Εκλογές στην Ακτή του Ελεφαντοστού, οι Επίσκοποι ζητούν περισσότερη κοινωνική συνοχή.

7

Εκλογές στην Ακτή του Ελεφαντοστού, οι Επίσκοποι ζητούν περισσότερη κοινωνική συνοχή.

Η Εκκλησία στην Ακτή του Ελεφαντοστού στην υπηρεσία της συμφιλίωσης, της δικαιοσύνης και της ειρήνης “: αυτός είναι ο τίτλος της ποιμαντικής επιστολής που παρουσίασε η Ιερά Σύνοδος της καθολικής Ιεραρχίας του Ελεφαντοστού (Cecci) στον τύπο στις 21 Ιουλίου. Το έγγραφο, το οποίο φτάνει τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 31 Οκτωβρίου, θέλει να υπογραμμίσει τη σημασία της ενοποίησης της χώρας με την «κοινωνική συνοχή» για την οικοδόμηση μιας ολοένα και πιο αδελφικής κοινωνίας, ανοικτής σε όλους, σεβασμού της αξιοπρέπειας. και των δικαιωμάτων του ανθρώπινου προσώπου με σκοπό να δημιουργηθούν δεσμοί φιλίας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ όλων των πολιτών “. Από τους Ιεράρχες, επίσης, η έκκληση να «κοιτάξουμε μαζί και αντικειμενικά την κατάσταση της κρίσης» που βιώνει το έθνος εδώ και πολλά χρόνια: οι συνέπειές του, στην πραγματικότητα, δήλωσε ο πατέρας Εμμανουήλ Γουίιν Νιν, γενικός γραμματέας της Cecci, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ” αγγίζουν όλους».

Η Εκκλησία στην υπηρεσία της κοινωνίας, συμφιλίωσης, ειρήνης
Δημοσιευμένη σε μορφή βιβλίου, η ποιμαντική επιστολή αποτελείται από 79 σελίδες, 83 σημεία και 3 μέρη: η πρώτη περιγράφει την Εκκλησία “που καλείται να ζήσει την κοινωνία με τον Θεό, με τους άλλους και με τη Δημιουργία”. Στο δεύτερο, αντικατοπτρίζει την Εκκλησία “στην υπηρεσία συμφιλίωσης, δικαιοσύνης και ειρήνης”. ενώ το τρίτο αναφέρεται στη «δέσμευση όλων για οικοδόμηση μιας ειρηνικής κοινωνίας». Δεν είναι όμως μόνο οι Ιεράρχες που δείχνουν συγκεκριμένες λύσεις για την επίτευξη συμφιλίωσης: στην πραγματικότητα, “πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς και συμμετοχική υπό την έννοια ότι δεν πρέπει να αποκλείει κανέναν ανταγωνισμό και πρέπει να συνοδεύεται από θαρραλέες και ειλικρινείς πράξεις”. Εξ ου και η έμφαση στη σημασία “της ακρόασης και της αμοιβαίας συνάντησης, της αποδοχής ενός επώδυνου παρελθόντος, της σκέψης των ταλαιπωριών του καθενός”.

Οι προτάσεις των Επισκόπων
Η Cecci υποβάλλει επίσης συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά τη δικαιοσύνη που μπορούν να επιτευχθούν μόνο χάρη στην “προώθηση μιας δίκαιης τάξης, του σεβασμού της αρχής της επικουρικότητας και της καταπολέμησης της διαφθοράς”. Οι Επίσκοποι της Ακτής Ελεφαντοστού εκφράζουν επίσης τη λύπη τους για τους εκπροσώπους της κυβέρνησης που, τα τελευταία χρόνια, “προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τη δικαιοσύνη σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα”, ίσως με αντιπαράθεση προς τον πολιτικό αντίπαλο και αφήνοντας ελεύθερους τους “υπεύθυνους για τα εγκλήματα”. Γι ‘αυτό – προειδοποιεί το Cecci ότι – “δεν αρκεί να οργανώσουμε τις εκλογές για να είναι η χώρα ειρηνική”. Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται είναι «να καλλιεργήσουμε την αγάπη και την αδελφοσύνη μέσω λέξεων, ενεργειών και σχέσεων που χαρακτηρίζονται από την ειρηνική συμβίωση».

Ο καθένας μπορεί να συμβάλλει
Όλοι, λοιπόν, καλούνται να συμβάλλουν στην οικοδόμηση και εδραίωση της ειρήνης: “Η Εκκλησία – όπως υπογραμμίζουν οι Ιεράρχες – θα είναι σε θέση να συνεισφέρει με αξιοπιστία στην οικοδόμηση και την εδραίωση της κοινωνικής συνοχής στην Ακτή του Ελεφαντοστού μόνο εάν συμφιλιωθούν οι ποιμένες και οι πιστοί. τους, δίνοντας έτσι αξία στην «προφητική αποστολή» της ίδιας της Εκκλησίας. Οι Επίσκοποι – εξήγησε ο πατέρας Wohi Nin – επιθυμούν “να αναλάβουν το ρόλο τους και τις ευθύνες τους” διότι “μόνο μια αυθεντική συμφιλίωση που πραγματοποιείται με αλήθεια και δικαιοσύνη θα φέρει μόνιμη ειρήνη στην κοινωνία της Ακτής Ελεφαντοστού”. «Γεννηθήκαμε με κλειστές γροθιές – πρόσθεσε – και χρειάζεται μια ζωή για να μάθουμε να τις ανοίγουμε. Στην πραγματικότητα, η αδελφότητα είναι ένα μονοπάτι με ρήξεις, βάσανα και συγχώρεση, πληγές και ουλές. Αλλά πρέπει να μάθουμε να γίνουμε άνδρες και γυναίκες  της κοινωνίας για να αντλήσουμε από την πίστη μας τη δύναμη που μετακινεί τα βουνά », κατέληξε ο γενικός γραμματέας του Cecci, ανακοινώνοντας ότι η 116η Ολομέλεια των Επισκόπων θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 31 Ιουλίου 2020 στο Yamoussoukro.

Η φτώχεια στη χώρα
Ωστόσο, η πρώτη χώρα στον κόσμο που παράγει κακάο, η Ακτή του Ελεφαντοστού βλέπει το 40% του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Μετά την κρίση του 2011, όταν ο απερχόμενος Πρόεδρος Laurent Gbagbo αρνήθηκε να αφήσει την εξουσία στον νικητή των εκλογών, Alassane Quattara, η χώρα εισήλθε σε μια φάση έντονης αποσταθεροποίησης. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η απόφαση του Ouattara να αποσυρθεί από τον αγώνα για τις επόμενες προεδρικές εκλογές μείωσε τις εντάσεις, αλλά ο θάνατος του πρωθυπουργού Amadou Gon Coulibaly, στις 8 Ιουλίου, αναζωπύρωσε τις συγκρούσεις με την αντιπολίτευση, που διαμαρτύρεται για απειλές και εκφοβισμό. Σε όλα αυτά, η πανδημία Covid-19 έχει δει μολύνει 15 χιλιάδες ανθρώπους με την ανάρρωση περίπου 9 χιλιάδων ασθενών και το θάνατο 93 ασθενών.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου