ΕΙΚΟΣΙΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΕ ΔΥΟ «ΨΑΡΟΚΑΪΚΑ»

ΕΙΚΟΣΙ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ  ΜΑΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΕ ΔΥΟ «ΨΑΡΟΚΑΪΚΑ»

Ο Αρχιεπίσκοπός μας γιόρτασε την 26η επέτειο της αρχιερατικής του χειροτονίας με την τέλεση της Θείας Λειτουργία στον Μοναστηριακό ναό του Αγίου Αντωνίου στην Παλλάδα της Τήνου  αργά το απόγευμα της 4ης Ιουλίου 2019.

Μαζί του συλλειτούργησαν οι ιερείς της Εκκλησιαστικής που εργάζονται στην Τήνο και συμμετείχαν αρκετά μέλη της τοπικής Εκκλησίας.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου της ημέρας « Τρίτη της δωδέκατης εβδομάδας ης κοινής περιόδου του έτους, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στη συναγμένη Εκκλησία λέγοντας:

Στη σημερινή περικοπή του Ευαγγελίου ο Ευαγγελιστής Λουκάς αναφέρεται στην κλήση των πρώτων μαθητών του Ιησού. Η συγκεκριμένη αυτή η κλήση πραγματοποιείται μετά από μία διδασκαλία που κάνει ο Ιησούς ενώπιον ενός μεγάλου πλήθους λαού που ολοκληρώνεται με το θαυματουργικό ψάρεμα στη λίμνη.

Όλη νύκτα ψάρευαν ο Πέτρος και ο Ανδρέας μαζί με τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη αλλά χωρίς επιτυχία. Όμως με την παρουσία και την εντολή του Κυρίου το δίχτυ άρχισε να σκίζεται και το ψαροκάικο του Πέτρου κινδύνευε να βυθιστεί από το βάρος των ψαριών. Αυτές οι λεπτομέρειες  που αναφέρει ο ευαγγελιστής φανερώνουν από τη μια μεριά τη θεϊκή δύναμη του Ιησού και από την άλλη  την αδυναμία και την αναξιότητα του ανθρώπου που οδηγεί στο να ομολογήσει ότι είναι αδύναμος και αμαρτωλός. «Βγες από το καύκι μου Κύριε διότι είμαι άνθρωπος αμαρτωλός.  Όμως  ο Ιησούς τον καθησυχάζει,  Ο Ιησούς στρέφεται προς τον  άνθρωπο, τον καθησυχάζει και του αναθέτει μία νέα αποστολή: «μη φοβάσαι» του λέει, από τώρα θα ψαρεύεις ανθρώπους»

Τα βαθιά νερά στη βιβλική γλώσσα είναι το σύμβολο του θανάτου.  Το να ψαρεύει κανείς  από τα βαθιά νερά τους ανθρώπους σημαίνει  να τους σώζει από το θάνατο, να τους εξασφαλίζει τη ζωή. Αυτό λοιπόν θα είναι το νέο έργο που ο Πέτρος και οι σύντροφοί του θα επιτελούν, με τη δύναμη και εντολή του Θεού: θα σώζουν ανθρώπους.

Ο Χριστός πάντα αναζητά τέτοιους ψαράδες. Σήμερα μάλιστα χρειάζονται περισσότεροι από ποτέ. Στην αρχή της Θείας αυτής Λειτουργίας ψάλαμε « Συ σ’ άλλες λίμνες ψαρεύεις».

Αδελφοί μου και αδελφές μου αυτό κάνουμε κι εμείς είκοσι έξι χρόνια. Μέρα νύκτα μαζί με τον Κύριο ψαρεύουμε στις λίμνες που μας έστειλε. Το πόσα ψάρια πιάσαμε και το πόσα χάσαμε μόνο ο Κύριος το γνωρίζει.

Παρά τις τρικυμίες και τους αντίθετους ανέμους βασισμένοι όλοι  μας στην εντολή Του, τον τελευταίο αυτό καιρό,  ανοιχτήκαμε ακόμη πιο βαθιά και με τη βοήθεια του Κυρίου, πιάσαμε ψάρια.

1.- Ο Κύριος μάς  έστειλε μία μοναχική κοινότητα ανδρών και μία μοναχική κοινότητα γυναικών. Αυτές οι δύο μοναχικές κοινότητες καλύπτουν ένα μεγάλο κενό στην τοπική μας Εκκλησία και εμπλουτίζουν το παρόν και μέλλον της αφιερωμένης στον Κύριο.

2.- Δύο νέοι μας σπουδάζουν στη Ρώμη προετοιμαζόμενοι για την ιερατική τους χειροτονία. Ο ένας είναι ήδη ιεροδιάκονος, ο εδώ παρών π. Μάριος Φώσκολος και ο άλλος ο Υποδιάκονος Αλέξανδρος που θα χειροτονηθεί διάκονος στον Καθεδρικό Ναό μας στην Ξινάρα την 1η προσεχούς Σεπτεμβρίου.

3. Για τη νέα ποιμαντική χρονιά ο Κύριος ετοιμάζει ένα νέο σημαντικό δώρο στην τοπική μας Εκκλησία: την  ίδρυση μιας ιερατικής σχολής για την επιμόρφωση ιερέων του εξωτερικού και του εσωτερικού με τη ευθύνη του μοναχικού τάγματος του Ενσαρκωμένου Λόγου και θα είναι συμβαλλομένη με  Πανεπιστήμιο της Ρώμης.

Και όταν όλα αυτά αρχίσουν να πραγματοποιούνται θα είναι πια ή ώρα να πω στην Κύριο: «Νυν απολύεις το δούλο σου Δέσποτα»! Αλλά μέχρι το άγνωστο θα συνεχίσουμε να ψαρεύουμε στη δικιά μας λίμνη του Αιγαίου. Ζητώ λοιπόν την προσευχή σας, τη βοήθειά σας, τη συνεργασία σας, και πάνω από όλα την παρουσία του Κυρίου προς τον οποίο επαναλαμβάνω: «ΜΕΙΝΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΥΡΙΕ».

Όταν τελείωσε την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος μας, ενώπιον της Εκκλησίας ανανέωσε τις υποσχέσεις της Αρχιερατικής του χειροτονίας λέγοντας:

Ενώπιον της παρούσας Εκκλησίας και σας αδελφοί μου στην ιεροσύνη, ανανεώνω τις υποσχέσεις που έδωσα στο Θεό ενώπιον σας κατά την αρχιερατική μου χειροτονία και υπόσχομαι να συνεχίσω να κηρύττω το ευαγγέλιο, να τηρώ αναλλοίωτη και ακέραιη την πίστη της Εκκλησίας, να διατηρώ την ενότητα της και με τη χάρη του Θεού να σας υπηρετώ για όσο χρόνο Εκείνος θα θελήσει. Αμήν

Μετά την ανανέωση των υποσχέσεων του Αρχιεπισκόπου παιδιά του κατηχητικού τού πρόσφεραν ανθοδέσμες με ποικιλία λουλουδιών. 

Μετά την ολοκλήρωση της όλης ιεροτελεστίας ο Γενικός Βικάριος της Αρχιεπισκοπής μας, π. Φραγκίσκος Βιδάλης, απεύθυνε στον Αρχιεπίσκοπο ευχαριστίες για την ποιμαντική προσφορά του Αρχιεπισκόπου στα οκτώ νησιά που ποιμαίνει και θερμές ευχές υγεία και μακροημέρευση με τη χάρη του Θεού προς όφελος της τοπικής Εκκλησίας.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η αδελφή Θηρεσία η οποία ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο εκ μέρους των Ουρσουλινών μοναχών του χθες και του σήμερα για την συχνή παρουσία του στην μοναχική τους κοινότητα και την τοπική μας Εκκλησία και πρόσφερε συμβολικά ένα θαυμάσιο ξύλινο σταυρό, ένα μικρότερο στους παρόντες ιερείς και ακόμη πιο μικρό σε όλους τους παρόντες μια συμβολική πράξη  ότι όλοι μαζί πρέπει να σηκώνουμε τους σταυρούς μας

Πριν την τελική ευλογία και την απόλυση ο Σεβασμιότατος ευχήθηκε ο σταυρός που προσφέρθηκε σε όλους τους παρόντων  διαφόρων διαστάσεων όπως είναι ο σταυρός του κάθε ενός και της κάθε μιας να  βοηθήσει ο Κύριος να τον μετατρέψουμε σε ανάσταση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο πιο μεγάλος σταυρός για εκείνον θα είναι η στιγμή που θα πρέπει να σας αποχαιρετήσω.

Ακολούθησε κέρασμα στο Πνευματικό Κέντρο «Άγιος Αντώνιος» με ποικιλία να ψυχτικών και  γλυκυσμάτων που πρόσφεραν οικογένειες και καταστήματα όπως  το ζαχαροπλαστείο Μεσκλιές και Χάλαρη.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου