«Είστε η αιώνια αυγή της Εκκλησίας»

«Είστε η αιώνια αυγή της Εκκλησίας»

Σήμερα το απόγευμα, ο Άγιος Πατέρας χοροστάτησε της Θείας Λειτουργίας επί τη ευκαιρία της Πανήγυρης της Υπαπαντής του Κυρίου καθώς επίσης και της 22ης Παγκόσμιας Ημέρας για την Αφιερωμένη Ζωή. Μεταξύ των παρόντων στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου Καρδινάλιοι, Επίσκοποι και ιερείς μέλη διαφόρων μοναχικών ταγμάτων και ινστιτούτων.

Από τη «Εορτή της Υπαπαντής» (συνάντησης), από τη συνάντηση Θεού βρέφους και ανθρωπότητας, Μαρίας και Ιωσήφ, Συμεών και Άννας και από την κλήση πηγάζει η πορεία μιας αφιερωμένης ζωής», εξήγησε ο Πάπας Φραγκίσκος παρακινώντας να «γίνεται μνεία» και «ποτέ να μην μένουμε πίσω … αλλά να συνοδοιπορούμε καθημερινά, με επίκεντρο τον Κύριο».

«Δεν υπάρχει μέλλον δίχως αυτή τη συνάντηση μεταξύ των ηλικιωμένων και των νέων. Δεν υπάρχει ανάπτυξη δίχως ρίζες και δεν υπάρχει άνθιση δίχως νέους βλαστούς. Ποτέ προφητεία δίχως μνήμη, ποτέ μνήμη δίχως προφητεία…». 

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να είμαστε ανοικτοί στον πλησίον ακόμα και αν αυτό οδηγεί τη ζωή μας σε ξέφρενους ρυθμούς: «Να μη συμβεί να κοιτάμε την οθόνη του κινητού μας περισσότερο από τα μάτια ενός αδελφού μας, ή να επικεντρωθούμε στο πρόγραμμά μας περισσότερο από όσο στον Κύριο. […] Η αφιερωμένη ζωή γεννάται και αναγεννιέται από τη συνάντηση με τον Ιησού όπως ακριβώς είναι: φτωχός, αγνός και υπάκουος». 

Ο Άγιος Πατέρας υπογράμμισε τη διαφορά μεταξύ κοσμικής και αφιερωμένης ζωής: «η ζωή του κόσμου επιδιώκει τις απολαύσεις και τις επιθυμίες του εαυτού, η αφιερωμένη ζωή ελευθερώνει το συναίσθημα της αγάπης από κάθε είδους κατοχή ώστε να αγαπά ολοκληρωτικά το Θεό και τους άλλους. Η κοσμική ζωή παρακινείται να κάνει ό,τι θέλει, η αφιερωμένη ζωή επιλέγει σαν μεγαλύτερη ελευθερία την ταπεινή υπακοή. Και ενώ η ζωή του κόσμου σύντομα αφήνει τα χέρια και την καρδιά κενή, η ζωή σύμφωνα με τον Ιησού γεμίζει με ειρήνη, όπως στο Ευαγγέλιο, όπου οι ηλικιωμένοι φτάνουν ευτυχισμένοι στο ηλιοβασίλεμα της ζωής, έχοντας τον Κύριο ανάμεσα στα χέρια τους και χαρά στην καρδιά τους».

«Αν θα συναντάμε κάθε μέρα τον Ιησού και τους αδελφούς μας, η καρδιά δεν θα πολώνεται στο παρελθόν ή στο μέλλον, αλλά θα ζει το σήμερα του Θεού ειρηνικά με όλους. […] Είστε, λοιπόν, η αιώνια αυγή της Εκκλησίας: εσείς, οι αφιερωμένοι και οι αφιερωμένες, είστε η αιώνια αυγή της Εκκλησίας»! Αυτό είναι το συμπέρασμα της σημερινής ομιλίας του Αγίου Πατρός.

Μετάφραση:πγπ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Ενοριών 3-4 Δεκεμβρίου 2022

 Οικισμός Ενορία 3-4 Δεκεμβρίου 2022 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας.

ΠΑΡΑχΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 2 Δεκεμβρίου 2022                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου