Elena Guerra, μια νέα Αγία: «Απόστολος του Αγίου Πνεύματος»

ELENA GUERRA, ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΓΙΑ: «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ»

 

Η δυτική καθολική παράδοση, έχει συχνά κατηγορηθεί ότι «πάσχει» από «χριστομονισμό», ότι υπογραμμίζει δηλαδή στη ζωή του χριστιανού και της  Εκκλησίας, σχεδόν αποκλειστικά, το ρόλο του Χριστού, ενώ υποβαθμίζει αυτόν του Αγίου Πνεύματος. Δεν είναι εδώ ο χώρος να αποδείξουμε πως κατά τη διάρκεια των αιώνων και μάλιστα, ακόμα και στο Μεσαίωνα, υπάρχουν θεολογικές σχολές και πνευματικές παραδόσεις όπου ο ρόλος του Αγίου Πνεύματος έχει πρωταρχική θέση στη ζωή της Εκκλησίας και του κάθε πιστού. Συχνά αυτά τα αγιοπνευματολογικά κινήματα προέρχονται από τη βάση. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Elena Guerra που, προσεχώς, θα ανακηρυχθεί Άγια από την Καθολική Εκκλησία.

Πράγματι, ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε ένα θαύμα που αποδίδεται στη μεσολάβηση της μακαρίας Elena Guerra, γνωστής και ως «απόστολος του Αγίου Πνεύματος», ανοίγοντας το δρόμο για την αγιοποίησή της,

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη προσωπικότητα δυνατής γυναίκας που μπορούσε με την πίστη και τον ενθουσιασμό της να επηρεάσει θετικά ακόμα και τον Πάπα.

Η Elena Guerra (1835-1914), υπήρξε φίλη και συνεργάτιδα του μεγάλου Πάπα Λέοντα ΙΓ’ ο οποίος, μεταξύ των άλλων, εισήγαγε στην Καθολική Εκκλησία την κοινωνική διδασκαλία της Εκκλησίας. Υπήρξε επίσης δασκάλα μιας αγίας, της Gemma Galgani. Πρόκειται για μία πρωτοπόρα στη θεολογία και στην πνευματικότητα.  Είναι γνωστή για τα θεολογικά της συγγράμματα και την ένθερμη λατρεία της για το Άγιο Πνεύμα.

Η Elena Guerra έγραψε περισσότερες από δώδεκα επιστολές προς τον Πάπα Λέοντα ΙΓ’ μεταξύ των ετών 1895 και 1903, στις οποίες τον καλούσε να παροτρύνει όλους τους Καθολικούς να επικαλούνται το Άγιο Πνεύμα στην προσευχή τους.

Ο Πάπας ανταποκρίθηκε στο αίτημά της και δημοσίευσε τρία έγγραφα σχετικά με το Άγιο Πνεύμα, συμπεριλαμβανομένης μίας επιστολής με την οποία ζητούσε από ολόκληρη την Καθολική Εκκλησία να προσευχηθεί στο Άγιο Πνεύμα με ένα εννιάμερο για την προετοιμασία της Πεντηκοστής, συνήθεια που  υπάρχει ακόμα και σήμερα. Σε πολλά μέρη οι πιστοί προετοιμάζονται για την Πανήγυρη της Πεντηκοστής με εννιάμερα δεήσεων προς το Άγιο Πνεύμα. Το 1897 ο τότε Πάπας  εξέδωσε την γνωστή  εγκύκλιό του για το Άγιο Πνεύμα, «Divinum Illud Munus» (Το Θεϊκό αυτό Δώρο). Μεταξύ άλλων, ο Πάπας Λέων, υπογραμμίζει τη φράση που συναντάμε τόσο συχνά στους Πατέρες της Εκκλησίας: « … αν ο Χριστός είναι η κεφαλή της Εκκλησίας, το Άγιο Πνεύμα είναι η ψυχή της: Ό,τι είναι η ψυχή στο σώμα μας, είναι το Άγιο Πνεύμα στην εκκλησία, το σώμα του Χριστού».

«Η Πεντηκοστή δεν έχει τελειώσει» έγραψε τότε η Elena Guerra. «Στην πραγματικότητα, συνεχίζεται σε κάθε τόπο και χρόνο, επειδή το Άγιο Πνεύμα θέλησε να δώσει τον εαυτό του σε όλους τους ανθρώπους σε κάθε εποχή. Όλοι όσοι τον επικαλούνται μπορούν πάντα να το δεχτούν, επομένως, δεν πρέπει να ζηλεύουμε τους αποστόλους και τους πρώτους χριστιανούς στους οποίους δόθηκε το Άγιο Πνεύμα την ημέρα της Πεντηκοστής. Πρέπει μόνο να διαθέτουμε τους εαυτούς μας όπως εκείνοι για να το δεχτούμε και θα δοθεί και σε εμάς όπως ήρθε σε εκείνους».

Η Μακαρία Elena Guerra είναι η ιδρύτρια ενός μοναχικού Τάγματος που ονομάζεται «Μοναχές του Αγίου Πνεύματος. Αναγνωρίστηκε επίσημα από την Εκκλησία το 1882.

Ο Πάπας Ιωάννης ΚΓ’, όταν την ανακήρυξε  μακάρια το 1959, ανέφερε πως «υπήρξε  στην εποχή μας απόστολος της ευλάβειας του Αγίου Πνεύματος».

H Elena Guerra γεννήθηκε σε μια αριστοκρατική οικογένεια στην πόλη Lucca της Ιταλίας το 1835. Της δόθηκε μια καλή και βαθιά εκπαίδευση ενώ ανατράφηκε στην πίστη και στη γνήσια χριστιανική ζωή.

Στα πρώτα 20 χρόνια της ζωής της υπήρξε κλινήρης από μία σοβαρή ασθένεια, μία δοκιμασία που μεταμόρφωσε τη ζωή της, καθώς αφιερώθηκε στην μελέτη  της Αγίας Γραφής και των Πατέρων της Εκκλησίας Ανατολής και Δύσης.

Ένιωσε την κλήση να αφιερωθεί στον Θεό κατά τη διάρκεια ενός προσκυνήματος στη Ρώμη με τον πατέρα της, μετά την ανάρρωσή της. Παρακολούθησε την τρίτη δημόσια συνεδρίαση της Α΄ Συνόδου του Βατικανού στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, τον Απρίλιο του 1870 και αργότερα συνάντησε τον Πάπα Πίο Θ΄ στις 23 Ιουνίου 1870.

Η ζωή της δεν ήταν εύκολη, κατηγορήθηκε άδικα, αλλά σε αυτές τις δοκιμασίες απέδειξε τη γνησιότητα της πίστης της. Κοιμήθηκε εν Κυρίω το 1914, στις αρχές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. To επίθετο της Guerra, στα ιταλικά σημαίνει «πόλεμος». Αυτή, όμως,  που αφιέρωσε τη ζωή της για την ειρήνη!

Ι.Σ.

Πηγή: Catholic News Agency

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου