Είναι ώρα να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του ρατσισμού

Είναι ώρα να αντιμετωπίσουμε  το ζήτημα του ρατσισμού

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι διαδηλώσεις είναι ατελείωτες μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού George Floyd κατά τη σύλληψή του την περασμένη εβδομάδα. Ο Σεβασμιότατος Shelton Fabre, Επίσκοπος Houma-Thibodaux και πρόεδρος της Επιτροπής κατά του ρατσισμού της Συνόδου των Επισκόπων των ΗΠΑ μιλά σε αυτή συνέντευξη για την τρέχουσα κατάσταση.

Πώς μπορούμε να περιγράψουμε την κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από αυτήν την τελευταία περίπτωση θανατηφόρας βίας από έναν λευκό αστυνομικό κατά ενός Αφροαμερικανού;

Απ. – Αυτές τις μέρες υπάρχει μεγάλη θλίψη, μια βαθιά θλίψη, διότι σε αυτήν τη χώρα βρισκόμαστε και πάλι αντιμέτωποι με την απώλεια μιας ζωής εξαιτίας του ρατσισμού. Ο θυμός και η αγανάκτηση δικαιολογούνται επειδή, για άλλη μια φορά, είναι απίστευτο ότι έπρεπε να είμαστε μάρτυρες του θανάτου ενός Αφροαμερικανού άνδρα από την αστυνομία, και ακόμη μια φορά να βλέπουμε την αδιαφορία έναντι ενός ατόμου που ικέτευε λέγοντας ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Η μη αποδοχή αυτής της ικεσίας είναι απλώς πέρα από κάθε λογική.

Πιστεύω επίσης ότι μπροστά σε αυτό που είδαμε, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται: “Μα εμείς, τι μπορούμε να κάνουμε;”. Επειδή πιστεύω ότι οι άνθρωποι θέλουν πράγματι να κάνουν κάτι, να αλλάξουν την κατάσταση. “Πώς μπορώ να βοηθήσω; Με ποιον τρόπο;”. Μέσα σε όλο αυτό τον πόνο, αυτόν τον αγώνα, την αγανάκτηση και τον δικαιολογημένο θυμό, υπάρχουν και άνθρωποι που κοιτάζουν βαθιά μέσα στην καρδιά τους. Υπάρχουν άνθρωποι που λένε “Τι μπορούμε να κάνουμε;”, και καθοδηγούνται από το Άγιο Πνεύμα. Υπάρχουν πολλές ενέργειες σε εξέλιξη σήμερα: από τις διαδηλώσεις στους δρόμους που περιλαμβάνουν τα πάντα, από την – ευτυχώς – ειρηνική διαμαρτυρία έως τις συγκρούσεις και τις ταραχές που οδηγούν στην καταστροφή της ατομικής ιδιοκτησίας, και αυτό δεν μπορούμε να το εγκρίνουμε. Και φυσικά ζητούμε το τέλος όλου αυτού.

Κατ’ εσάς, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι οι τρέχουσες συνθήκες ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρχίζοντας από το lockdown λόγω της πανδημίας του Covid-19 και τα επακόλουθα σταδιακά ανοίγματα, έχουν κάποιο βάρος σε ό,τι συμβαίνει γενικά στην κοινωνία της χώρας;

Απ. – Πιστεύω ότι είναι συνδεδεμένο, αλλά αυτό που εννοώ είναι πως ό,τι συμβαίνει αυτές τις μέρες είναι κάτι για το οποίο αγωνιζόμαστε από τη γέννηση της χώρας μας: ο ρατσισμός. Η σκέψη ότι άνθρωποι διαφορετικής φυλής – οι έγχρωμοι – αξίζουν λιγότερο από εμένα λόγω της φυλετικής τους καταγωγής. Ο ρατσισμός είναι αυτό: να πιστεύω ότι κάποιος αξίζει λιγότερο από εμένα επειδή ανήκει σε μια διαφορετική φυλή από τη δική μου. Αυτό που συμβαίνει δεν θέλω να το αποδώσω στην τρέχουσα κατάσταση: οι ρίζες όλων αυτών βρίσκονται στη μακρά ιστορία μας, στην προσπάθεια καταπολέμησης του ρατσισμού με αποφασιστικό τρόπο. Νομίζω ότι η πανδημία που βιώνουμε και είχε ως αποτέλεσμα το lockdown, προκάλεσε ασφαλώς μια δικαιολογημένη δυσφορία και θυμό. Η πανδημία αποκάλυψε όμως τη “φυλετική” πραγματικότητα, ότι δηλαδή οι έγχρωμοι πολίτες αυτής της χώρας, και ιδίως οι Αφροαμερικανοί, επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τον ιό ακριβώς εξαιτίας του συστημικού ρατσισμού, που τους έχει βάλει σε μειονεκτικότερες συνθήκες διαβίωσης. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν καν ασφάλιση υγείας. Σε πολλούς έχρωμους που εργάζονται σε διάφορες υπηρεσίες δεν δίνεται άδεια ούτε όταν αρρωστήσουν. Πολλοί ζουν σε μικρές κατοικίες με πολυάριθμα άτομα, όλοι μαζί μικροί και μεγάλοι, και ως εκ τούτου καθίσταται αδύνατη η κοινωνική αποστασιοποίηση. Όλες αυτές οι πτυχές του συστημικού ρατσισμού έριξαν βενζίνη στη φωτιά της δυσφορίας.

Επομένως, θα έλεγα ότι η απάντησή μου είναι “ναι” και “όχι”. “Ναι” διότι βλέπεις την απογοήτευση και τη δυσφορία να αυξάνονται λόγω της πανδημίας και του τρόπου με τον οποίο η πανδημία επηρέασε ιδιαίτερα τους έγχρωμους στη χώρα, και αυτό είναι αποτέλεσμα του συστημικού ρατσισμού. Αλλά οι ρίζες της τρέχουσας κατάστασης δεν βρίσκονται στην πανδημία: είναι βαθιές, είναι ιστορικές ρίζες και σχετίζονται με την έλλειψη σεβασμού για τη ζωή σε αυτήν τη χώρα και την αδυναμία ή την απροθυμία μας να αντιμετωπίσουμε το θέμα των φυλών και του ρατσισμού.

Πώς αντιδρά η Εκκλησία στις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτήν την κατάσταση, ιδίως όσον αφορά ορισμένες μορφές βίας που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων;

Απ. – Ασφαλώς δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε τη βία. Εμείς ζητούμε ειρηνικές διαδηλώσεις. Αυτήν ακριβώς την περίοδο, επαναλήφθηκε μια φράση του Martin Luther King, ότι “η εξέγερση είναι η γλώσσα εκείνων που δεν ακούγονται”. Ενώ καταδικάζουμε σταθερά τη βία στις ταραχές, κατανοούμε τη δυσφορία και την αγανάκτηση εκείνων των ανθρώπων που συμμετέχουν όμως και σε ειρηνικές διαμαρτυρίες για να ακουστούν.

————————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφρταση: π.Λ

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 10 Δεκεμβρίου 2024                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου