“Είναι μεγάλη αμαρτία”

 “Είναι μεγάλη αμαρτία”

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την υποστήριξη των θυμάτων βασανιστηρίων. Παρά τις διεθνείς απαγορεύσεις, ακόμη και σήμερα πολλά είναι τα άτομα που αναγκάζονται να δέχονται απάνθρωπη μεταχείριση

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε την 26η  Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα υποστήριξης των θυμάτων βασανιστηρίων. Τα Ηνωμένα Έθνη πάντα καταδίκαζαν τα βασανιστήρια ως μια από τις πιο δειλές πράξεις που διαπράττονται από ανθρώπινα όντα στους συνανθρώπους τους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αποτελούν έγκλημα το οποίο υπόκειται σε απόλυτη απαγόρευση και το οποίο σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Αυτό ισχύει για όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας, ανεξάρτητα από το εάν το κράτος τους έχει επικυρώσει ή όχι διεθνείς συνθήκες σύμφωνα με τις οποίες τα βασανιστήρια απαγορεύονται ρητά.

Η Διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η καθιέρωση αυτής της ημέρας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς στις 10 Δεκεμβρίου 2018, θα εορταστεί η 70η επέτειος της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η οποία στο άρθρο 5 αναφέρει: «Κανένα άτομο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε βασανιστήρια ή σε σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία». Το έγγραφο αυτό αφού εγκρίθηκε το 1948 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, έχει θεμελιώδη ιστορική σημασία, καθώς αντιπροσωπεύει την πρώτη μαρτυρία της επιθυμίας της διεθνούς κοινότητας να αναγνωρίσει παγκοσμίως τα δικαιώματα που ανήκουν σε κάθε ανθρώπινο ον, μεταξύ των οποίων, ακριβώς, και εκείνο του να  μην υποβάλλονται σε βασανιστήρια.

Τα βασανιστήρια δεν είναι μια ανάμνηση

Παρά την απόλυτη απαγόρευση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ακόμη και σήμερα σε πολλές χώρες, παρατηρούνται βασανιστήρια, διώξεις, γενοκτονίες και άλλες μορφές σκληρής, εξευτελιστικής και απάνθρωπης μεταχείρισης. Επομένως, τα βασανιστήρια δεν αποτελούν μια ανάμνηση που συνδέεται με το παρελθόν.

Η δέσμευση του Πάπα

Κατά τη διάρκεια της Ποντιφικής θητείας του, πολλές φορές ο Άγιος Πατέρας εξέφρασε με λόγια την καταδίκη για το εν λόγω έγκλημα. «Το να βασανίζουμε άτομα αποτελεί μια θανάσιμη αμαρτία, είναι μια πολύ σοβαρή αμαρτία». Με αυτά τα λόγια ο Φραγκίσκος, με την ευκαιρία του Angelus στις 22 Ιουνίου 2018, υπενθύμισε την Ημέρα των Θυμάτων Βασανιστηρίων. Αλλά ο Πάπας δεν περιορίστηκε σε μια απλή καταγγελία, ζήτησε επίσης από την Εκκλησία να ενεργήσει, να μην παραμένει στο παράθυρο. «Καλώ τους χριστιανούς – είχε πει – να δεσμευτούν ότι θα συνεργαστούν για την κατάργησή τους και για την υποστήριξη των θυμάτων και των οικογενειών τους».

Η επίσκεψη του Πάπα  στο Άουσβιτς

Αλλά κατά των βασανιστηρίων, ο Φραγκίσκος εκφράστηκε και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Πολωνία με τα εξής λόγια: «Η σκληρότητα δεν τελείωσε στο Άουσβιτς και το Μπίρκεναου, υπάρχει και σήμερα. Και σήμερα άνθρωποι βασανίζονται. Πολλοί φυλακισμένοι βασανίζονται, για να τους κάνουν να μιλήσουν, τρομερό, σήμερα υπάρχουν άντρες και γυναίκες που ζουν σε υπερπλήρεις φυλακές σαν ζώα».

Νύχτα αγρυπνίας

Όπως κάθε χρόνο, στις 26 Ιουνίου, η Acat, Associazione Cristianae cumenica (η Οικουμενική Χριστιανική Ένωση) η οποία δρα εναντίων των βασανιστηρίων και της θανατικής ποινής, διοργανώνει σε ολόκληρο τον κόσμο Νυχτερινή Αγρυπνία. Πρόκειται για μια νύχτα προσευχής για  να εκφράσουμε την εγγύτητά μας και την υποστήριξή μας σε όσους, μέσα στον κόσμο, έχουν υποστεί ή υπόκεινται σε βασανιστήρια ή απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΗΡΕΣΙΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ  9 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός

20η Κυριακή του Έτους (Κύκλος Γ)

20η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ  Κύκλος Γ΄     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 84 [83], 10-11) Κοίταξε, Θεέ, υπερασπιστή μας, στρέψε το βλέμμα σου στο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου