«Εγώ τι κάνω;»

«Εγώ τι κάνω ;»


«Εγώ τι κάνω;» Αυτή είναι η ερώτηση που απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος προς τα άτομα που παρέστησαν σήμερα, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017, στην πρωινή Θεία Λειτουργία.

«Είμαι ληστής, απατεώνας, διεφθαρμένος; Είμαι ληστής, αυτό ακριβώς;» Ή μήπως είμαι ένας ιερέας που «κοιτά, βλέπει και κοιτώντας από την άλλη πλευρά προσπερνά; Ή ένας καθολικός ηγέτης, ο οποίος κάνει το ίδιο; Ή είμαι ένας αμαρτωλός; Ένας που θα πρέπει να καταδικαστεί για τις αμαρτίες του;», συνέχισε ο Ποντίφικας, του οποίου τα λόγια αναφέρθηκαν από το Radio Vaticana.

Ή αντίθετα «πλησιάζω, γίνομαι πλησίον, φροντίζω εκείνον που έχει ανάγκη; Εγώ τι κάνω, μπροστά σε τόσες πολλές πληγές, σε τόσα πολλά πληγωμένα άτομα με τα οποία συναντώμαι καθημερινά; Κάνω ότι και ο Ιησούς; Γίνομαι υπηρέτης τους;»

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του, ο Ποντίφικας επικεντρώθηκε πράγματι στην παραβολή του Καλού Σαμαρείτη. Στο κείμενο από το Ευαγγέλιο του Λουκά (10, 25-37), ο Ιησούς απαντά σε ένα Νομοδιδάσκαλο, ο οποίος ήθελε να τον δοκιμάσει, «δεν αποτελεί μια διήγηση για παιδιά».

Εκείνος, υπενθυμίζει ο Φραγκίσκος, απαντά πράγματι όπως πάντα, με τρόπο «ανώτερο», από την άποψη ότι μέσω της παραβολής ο Ιησούς εξηγεί τη δική του αποστολή, το δικό του μυστήριο.

Στην διήγηση του Λουκά υπάρχουν διάφοροι «ηθοποιοί», ξεκινώντας από τους ληστές. Στη συνέχεια υπάρχουν ο ιερέας και ο Λευίτης, οι οποίοι παρατήρησαν τον ταξιδιώτη που τον είχαν ληστέψει και τραυματίσει, αλλά τον «προσπέρασαν».

Για τον Πάπα Φραγκίσκο, πρόκειται για «μια κοινή στάση πολύ συνηθισμένη και ανάμεσά μας». Βλέπουμε πράγματι τις καταστροφές, τα άσχημα πράγματα, αλλά χωρίς να παρεμβαίνουμε, δηλαδή προσπερνάμε.

Σε αντίθεση με τον Σαμαρείτη. Αρχικά «είδε», στη συνέχεια «ήταν συμπονετικός» και έπειτα «ήλθε κοντά του». Για τον Φραγκίσκο αυτή η φράση του Λουκά είναι πολύ εμβληματική: «δεν απομακρύνθηκε», όπως έκαναν ο ιερέας και ο Λευίτης, αλλά «τον πλησίασε».

Και αφού φρόντισε τις πληγές του ταξιδιώτη, ο Σαμαρείτης «δεν τον άφησε εκεί» αλλά  «τον φόρτωσε στο άλογό του», για να τον μεταφέρει στο ξενοδοχείο. Και εκεί κάνει την υπέρβαση. Υπόσχεται στον πανδοχέα να πληρώσει τα τυχόν πρόσθετα έξοδα όταν θα επέστρεφε.

Ο Φραγκίσκος δεν έχει καμία αμφιβολία: Ο Καλός Σαμαρείτης είναι ο ίδιος ο Χριστός ο οποίος «έγινε υπηρέτης, χαμήλωσε το ανάστημά του, εκμηδενίστηκε και πέθανε για εμάς». Εκείνος πράγματι «δεν προσπέρασε», ήρθε για εμάς, τους πληγωμένους από το θάνατο, μας φρόντισε, πλήρωσε για εμάς και συνεχίζει να πληρώνει», πράγματι «θα πληρώσει όταν θα έρθει για δεύτερη φορά», εξήγησε.

«Εξετάζοντας αυτή την παραβολή, εμβαθύνουμε περισσότερο, καταλαβαίνουμε το εύρος του μυστηρίου του Ιησού Χριστού», υπογράμμισε ο Πάπας. Δηλαδή καταλαβαίνουμε ότι ένας βαπτισμένος, ένας χριστιανός πρέπει να κοιτά «από πάνω προς τα  κάτω μόνο για να βοηθήσει τον πλησίον να σηκωθεί».

Και καταλαβαίνουμε επίσης την έκπληξη του πανδοχέα μπροστά στον Σαμαρείτη, αφού πρόκειται για «τη συνάντηση με τον Ιησού», εξήγησε ο Φραγκίσκος και στη συνέχεια κάλεσε όλους να διαβάσουν και να σκεφθούν το σημερινό απόσπασμα από το Ευαγγέλιο του Λουκά.

“ «Θα μας κάνει καλό να κάνουμε αυτή τη σκέψη, διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας αυτό το απόσπασμα» είπε, επειδή «εδώ εκδηλώνεται το μυστήριο του Ιησού Χριστού, ο οποίος επειδή είμαστε αμαρτωλοί ήρθε για εμάς, για να μας θεραπεύσει και να δώσει τη ζωή του για εμάς».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα, καλή Κυριακή! Σήμερα, Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου