Έκκληση των Επισκόπων
Μειώνεται η αναπνοή του κόσμου. Το φάσμα των πυρκαγιών έχει επιμηκυνθεί και μετά τη Βραζιλία και τη Βολιβία, τις πληγείσες χώρες, οι φλόγες έχουν φθάσει και στην Παραγουάη, όπου καίγονται 40 χιλιάδες στέμματα δασών και βοσκοτόπων στην περιοχή Chaco. Οι Σύνοδοι των Επισκόπων της Βραζιλίας, του Μεξικού και της Παραγουάης κάνουν εκκλήσεις τους για επείγοντα μέτρα για την υπεράσπιση του τροπικού δάσους. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, διέταξε την αποστολή του στρατού και υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει ανοχή για τους εμπρηστές. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, βοήθησε τη Βραζιλία να σταματήσει τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, αλλά ο Πρόεδρος Bolsonaro κατηγορήθηκε για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από άλλους αρχηγούς κρατών της G7 που ξεκίνησαν χθες στο Biarritz. ιδίως από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουήλ Μακρόν. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ζητά να βγει ένα σαφές μήνυμα από το G7 για το οποίο σταματά να καίγεται ο Αμαζόνιος.
Το σημείωμα της Βραζιλίας Διάσκεψης Έκτακτων
"Οι παράλογες πυρκαγιές και οι άλλες εγκληματικές καταστροφές απαιτούν τώρα κατάλληλες θέσεις και επείγοντα μέτρα", αναφέρει το σημείωμα των βραζιλιάνων επισκόπων, το οποίο υπενθυμίζει την εγκυκλοπαίδεια του Πάπα Φράνσις Laudato si". "Είναι ώρα να μιλήσουμε, να επιλέξουμε και να ενεργήσουμε με ισορροπία και ευθύνη, έτσι ώστε όλοι να αναλάβουν την ευγενή αποστολή προστασίας του Αμαζονίου, σεβόμενοι το περιβάλλον, τους παραδοσιακούς λαούς, τους ντόπιους με τους οποίους είμαστε αδερφοί. αυτοί θα υποστούν ανεπανόρθωτες απώλειες », διαβάζουμε ξανά στην έκκληση, όπου οι επίσκοποι ισχυρίζονται ότι βλέπουν« σημάδι ελπίδας »και πηγή σημαντικών ενδείξεων» στη Σύνοδο των Επισκόπων για την Αμαζονία και στη συνέχεια ζητούν αποτελεσματικές πολιτικές ενέργειες: «Είναι επείγον ότι οι κυβερνήσεις των χωρών του Αμαζονίου, ιδίως της Βραζιλίας, λαμβάνουν σοβαρά μέτρα για να σώσουν μια κρίσιμη περιοχή για την οικολογική ισορροπία του πλανήτη – τον Αμαζόνιο. Δεν είναι η στιγμή του ανορθολογισμού και των αποκλίσεων σε κρίσεις και λόγια. »Ειδικότερα, και σε μια τηλεοπτική έκκληση, ο πρόεδρος της Συνόδου των Επισκόπων της Βραζιλίας, CNBB, Αρχιεπίσκοπος Walmor Olibeira de Azevedo, ανυψώστε τη φωνή ", μέσω ενός κινήματος" Levanteavoz".
Η επιστολή των Μεξικανών επισκόπων
Η Επιτροπή για την κοινωνική ποιμαντική της Συνόδου των Μεξικανών Επισκόπων εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την κατάσταση: "Ας δυναμώσουμε τη φωνή μας και να την ενώσουμε με αυτήν των τόσων αδελφών που αισθάνονται στις καρδιές τους τον πόνο και το θάνατο στο κοινό μας σπίτι και στον βωμό του ανθρώπου που μοιράζεται », γράφει η επιστολή και οι επίσκοποι ζητούν την παρέμβαση της πολιτικής και ζητούν από τις " κυβερνήσεις "που έχουν στην διάθεσή τους την λύση για την καταπολέμηση αυτών των πυρκαγιών να βοηθήσουν επειγόντως". Στην επιστολή η Επιτροπή ζητά να «ενώσουμε τις προσπάθειές μας» και υπογραμμίζει πως η καταστροφή στην Αμαζονία μας θυμίζει «ότι η επικράτειά μας κινδυνεύει, διότι στο κοινό μας σπίτι όλα είναι αλληλένδετα». Τέλος διαβάζουμε την προτροπή να "διορθώσουμε τις εγωιστικές και καταστροφικές συμπεριφορές" που συνδέονται με το τεχνοκρατικό μοντέλο.
Η έκκληση της Συνόδου Επισκοπών της Παραγουάης
Οι οπαδοί της Παραγουάης παρενέβησαν στη συζήτηση, υποστηρίζοντας τις θέσεις που έλαβε το Λαϊκό Αμερικανικό Επισκοπικό Συμβούλιο (CELAM) και εκφράζοντας την εγγύτητα προς τους γειτονικούς πληθυσμούς, ακόμη περισσότερο πληγείσες από την παραγουανή από τις καταστροφές των πυρκαγιών, οι οποίες, όπως αναφέρουν οι επίσκοποι, προκαλούν πλανητική ζημιά. Στο σημείωμα αναφέρεται το Instrumentumlaborisτης Συνόδου για το Αμαζόνιο και υπενθυμίζει το βάρος που έχει στον πλανήτη μας "η κουλτούρα των αποβλήτων". Αναφέρει επίσης: "Πιστεύουμε, όπως και οι αρχές του Celam, ότι η ενότητα και η αλληλεγγύη των κυβερνήσεων των χωρών του Αμαζονίου, ιδίως της Βραζιλίας και της Βολιβίας, των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας, πρέπει να λάβουν επείγοντα μέτρα για να σώσουν τον πνεύμονα του κόσμου». Τέλος, οι επίσκοποι αναφέρονται στα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου στην ομιλία που έκανε κατά τη Θεία Λειτουργία στην αρχή της ποντιφικής αποστολής του: «"Θα ήθελα να ζητήσω, παρακαλώ, σε όλους όσους ασχολούνται με ρόλους ευθύνης στον οικονομικό, πολιτικό ή κοινωνικό τομέα, σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες καλής θελήσεως: είμαστε «προστάτες» της δημιουργίας, του σχεδίου του θεού που είναι γραμμένο στη φύση, προστάτες του άλλου και του περιβάλλοντος. Ας μην αφήσουμε τα σημάδια καταστροφής και θανάτου να συνοδεύουν την πορεία μας σ’ αυτόν τον κόσμο!".
+Ν