Είναι λανθασμένος σεβασμός των άλλων θρησκειών και πολιτισμών ο εκφυλισμός των Χριστουγέννων.

Είναι λανθασμένος σεβασμός των άλλων θρησκειών και πολιτισμών ο εκφυλισμός των Χριστουγέννων.

Όλο και περισσότερο στις κοινωνίες της Δύσης υπάρχει τάση να αρνούνται τη σημασία της μεγάλης εορτής των Χριστιανών, των Χριστουγέννων. «Όμως το να αφαιρέσουμε  τον Ιησού,  και επομένως να εκφυλίσουμε  αυτή την εορτή, δεν σημαίνει ότι σεβόμαστε όποιον δεν πιστεύει  ή έχει διαφορετική πίστη».

Ιδιαίτερα σήμερα στη Δύση, παρατηρεί κανείς ένα είδος «εκφυλισμού»  των Χριστουγέννων. Αυτό δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος στη κατήχηση της τελευταίας Γενικής Ακρόασης  του 2017. Ένας εκφυλισμός, εξήγησε ο Άγιος Πατέρας  – που δημιουργείται από ένα λανθασμένο σεβασμό προς ότι δεν είναι χριστιανικό.

Όποιος έρχεται σε μας έχει το δικαίωμα να μάθει ποιοι είμαστε.

Ομιλώντας για  τις αιτίες αυτού του φαινομένου και γενικότερα, για την τάση της Δύσης  να αρνηθεί την χριστιανική κουλτούρα  και τα σύμβολά της  ο   Jean – Marie Salamito, καθηγητής  της ιστορίας του  αρχαίου Χριστιανισμού  στην Σορβόνη  των Παρισίων, υπογραμμίζει ότι ο αληθινός σεβασμός  προς όποιον δεν πιστεύει  ή ακολουθεί μια  διαφορετική κουλτούρα, δεν είναι η άρνηση της προσωπικής ταυτότητας μας, αλλά η προσφορά  ενός  «λόγου»  από μέρους μας.  Εμείς έχουμε  το αδελφικό καθήκον  να πούμε ποιοί είμαστε  και ο άλλος  που έρχεται για να μείνει μαζί μας, έχει το δικαίωμα  να μάθει ποιοι είμαστε. Επομένως «η σιωπή  είναι μόνο  μια δικαιολογία  για να περιθωριοποιήσουν την πίστη μας».

«Έχουμε αδελφικό καθήκον  να πούμε την αλήθεια και να μη σωπαίνουμε»

Είναι ανάγκη να ενισχύσουμε τη χριστιανική μας ταυτότητα

Ενώπιον όσων φθάνουν από μακριά,  η στάση μας, υποστηρίζει ο Salamito, πρέπει να είναι η χριστιανική μαρτυρία  που είναι αδελφοσύνης  και όχι ανωτερότητας ή αποκλεισμού. Με αυτό το πνεύμα, αυτό που πρέπει να κάνουμε  «είναι να θέσουμε τον Ιησού  στο κέντρο  όλων», χωρίς φόβο. Είναι η ίδια αρχή ελευθερίας, υπενθυμίζει ο καθηγητής Salamito, με την οποία γίνεται η κριτική των χριστιανικών παραδόσεων, και να μη ξεχνάμε  ότι είναι αυτό είναι καρπός του χριστιανισμού».

+N

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου