Εκστρατεία κατά του υποσιτισμού
Πάνω από 200 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως, υποφέρουν από κάποια μορφή υποσιτισμού. Στην Ευρώπη 1 παιδί στα 3 είναι υπέρβαρο. Αυτά είναι τα κύρια στοιχεία της έκθεσης «Ας τους δώσουμε βάρος» που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Unicefγια την καταπολέμηση του υποσιτισμού».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσε η UNICEF υπάρχουν σχεδόν 151 εκατομμύρια παιδιά που υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό, πάνω από 50 πάσχουν από οξύ υποσιτισμό. Το 2017, ο υποσιτισμός ήταν υπεύθυνος για περίπου 3 εκατομμύρια θανάτους παιδιών. Η Αφρική και η Ασία είναι οι ήπειροι που φέρουν το κύριο βάρος διαφόρων μορφών υποσιτισμού: το 2017, το 55% των μικρών παιδιών που έπασχαν από χρόνιο υποσιτισμό ζούσε στην Ασία, το 39% στην Αφρική, το 69% από αυτά με οξύ υποσιτισμό βρισκόταν στην Ασία, το 27% στην Αφρική.
Υποσιτισμός εξαιτίας της φτώχεια και του πολέμου
«Πρόκειται για ένα απίστευτο ποσοστό – λέει ο Paolo Rozera, γενικός διευθυντής της UNICEF Italia – και όλα αυτά οφείλονται κυρίως σε καταστάσεις φτώχειας και πολέμων, δύο στοιχεία που οδηγούν αναπόφευκτα στον υποσιτισμό. Η καταπολέμηση του υποσιτισμού πρέπει να είναι μια σταθερή δέσμευση, αυτό σημαίνει να παρέμβουμε με συστηματικό τρόπο σε πολλές χώρες και σημαίνει επίσης την απουσία πολέμου».
Στην Ευρώπη 1 στα 3 παιδιά είναι υπέρβαρο
Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για την παχυσαρκία των παιδιών υπογραμμίζει η Έκθεση της UNICEF, δεδομένου ότι για περισσότερο από 15 χρόνια δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στη μείωση της αύξησης του ποσοστού παχυσαρκίας. Στην Ιταλία το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων αυξήθηκε σχεδόν 3 φορές περισσότερο το 2016 σε σχέση με αυτό του 1975. «Σαν να είναι ο άλλος βραχίονας της ζυγαριάς – συνεχίζει ο Rozera – έχουμε έναν κόσμο όπου τα μικρά παιδιά δεν έχουν να φάνε και έναν άλλο όπου τρώνε υπερβολικά. Εδώ οι αιτίες είναι διαφορετικές και ο τρόπος ζωής επηρεάζει πολύ. Ένα σημαντικό πράγμα που προκύπτει από την έκθεση, αφορά στις ψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με τη διατροφή, γι αυτό πρέπει να εργαστούμε για μια σωστή σχέση μεταξύ τροφής και τρόπου ζωής».