούμε με πίστη και πιστότητα.

Εκτός γραπτού κειμένου αναφέρθηκε  στους ασθενείς του χωριού: στον π. Αντώνη, τον κ. Νίκο, τον κ. Μάρκο, τον κ. Ματθαίο και ευχαρίστησε τόσο τους ίδιους για το παράδειγμα πίστης που δίνουν, σηκώνοντας το σταυρό τους, όσο και στους Σίμωνες Κυρηναίους που στέκονται δίπλα τους και τους βοηθούν θα φέρουν αγόγγυστα το σταυρό τους.

Μετά την ομιλία του Αρχιεπισκόπου έγινε ο αγιασμός των υδάτων, στην οποία βοήθησαν οι μικροί  χαριτωμένοι λειτουργοϋπηρέτες και πάντα παρόντες στην δική τους ενορία: Ελπίδα, Σωκράτης και Κίμων.

Όταν τελείωσε η Θεία Λειτουργία, στο Εστιατόριο  ITALIA έγινε η κοπή δύο Βασιλοπιτών: του Δήμου και του Συλλόγου Κρόκου.

Τόσο η Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου του κοινοτικού διαμερίσματος Κώμης, Μαρία Δενικαρία, όσο και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου  του Κρόκου, Γεωργία Φόνσου, έκλεψαν την παράσταση με τις ευχές τους, το χαμόγελό τους και την όλη παρουσία τους.

Ο πολιτιστικός Σύλλογος του Κρόκου αξίζει πολλά συγχαρητήρια, διότι είναι ένας μικρός σύλλογος σε ποσότητα αλλά αποδεικνύεται μεγάλος σε ποιότητα. Ο Σύλλογος, δια της Προέδρου του, απέδειξε και αυτή την ημέρα, πως δεν ξεχνά, ότι στον τίτλο του Συλλόγου του Κρόκου υπάρχει η λέξη «πολιτιστικός» γι’ αυτό και η ίδια απήγγειλε δύο ποιήματα: ένα του Κώστα Καβάφη και ένα  του Γιάννη Ρίτσου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος, πριν προβεί στην ευλογία της Βασιλόπιτας ευχήθηκε αγάπη, ενότητα και αδελφοσύνη για όλο το νησί της Τήνου, διότι μόνο με αυτά τα χαρίσματα θα μπορέσει να προκόψει και να δικαιώσει όσους το αποκαλούν νησί της Παναγίας.

Ευχές στους παρόντες απεύθυναν και ο π. Δημήτριος Δαλέζιος και ο εκπροσωπών τον Δήμαρχο κ. Παντελής Αρμάος

Παρόντες επίσης ήταν: ο πρώην Δήμαρχος Τήνου κος Παναγιώτης Κροντηράς, ο πρώην έπαρχος Τήνου κ. Μάνθος Βίλλας και δημοτικοί σύμβουλοι.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23η Κυριακή του Έτους (Β)

23η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 119{118},137.124                        Δίκαιος είσαι, Κύριε και δίκαιη η κρίση Σου. Πράξε στον δούλο Σου,  σύμφωνα

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 22ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Σεπτεμβρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου