Εκκλησία εκρήγνυται στο Κονγκό-Μπραζαβίλ για τις κακές εκπαιδευτικές διαδικασίες

3

Εκκλησία εκρήγνυται στο Κονγκό-Μπραζαβίλ για τις κακές εκπαιδευτικές διαδικασίες

Νέο καθολικό έγγραφο αναφέρει ότι τα σχολεία δεν προετοιμάζουν ειδικευμένους ηγέτες για την κοινωνία

Ο πατέρας Félicien Mavoungou, Εθνικός Συντονιστής της Επιτροπής Δικαιοσύνης και Ειρήνης της Δημοκρατίας του Κονγκό (φωτογραφία DR)
Η Επιτροπή Δικαιοσύνης και Ειρήνης που χρηματοδοτείται από την Καθολική Δημοκρατία του Κονγκό μόλις δημοσίευσε μια έκθεση που επισημαίνει τις ανεπάρκειες στο εκπαιδευτικό σύστημα της κεντρικής Αφρικής.
Το κείμενο περίπου 20 σελίδων ονομάζεται “Χωρίς ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού στο Κονγκό χωρίς ανάκαμψη του εκπαιδευτικού συστήματος”.
Κυκλοφόρησε στις 26 Ιουλίου, είναι η διάγνωση της Καθολικής Εκκλησίας της εκπαίδευσης στη χώρα που ονομάζεται συνήθως Κονγκό-Μπραζαβίλ.
Ο πατέρας Félicien Mavoungou , εθνικός συντονιστής της Επιτροπής Δικαιοσύνης και Ειρήνης μίλησε για τη νέα έκθεση με την Lucie Sarr της La Croix Africa .

La Croix Africa: Γιατί η Επιτροπή Δικαιοσύνης και Ειρήνης της Δημοκρατίας του Κονγκό έγραψε αυτήν την έκθεση σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα;
Πατέρας Félicien Mavoungou: Ζούμε, εδώ και μερικά χρόνια, μια σοβαρή αδικία στη Δημοκρατία του Κονγκό.
Για αρκετά χρόνια, έχουμε βιώσει μια βελτίωση στο εκπαιδευτικό σύστημα, πολλοί άνθρωποι ήρθαν από την υποπεριοχή για να σπουδάσουν στη χώρα μας.
Επιπλέον, η Μπραζαβίλ ήταν η πρωτεύουσα της Γαλλικής Ισημερινής Αφρικής (AEF). Ως εκ τούτου, επωφεληθήκαμε από τα πρώτα σχολεία της Κεντρικής Αφρικής.
Για πολλούς λόγους, σήμερα, εκπαιδεύουμε άτομα που δεν έχουν προσόντα ή που έχουν πολύ κακή κατάρτιση. Και αυτό αντικατοπτρίζεται στο πολιτικό σύστημα της χώρας.
Η εκπαίδευση πρέπει να αποτελεί τομέα προτεραιότητας για κάθε χώρα.
Είναι σημαντικό να δώσουμε σε όλα τα παιδιά και τους νέους την ευκαιρία να σπουδάσουν με καλές συνθήκες.
Όταν είναι καλά εκπαιδευμένοι, είναι σε θέση να δεσμευτούν στη χώρα τους και να εργαστούν με χαρά.
Δυστυχώς, εδώ και χρόνια παρατηρούμε μεγάλες αδυναμίες.
Η Εκκλησία στην Κεντρική Αφρική, και πιο συγκεκριμένα στη Δημοκρατία του Κονγκό, υποστηρίζει τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του λαού.

Αλλά πώς μπορεί να γίνει αυτό εάν το ανθρώπινο κεφάλαιο δεν εκτιμάται;
Σήμερα, αυτή η ανάπτυξη γίνεται κυρίως μέσω σχολείων.
Ένας άλλος λόγος είναι ότι η χώρα μας έχει καταστήσει την εκπαίδευση προτεραιότητα στο εθνικό της αναπτυξιακό σχέδιο για την περίοδο 2018-2022.
Ακόμη και σε περιόδους κρίσης, όπως προτείνει το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα για την προστασία ορισμένων τομέων, όπως η εκπαίδευση και η υγεία, που συμβάλλει στην υποστήριξή μας για την ανάκαμψη του εκπαιδευτικού συστήματος στο Χώρα.

Ποια είναι τα σημαντικότερα ευρήματα που επισημαίνονται σε αυτήν την έκθεση;
Πρώτα απ ‘όλα, η εκπαίδευση δεν είναι πλέον αποτελεσματική.
Υπάρχουν πολλά παράπονα, οι νέοι που έχουν εκπαιδευτεί ή είναι σε κατάρτιση δεν είναι πλέον πολύ καταρτισμένοι.
Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από αυτό που έχουμε στον τρόπο της εκπαίδευσης. Οι τάξεις είναι γεμάτες. Μερικές φορές προσεγγίζουμε 100 ή 150 μαθητές ανά τάξη.
Επιπλέον, ο σχολικός χάρτης δεν έχει ενημερωθεί για κάποιο χρονικό διάστημα.
Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν άνθρωποι που ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο.
Οι αγροτικές κοινότητες έχουν αναπτυχθεί, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά σχολεία για να επιτρέψουν στα παιδιά να σπουδάσουν σε καλές συνθήκες.
Η άλλη παρατήρηση είναι η υπερσυγκέντρωση της σχολικής διοίκησης στη χώρα μας.
Εάν ένα σχολείο δεν διαθέτει εξοπλισμό σε μια περιοχή, είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί οι αρχές της πόλης (δήμαρχος ή νομάρχης) δεν μπορούν να αναλάβουν την πρωτοβουλία για την αποκατάστασή της, ούτε γιατί πρέπει να καλέσουμε τον υπουργό που απέχει 800 χιλιόμετρα στη Μπραζαβίλ.
Τέλος, όσον αφορά την ανάλυση του κρατικού προϋπολογισμού, η άλλη παρατήρηση είναι η έλλειψη επενδύσεων στο σχολικό σύστημα.
Διεθνή ιδρύματα όπως η UNESCO προτείνουν κάθε χώρα να αφιερώσει το 20% του προϋπολογισμού της στην εκπαίδευση.
Στη Δημοκρατία του Κονγκό, αυτές οι επενδύσεις είναι περίπου 10% και δεν παρακολουθούνται.

Ποιες είναι οι συστάσεις της Επιτροπής Δικαιοσύνης και Ειρήνης;
Οι συστάσεις μας απευθύνονται γενικά στις δημόσιες αρχές, ειδικά στους βουλευτές (βουλευτές και γερουσιαστές) που ψηφίζουν για τον προϋπολογισμό και, φυσικά, στην κυβέρνηση που είναι υπεύθυνη για την αποτελεσματικότητά του.
Συνιστούμε να ψηφίσουν πρώτα έναν σημαντικό προϋπολογισμό, διότι ακόμη και σε περιόδους κρίσης, η κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην εκπαίδευση και την υγεία.
Δεύτερον, είναι απαραίτητο να παρακολουθείται η πρόοδος των έργων.
Ζητάμε επίσης από τους βουλευτές, όταν επισκέπτονται τις αποστολές τους στις περιοχές, να πάνε και να δουν τα σχολεία και να τα αξιολογήσουν.
Η τελευταία σύσταση είναι ότι πρέπει να υπάρχει κρατικό πανεπιστήμιο σε όλες τις περιοχές, επειδή έχουμε μόνο ένα πανεπιστήμιο, στη Μπραζαβίλ.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Άγγελος Κυρίου, Κυριακή 12-1-2025

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΒΑΠΤΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2025   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Η εορτή της Βαπτίσεως του Ιησού, τη  οποία τελούμε σήμερα,

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ   ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 13 Ιανουαρίου 2025   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ   Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (1, 14-20) Μετά τη σύλληψη

13 Ιανουαρίου μνήμη του Αγίου Ιλάριου του Πουατιέ, επισκόπου και Διδασκάλου της Εκκλησίας

13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΛΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΥΑΤΙΕ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Αυτός ο Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας γεννήθηκε στο Πουατιέ της Γαλλίας