Είναι αναγκαία μια νέα παρουσία Καθολικών στην πολιτική
Έγινε δεκτή σε ακρόαση από τον Πάπα Φραγκίσκο μια ομάδα της Ποντιφικής Επιτροπής για την Λατινική Αμερική, μετά την ολοκλήρωση του Σεμιναρίου για την επιμόρφωση 26 νέων καθολικών ηγετών προερχόμενων από διάφορες περιοχές της ηπείρου.
«Η πολιτική δεν είναι η απλή τέχνη της διοίκησης της εξουσίας. Είναι μια κλήση για την υπηρεσία υπέρ του κοινού καλού». Αυτά ήταν τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου προς τους συμμετέχοντες του Σεμιναρίου, το οποίο μόλις ολοκληρώθηκε, με θέμα «Κοινωνικό Δόγμα της Εκκλησίας και Πολιτική Δέσμευση στην Λατινική Αμερική – για μια νέα Γενιά Λατινοαμερικανών Καθολικών στην Πολιτική». Κατά την ομιλία του, ο Ποντίφικας μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η κλήση του χριστιανού, και ιδιαίτερα η κλήση για την πολιτική, γεννιέται μέσα στην κοινότητα. Μέσα στην κοινότητα, το πρώτο σημάδι είναι η φιλία μεταξύ των μελών, που ανακαλύπτονται μέσω της ενσάρκωσης του Ιησού Χριστού και που με τη σειρά τους, «καλούνται να προωθήσουν αυτή την ίδια φιλία και στους άλλους με έναν τρόπο ιεραποστολικό για να επεκτείνουν την εμπειρία που αποκαλούμε Εκκλησία».
Η προϋπόθεση για την πολιτική δέσμευση
Ο Πάπας Φραγκίσκος εμβαθύνει: «Είμαι Καθολικός που ασχολείται με την πολιτική δεν σημαίνει ότι είμαι μέλος κάποιας ομάδας, οργάνωσης ή κόμματος, αλλά ότι βιώνω μια φιλία, σε μια κοινότητα». Αυτό το γεγονός, υπογραμμίζει, γίνεται απαραίτητη προϋπόθεση: Αν εσύ, έχεις διαμορφωθεί στο κοινωνικό δόγμα της Εκκλησίας, αν δεν έχεις ανακαλύψει μέσα στην καρδιά σου την αναγκαιότητα να ανήκεις σε μια κοινότητα (…) όπου μπορείς να βιώσεις την εμπειρία ότι ο Θεός σε αγαπά, διατρέχεις τον κίνδυνο να βρεθείς ολομόναχος στις προκλήσεις της εξουσίας, των στρατηγικών, της δράσης και τέλος στην καλύτερη των περιπτώσεων με μια καλή πολιτική θέση αλλά μόνος, λυπημένος και χειραγωγημένος.
Οικοδομώ το κοινό καλό
Η πολιτική διάσταση της ζωής του χριστιανού, συνεχίζει ο Πάπας, είναι η «οικοδόμηση του κοινού καλού», που γεννιέται από το νέο βλέμμα για την πραγματικότητα που μας δίνει ο Ιησούς Χριστός. Και αναφερόμενος στα λόγια του αγ. Oscar Romero, προσθέτει:
Ο αληθινός χριστιανός πρέπει να προτιμά την πίστη του και να δείχνει ότι ο αγώνας του αφορά τη δικαιοσύνη και τη δικαιοσύνη της Βασιλείας του Θεού και όχι κάποια άλλη δικαιοσύνη.
Αυτά τα λόγια, δηλώνει ο Πάπας, «τα είπε ο Romero ώστε οι λαϊκοί πιστοί να είναι ελεύθεροι και όχι σκλάβοι και έτσι να ανακαλύψουν και πάλι τους λόγους για τους οποίους αξίζει να κάνουμε πολιτική αλλά μέσα από το Ευαγγέλιο, ξεπερνώντας κάθε ιδεολογία».
Πολιτική, μια κλήση για υπηρεσία
Μόνο με τη σύλληψη της πολιτικής υπό του φωτός του Ευαγγελίου, όπως επισημαίνει επίσης ο Φραγκίσκος, ο λαός μπορεί να γίνει ο πρωταγωνιστής της ιστορίας του και οι επονομαζόμενες άρχουσες τάξεις, να σταματήσουν να πιστεύουν ότι μπορούν να αποφασίζουν για τα πάντα.
Κοσμοϊστορική αλλαγή για την Λατινική Αμερική
Για τον Πάπα, υπάρχουν τρεις εμβληματικές πραγματικότητες που δείχνουν μια «κοσμοϊστορική αλλαγή» για την Λατινική Αμερική και θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικοδόμηση ενός προγράμματος για το μέλλον: Οι γυναίκες, επειδή «η ελπίδα στην Λατινική Αμερική έχει θηλυκό πρόσωπο». Οι νέοι, «επειδή ο ζωντανός αντικομφορμισμός τους και η εξέγερση είναι απαραίτητα για την προώθηση αληθινών αλλαγών και όχι μόνο αισθητικών». Και τέλος, οι φτωχότεροι και οι περισσότερο περιθωριοποιημένοι επειδή κατά την ιδιαίτερη σχέση τους με αυτούς, «η Εκκλησία εκδηλώνει την πιστότητά της ως νύμφη του Χριστού».
Η παρουσία των Καθολικών στην πολιτική είναι απαραίτητη
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Πάπας ζητά μια νέα παρουσία των Καθολικών στην πολιτική ζωή, όχι υπό την έννοια της παρουσίασης νέων προσώπων αλλά κυρίως νέων εναλλακτικών που θα δώσουν φωνή σε λαϊκά κινήματα και που θα «εκφράζουν τους αυθεντικούς αγώνες τους».
Μια πολυφωνία δεσμεύσεων
Ο Πάπας Φραγκίσκος επιβεβαιώνει σθεναρά ότι «η ίδια η χριστιανική πίστη μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικές δεσμεύσεις». Ως εκ τούτου και η πρόσκληση να ζήσουμε την πίστη μας με μεγάλη ελευθερία και «ποτέ να μην πιστεύουμε ότι υπάρχει μόνο μία μορφή πολιτικής δέσμευσης για τους Καθολικούς».
Μετάφραση: ρφ