«Είθε η ζωή που μας χορηγεί ο Θεός να μας κάνει συμπονετικούς προς τους άλλους»

«Είθε η ζωή που μας χορηγεί ο Θεός να μας κάνει συμπονετικούς προς τους άλλους»

Την περασμένη Κυριακή της Σαρακοστής, με τον κόσμο να πλήττεται από την πανδημία του κορονοϊού, ο Πάπας διαβάζει για άλλη μια φορά το Ευαγγέλιο του Ιωάννη που επικεντρώνεται στην οδύνη του Ιησού για τον θάνατο του φίλου του Λάζαρου, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι η αγάπη του Θεού είναι παντοδύναμη και ότι έχουμε δημιουργηθεί για τη ζωή.

Από τη Βιβλιοθήκη του Αποστολικού Παλατιού, και πάλι, εξαιτίας των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω της επείγουσας κατάστασης του κορονοϊού, ο Πάπας Φραγκίσκος απαγγέλλει την Μαριανή προσευχή Angelus. Ο Ποντίφικας σχολιάζει το σημερινό απόσπασμα από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη (Ιω. 11,1-45) αναφορικά με την ανάσταση του φίλου του Λάζαρου, καλώντας μας να αφαιρέσουμε από την καρδιά μας κάθε πέτρα θανάτου για να αναβιώσει η ζωή που προέρχεται από τον Χριστό: «Χωρίς Εκείνον όχι μόνο δεν υπάρχει ζωή – λέει ο Φραγκίσκος –  αλλά επέρχεται θάνατος». «Ο Ιησούς μας δείχνει τον εαυτό του ως Κύριο της ζωής, αυτόν που – προσθέτει αυθόρμητα – είναι ικανός να δώσει τη ζωή ακόμη και στους νεκρούς».

Ο Ιησούς κάνει τον πόνο μας δικό του

Είναι ένας Ιησούς βαθιά συγκινημένος, που κλαίει για τον θάνατο ενός αγαπημένου φίλου όπως είναι ο Λάζαρος και για τον πόνο των αδελφών του, της Μάρθας και της Μαρίας, που ο ευαγγελιστής Ιωάννης παρουσιάζει κατ’ αυτή την πέμπτη Κυριακή της Σαρακοστής. Μια εικόνα τόσο κοντά στη σημερινή πληγωμένη πραγματικότητα, που ο πόνος και ο θάνατος χωρίζουν πολλές οικογένειες από τους αγαπημένους τους. Και ο Ιησούς, «με ταραγμένη την καρδιά, πηγαίνει στο μνήμα, ευχαριστεί τον Πατέρα που πάντα τον ακούει, ανοίγει τον τάφο και φωνάζει δυνατά: «Λάζαρε, δεύρο έξω!» (στ. 44):

Εδώ φαίνεται ότι ο Θεός είναι ζωή και δίνει τη ζωή, αλλά και ότι βιώνει το δράμα του θανάτου. Ο Ιησούς θα μπορούσε να αποτρέψει τον θάνατο του φίλου του Λάζαρου, αλλά θέλησε να κάνει τον πόνο μας για τον θάνατο των αγαπημένων μας προσώπων δικό του, και πάνω απ’ όλα θέλησε να δείξει την κυριαρχία του Θεού επί του θανάτου.

Αφαιρέστε τις πέτρες από την καρδιά

Σε αυτό το Ευαγγελικό χωρίο πραγματοποιείται – υπογραμμίζει ο Πάπας – η συνάντηση ανάμεσα στην πίστη του ανθρώπου και την παντοδυναμία της αγάπης του Θεού. Όπως συμβαίνει σ’ έναν «διπλής κατεύθυνσης δρόμο», εξηγεί. Από την μία πλευρά, η Μαρία και η Μάρθα και «όλοι εμείς», που εκπροσωπούμαστε μέσα από την έκφραση: «Αν ήσουν εδώ!… Από την άλλη πλευρά, η απάντηση του Ιησού στο πρόβλημα του θανάτου είναι: «Εγώ είμαι η Ανάσταση και η ζωή… Έχετεπίστη!»:

Ακόμη και κατά το κλάμα συνεχίστε να έχετε πίστη, ακόμη και αν ο θάνατος φαίνεται να έχει κερδίσει. Αφαιρέστε την πέτρα από την καρδιά σας! Αφήστε το Λόγο του Θεού να φέρει και πάλι τη ζωή εκεί όπου υπάρχει θάνατος.

