«Είμαστε ένας λαός και πρέπει να είμαστε φύλακες ο ένας για τον άλλο»

4

«Είμαστε ένας λαός και πρέπει να είμαστε φύλακες ο ένας για τον άλλο»

«Ο Covid-19 επισήμανε πόσο ευάλωτοι είμαστε, ανεξάρτητα από το χρώμα ή την κατάσταση, και αυτό που συμβαίνει σε ένα κράτος επηρεάζει τους ανθρώπους σε κάποιο άλλο. Πράγματι, αυτό εδείξε ότι είμαστε ένας λαός και ότι πρέπει να είμαστε θεματοφύλακες ο ένας για τον άλλο». Έτσι, ο Καρδινάλιος Philippe Ouédraogo, αρχιεπίσκοπος του Ouagadougou και πρόεδρος της Secam, στο Συμπόσιο των Συνόδων των Επισκοπών της Αφρικής και της Μαδαγασκάρης, στο μήνυμα του που κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της Ημέρας Secam, που ιδρύθηκε το 2014, με την ευκαιρία της 45ης επετείου της ίδρυσής της, που γιορτάζεται στις 29 Ιουλίου κάθε έτους.
Για να μπορέσουν οι Καθολικοί πιστοί σε ολόκληρη την Ήπειρο και στα Νησιά να είναι πιο ενημερωμένοι για την ύπαρξη και την αποστολή του Συμποσίου, φέτος η Ημέρα της Secam θα εορταστεί την Κυριακή 2 Αυγούστου – και όχι την Τετάρτη 29 Ιουλίου, ημερομηνία μέσα στην μέση εβδομάδα – και δεν θα είναι συνοδεύεται από τις ειδικές προσφορές των πιστών, που σκοπό είχαν την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του Συμποσίου, λόγω της έκτακτης ανάγκης του κορονοϊού.

Η Αφρική, η ήπειρος η οποία πλήττεται περισσότερο από τον Covid19
Ο Καρδινάλιος Ouédraogo, στο μήνυμα, θέλησε να υπογραμμίσει πώς, δυστυχώς, ένα χρόνο μετά το Χρυσό Ιωβηλαίο του Secam, που εορτάστηκε στην Kampala της Ουγκάντα – το μέρος όπου το Συμπόσιο συναντήθηκε για πρώτη φορά με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πάπα Παύλου 6ου, το 1969 – η κατάσταση στην Αφρική και τα γύρω νησιά δεν έχει αλλάξει, εντός και εκτός της Εκκλησίας, αλλά, στην πραγματικότητα, έχει επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας που έχει δημιουργήσει όλεθρο παντού. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη έκθεση της Caritas Internationalis, εξηγεί ο Καρδινάλιος, έδειξε ότι η Αφρική είναι η ήπειρος που επηρεάζεται περισσότερο από τις επιπτώσεις του Covid-19.

Να έχουμε θάρρος, πίστη και να περιμένούμε τον καιρό του Θεού
Σε αυτήν την κατάσταση, λοιπόν, ο αρχιεπίσκοπος του Ouagadougou κάλεσε τους Αφρικανούς αδελφούς και αδελφές να έχουν θάρρος, να μην παραδοθούν στην απελπισία, να συνεχίσουν να προσεύχονται και να περιμένουν τον καιρό του Θεού. «Αυτή είναι μια στιγμή – είπε – σε την οποία όλοι οι αφρικανικοί λαοί πρέπει να αποκαταστήσουν την αξία στην αλληλεγγύη που έπλασε το όραμά μας για τον κόσμο και την παραδοσιακή κοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τον αντίκτυπο της πανδημίας και να κάνουμε τις οικονομίες μας να στρέφονται, βασιζόμενοι στη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, που μας δίνει τη χάρη να αγαπάμε και να είμαστε συμπονετικοί. Σε αυτήν την εποχή που πολλοί έχουν ανάγκη, ας τους βοηθήσουμε να βιώσουν την αγάπη του Θεού».

Πανδημία και βία
Ο Καρδινάλιος στη συνέχεια εξέφρασε την αγανάκτησή του για τη βία και την τρομοκρατία που εξακολουθούν να είναι αιματηρές σε ορισμένες αφρικανικές χώρες. «Είναι ντροπιαστικό και λυπηρό – έγραψε ο Αρχιεπίσκοπος – ότι ούτε ο θανατηφόρος Covid-19 δεν αποθάρρυνε τη βία και την τρομοκρατία σε ορισμένες αφρικανικές χώρες. Συνεχίζουμε να σκοτώνουμε κάθε μέρα. Ενώνουμε τη φωνή μας με τον Άγιο Πατέρα, τον Πάπα Φραγκίσκο, και με άλλους ηγέτες του κόσμου για να ζητήσουμε τον άμεσο τερματισμό της βίας παντού στην Αφρική και στον υπόλοιπο κόσμο».

Χώρος για χαρά
Ωστόσο, παρά τις πολλές στιγμές πόνου, υπήρξαν επίσης στιγμές χαράς τον τελευταίο χρόνο, υπογράμμισε ο Καρδινάλιος, ευχαριστώντας τον Θεό για τις ευλογίες του. Ευχαρίστησε τους Επισκόπους, τους κληρικούς, τους μοναχούς και τους λαϊκούς για τη δέσμευσή τους για τον ευαγγελισμό, παρά τις τρέχουσες προκλήσεις, τις κυβερνήσεις για τις προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού σε ολόκληρη την ήπειρο και την ενθάρρυνση των ηγετών να συνεχίσουν να προστατεύουν την υγεία του πληθυσμού • και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των μοναζουσών που έχουν επιδείξει εξαιρετική αφοσίωση στην προσπάθεια να ανακουφίσουν τα δεινά των ασθενών.

Οι Ευχαριστίες
Εν κατακλίδι, ο πρόεδρος του Συμποσίου των Συνόδων των Επισκόπων της Αφρικής και της Μαδαγασκάρης ήθελε να ευχαριστήσει όσους εργάζονται για τη Secam και εκείνους που τον περασμένο χρόνο, εντός και εκτός των αφρικανικών και νησιωτικών συνόρων, δεν έχουν χάσει την υποστήριξή τους προς εκείνους.

Μετάφραση: π. Ιωάν. Σκλ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 2–3.12.2023

  Οικισμός Ενορία  2-3 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Κυριακή 09.00 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου