ΕΙΚΟΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΕΙΚΟΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Είναι λίγοι οι πολλοί αυτοί που θα σωθούν; Αυτό ρωτά σήμερα κάποιος τον Ιησού; Θα μπορούσε να ήταν και μια δική μας ερώτηση. Ο Ιησούς όμως δεν απαντά στην ερώτηση αυτή διότι δεν την θεωρεί σημαντική. Σημασία δεν έχει να τους πει αν είναι λίγοι ή πολλοί αυτοί που θα σωθούν. Σημασία έχει να τους πει πως μπορεί κάποιος να σωθεί.

Από την αρχή τους διευκρινίζει ότι ο τρόπος δεν είναι εύκολος. Η πόρτας που περνά κανείς στη σωτηρία είναι στενή. Είναι στενή όχι επειδή πρέπει να κάνουμε πολλές προσπάθειες για να την περάσουμε. Αλλά διότι είναι στα μέτρα ενός παιδιού: Ο ίδιος ο Ιησούς μας είπε: «Εάν δεν γίνετε όπως τα παιδιά δεν μπορείτε να εισέρθετε στη Βασιλεία του Θεού!» Αν η πόρτα του Παραδείσου είναι μικρή τότε για να περάσουμε από αυτή πρέπει και εμείς να γίνουμε μικροί. Οι μικροί  και τα παιδιά  περνούν χωρίς κανένα πρόβλημα, περνούν εύκολα. Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε μικροί και ταπεινοί όπως είναι τα παιδιά. Την πόρτα αυτή δεν την διαβαίνουμε χάρη στις ικανότητές μας, αλλά χάρη στην αγάπη του Θεού και στην ευσπλαχνία του στην  οποία οφείλουμε να εμπιστευθούμε. Όπως το μικρό παιδί δεν στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις αλλά εμπιστεύεται στην αγάπη και την εμπιστοσύνη του προς τον πατέρα του, έτσι και εμείς οφείλουμε να εμπιστευθούμε, που είναι ο φιλεύσπλαχνος πατέρας μας.

Χωρίς αυτή τη ν απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θεό, όλα τα άλλα δεν μας ωφελούν. Δεν ωφελούν ότι φάμε και ήπιαμε ενώπιον του  και εκείνος δίδαξε στις πλατείες μας. Η απάντησή του είναι: «δεν σας γνωρίζω, απομακρυνθείτε από κοντά μου  όλοι εσείς οι εργάτες της αδικίας». 

Το σημερινό δίδαγμα του Ευαγγελίου είναι σαφές:. Άφησε κατά μέρος όλες τις δικές σου αποσκευές, τα χονδρά πορτοφόλια, τις ικανότητές σου, τα χαρίσματα σου, άδειασε τον εαυτό σου από τον εγωισμό σου, γίνε ταπεινός και μικρός, δείξε απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θεό που είναι καλός και σ’ αγαπά  και άφησε να σε οδηγεί εκείνος με αγάπη και καλοσύνη. Η πόρτα της σωτηρίας είναι στενή αλλά μένει πάντα ανοικτή.

Αδελφοί μου και αδελφές μου, η σωτηρία μας δεν αρχίζει αύριο αλλά από σήμερα. Η βασιλεία του Θεού είναι ένας κόσμος πιο όμορφος και πιο ανθρώπινος από αυτόν που φτιάχνουμε εμείς οι άνθρωποι εδώ στη γη. Εξ άλλου τον τελευταίο αυτό καιρό, είναι φανερό σε όλους μας. πόσο έχουμε καταστρέψει την  ο μορφιά αυτού του κόσμου. Εγκαταλείψαμε την αγάπη,  την ειρήνη και την αδελφοσύνη και την αντικαταστήσαμε με αντιπαραθέσεις, μίση, έχθρες, πολέμους και τρομοκρατία. Όμως τη Βασιλεία του Θεού την οικοδομούν οι  ειρηνοποιοί, οι πτωχοί στο πνεύμα, οι άνθρωποι με καθαρή καρδιά, οι τίμιοι,  οι δίκαιοι, οι μικροί και οι ταπεινοί.

Ο κόσμος μέσα στον οποίο οφείλουμε δεν είναι αυτός που φτιάχνει η κακία μας κάθε μέρα και χειρότερο αλλά ο όμορφος κόσμος που δημιούργησε  για μας ο Θεός. Στον κόσμος αυτό που έπλασε ο Θεός η ζωή είναι πιο όμορφη, πιο χαρούμενη, ιδιαίτερα όταν έχει το άρωμα του ευαγγελίου. Η πόρτα της ευτυχίας που προσφέρει ο Θεός είναι  πάντα  ανοικτή και για πολλούς, για όλους μας. Από αυτή την πόρτα μπαίνουν όσοι δέχτηκαν το Θεό στη ζωή τους μέσα από διαφορετικές επιλογές και δρόμους όπου τον συνάντησαν, τον αν αναγνώρισαν  και τον ακολούθησαν. Ο Θεός της ευσπλαχνίας  μας διδάσκει  να είμαστε και εμείς όπως Εκείνος φιλεύσπλαχνοι, να συμπεριφερόμαστε στους άλλους με καλοσύνη, αν όλα αυτά τα τηρήσουμε, τότε  και σε μας θα ανοίξει διάπλατα η πόρτα της σωτηρίας και της αιώνιας ευτυχίας. Ας το προσπαθήσουμε αυτό όλοι μας και με ειλικρίνεια. Αμήν.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου