ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ “ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ”
Ο Σεβασμιότατος Gilbert Justice Yaw ANOKYE, Αρχιεπίσκοπος του Kumari, της Γκάνας είναι ταυτόχρονα και Πρόεδρος της Κάριτας Αφρικής, Σε πρόσφατη συνέντευξη, στην έδρα της Κάριτας Αφρικής, στην Κένυα, εξέφρασε τις κατωτέρω απόψεις για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αφρικανική ήπειρος.
“ Τα προβλήματα της Αφρικής προκύπτουν από λανθασμένες επιλογές. Αυτό συμβαίνει γιατί επιλέγονται αναξιόπιστοι πολιτικοί. Ψηφίζονται διεφθαρμένοι ηγέτες με κριτήρια φυλής ή από φόβο ή γιατί έχουν υποσχεθεί προνόμια, Ψηφίσαμε πολιτικούς που δε βοήθησαν την Αφρική μετά την απόκτηση εθνικής ανεξαρτησίας Ακόμα και όταν είχαμε καλούς πολιτικούς αυτοί έχασαν την εξουσία μετά από πραξικοπήματα ή επεμβάσεις άλλων Κρατών, για τα δικά τους συμφέροντα… Όμως η Αφρική μπορεί να αναπτυχθεί, αρκεί να πάψουμε να κοιμόμαστε και να ενεργοποιηθούμε ! Αυτό θα γίνει αν επιλέξουμε καλούς πολιτικούς που θα φέρουν αληθινή δημοκρατία, πολιτικούς που δε θα ασχολούνται με τον πλουτισμό των ίδιων, της οικογενείας ή της φυλής τους ! Αυτή η εποχή πρέπει να αποτελέσει παρελθόν.
Η πολιτική και περιβαλλοντική αστάθεια προκαλούν συνεχείς μετατοπίσεις εκατομμυρίων ανθρώπων από τη μια περιοχή στην άλλη, έχουμε εμφυλίους σε χώρες όπως το Νότιο Σουδάν και την Ερυθραία. έχουμε θρησκευτικό εξτρεμισμό στη Σομαλία, την “Μπόκο Χαράμ” στη Νιγηρία, την “ Αλ Κάιντα” στη Μαυριτανία, Υπάρχει αστάθεια στην Μπουρκίνα Φάσο και στην Ακτή Ελεφαντοστού. όλα αυτά προκαλούν μεταναστεύσεις. Επιπλέον φυσικές καταστροφές, από κυκλώνες, έχουν κτυπήσει τη Μοζαμβίκη, τη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι. άλλες καταστροφές έχουν ανθρώπινο παράγοντα, όπως η άνευ ορίων εκμετάλλευση εδάφους και υπεδάφους της Αφρικής.
Όλες οι καταστροφές που προέρχονται από τον άνθρωπο θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Εμείς ως Κάριτας, επεμβαίνουμε όπου υπάρχει ανάγκη. Αλλά θα ήταν καλύτερο αν μπορούσαμε να το αποτρέψουμε να συμβεί…
Όπως η ιατρική φροντίδα έχει 3 διαστάσεις, προληπτική, θεραπευτική και αποκατάστασης, αυτό ισχύει και για την Κάριτας. Παράδειγμα είναι η Κάριτας της Ουγκάντας, που προσπαθεί να ενσωματώσει στην κοινωνία τους πρόσφυγες από το Σουδάν. Σε πολλές χώρες η Κάριτας βοηθά τους πρόσφυγες για να ξαναρχίσουν να ζουν. Δίνουμε φαγητό, φάρμακα και σκεπάσματα, αλλά εργαζόμαστε επίσης για την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία, στη νέα χώρα που έχουν καταφύγει. Αυτό είναι τμήμα της αποστολής μας ”
Πηγή : Vatican News
Φωτογραφία του γκανέζου Αρχιεπισκόπου
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”