«Ο Θεός – παρατηρεί ο Πάπας – δεν μας έχει δημιουργήσει για το μνήμα, μας έχει δημιουργήσει για την όμορφη, καλή και χαρούμενη ζωή», επομένως και σήμερα η πρόσκληση που επαναλαμβάνει ο Ιησούς σε καθένα μας είναι να «αφαιρέσουμε την πέτρα», να απελευθερωθούμε από κάθε ίχνος θανάτου που έχει εισέλθει στον κόσμο «εξαιτίας του φθόνου του διαβόλου»:

Καλούμαστε να απομακρύνουμε τις πέτρες του θανάτου: για παράδειγμα η υποκρισία με την οποία βιώνουμε την πίστη, είναι θάνατος. Η καταστροφική κριτική προς τους άλλους, είναι θάνατος. Η προσβολή, η συκοφαντία είναι θάνατος. Η περιθωριοποίηση των φτωχών είναι θάνατος. Ο Κύριος μας ζητά να αφαιρέσουμε αυτές τις πέτρες από την καρδιά μας και τότε η ζωή θα συνεχίζει να ανθίζει γύρω μας. Ο Χριστός ζει και όποιος τον υποδέχεται και προσκολλάται σε Αυτόν έρχεται σε επαφή  με τη ζωή. Χωρίς τον Χριστό, ή εκτός του Χριστού, όχι μόνο η ζωή δεν είναι παρούσα, αλλά επέρχεται θάνατος.

Συμπονετικοί όπως ο Ιησούς

Όπως και κατά την δυνατή προσευχή που απηύθυνε προς τον Πατέρα, την Παρασκευή σε μια κενή από κόσμο πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας επανέρχεται για να μας πει ότι μόνο στον Ιησού ο χριστιανός βρίσκει τη ζωή. Υπάρχει το κλάμα, ο πόνος, ο θάνατος, αλλά η δική μας σωτηρία είναι η πίστη. «Με τη δράση και την δύναμη του Αγίου Πνεύματος – λέει ο Φραγκίσκος – ο χριστιανός είναι ένας άνθρωπος που πορεύεται στη ζωή», ένα «νέο» πλάσμα, ένα «πλάσμα για τη ζωή». Επομένως η ανάσταση του Λαζάρου αποτελεί επίσης σημάδι αυτής της «αναγέννησης» του πιστού. Τέλος, μας συστήνει να είμαστε, με τη βοήθεια της Μαρίας, συμπονετικοί όπως ο Ιησούς, ο οποίος έκανε τον πόνο μας δικό του πόνο:

Είθε η Παρθένος Μαρία να μας βοηθά ώστε να είμαστε συμπονετικοί όπως ο Υιός της ο Ιησούς, ο οποίος έκανε το δικό μας πόνο δικό του. Ο καθένας από εμάς να βρίσκεται πλησίον σε όσους δοκιμάζονται, καθιστώντας τον εαυτό  του γι αυτούς τους ανθρώπους, αντανάκλαση της αγάπης και της τρυφερότητας του Θεού ο οποίος μας ελευθερώνει από τον θάνατο και μας κάνει να κερδίζουμε τη ζωή.

Μετάφραση: ρφ

Στη συνέχεια, ο Πάπας θέλησε, και αυτή την Κυριακή, να εμφανιστεί στο παράθυρο και να δώσει την ευλογία του σε μια εντελώς άδεια από κόσμο, πλατεία του Αγίου Πέτρου, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Κορονοϊού.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 13 Δεκεμβρίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ  Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (11, 16-19) Με τι να

Η ΚΑΡΙΤΑΣ Νάξου – Τήνου βοηθά έμπρακτα τις Αδελφές της Μητέρας Τερέζας στην Αθήνα

ΚΑΡΙΤΑΣ ΝΑΞΟΥ ΤΗΝΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ Εστάλησαν: 09/10/24 μεγάλη ποσότητα ρουχισμού και υποδημάτων (ανδρικά γυναικεία, παιδικά) στην Κάριτας Αθήνας, 05/12/24 ποσότητα ρουχισμού, υποδήματα και παιχνίδια στις