Έγιναν πολλά βήματα συμμερίζομαι την υγιή ανυπομονησία να γίνουν περισσότερα

Έγιναν πολλά βήματα συμμερίζομαι την υγιή ανυπομονησία να γίνουν περισσότερα

Εικοσιπέντε (25) χρόνια μετά την υπογραφή της Εγκυκλίου "Ut unum sint", ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει στον Καρδινάλιο Κουρτ Κόχτ, πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας. Με αυτή την Εγκύκλιο ο Άγιος Ιωάννης Παύλος Β '"επιβεβαίωσε με ανεπίστρεπτο τρόπο την οικουμενική δέσμευση της Καθολικής Εκκλησίας".
Στην πορεία των Χριστιανών "σε αναζήτηση πλήρους κοινωνίας" ο Πάπας Φραγκίσκος μοιράζεται "την υγιή ανυπομονησία εκείνων που μερικές φορές πιστεύουν ότι θα μπορούσαμε και πρέπει να δεσμευτούμε περισσότερο", αλλά ευχαριστεί τον Κύριο για τα "πολλά βήματα" που έχουν ήδη γίνει " αυτές τις δεκαετίες ", ειδικά μετά τη Β΄ Σύνοδο του Βατικανού" για να θεραπεύσει κοσμικές και χιλιετείς πληγές ". Το έγραψε σε επιστολή προς τον Καρδινάλιο Kurt Koch, πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, με αφορμή την εικοστή πέμπτη επέτειο από την υπογραφή από τον Άγιο Ιωάννη Παύλου Β ' της Εγκυκλίου "Ut unum sint".(Ίνα πάντες εν ώσιν)

«Μη αναστρέψιμη» επιβεβαίωση της οικουμενικής δέσμευσης της Εκκλησίας
Πέντε χρόνια μετά το διορισμό του Ιωβηλαίου του 2000, θυμάται ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ ήθελε «στην πορεία προς την τρίτη χιλιετία, η Εκκλησία να έχει κατά νου την εγκάρδια προσευχή του Δασκάλου και του Κυρίου της:« Ίνα πάντες εν ώσιν». Και έγραψε αυτή την Εγκύκλιο που "επιβεβαίωσε ανεπίστρεπτη οικουμενική δέσμευση της Καθολικής Εκκλησίας ". Δημοσιεύοντάς την κατά την εορτή της ανάληψης του Κυρίου, ο Πάπας υπογραμμίζει, την έθεσε «κάτω από την προστασία του Αγίου Πνεύματος, που είναι ο αρχιτέκτονας της ενότητας μέσα στην ποικιλομορφία», και στο ίδιο λειτουργικό και πνευματικό πλαίσιο «γιορτάζουμε την επέτειο της έκδοσης της Εγκυκλίου και την προτείνουμε σε όλο το Λαό του Θεού» .

Το Πνεύμα διεγείρει την ποικιλομορφία και δημιουργεί την ενότητα
Με το διάταγμα "Unitatis redintegratio", η Εκκλησία αναγνώρισε ότι η οικουμενική πορεία "προέκυψε από τη χάρη του Αγίου Πνεύματος", το οποίο "συνειδητοποιώντας την ποικιλομορφία των ευχών και των ενεργειών", είναι "η αρχή της ενότητας της Εκκλησίας ". Και το «Ut unum sint», επιβεβαιώνει ο Πάπας Φραγκίσκος, επαναλαμβάνει ότι «η νόμιμη ποικιλομορφία δεν αντιτίθεται καθόλου στην ενότητα της Εκκλησίας, αντίθετα αυξάνει την πολυτέλεια και συμβάλλει σημαντικά στην εκπλήρωση της αποστολής της». Και είναι «μόνο το Άγιο Πνεύμα», λέει ο Πάπας, αναφέροντας την ομιλία του στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πνεύματος στην Κωνσταντινούπολη, στις 29 Νοεμβρίου 2014, που «μπορεί να προκαλέσει πολυμορφία, πολλαπλότητα και, ταυτόχρονα, να επιφέρει ενότητα» . «Αυτό είναι που εναρμονίζει την Εκκλησία», επειδή «Το Πνεύμα είναι αρμονία».

Η υγιής ανυπομονησία όσων σκέφτονται: "μπορούμε να εργαστούμε σκληρότερα"
Αυτή η επέτειος, ο Πάπας Φραγκίσκος είναι μια ευκαιρία να ευχαριστήσουμε "τον Κύριο για την πορεία που μας επέτρεψε να συνεχίσουμε ως Χριστιανοί με σκοπό την αναζήτηση της πλήρους κοινωνίας".
Συμμερίζομαι επίσης την υγιή ανυπομονησία εκείνων που μερικές φορές πιστεύουν ότι θα μπορούσαμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Ωστόσο, δεν πρέπει να στερούμε την πίστη και την ευγνωμοσύνη: έχουν γίνει πολλά βήματα σε αυτές τις δεκαετίες για να επουλωθούν οι κοσμικές και χιλιετείς πληγές.

Έγιναν πολλά βήματα, αναμένοντας να μοιραστούμε έγιναν, την Ευχαριστία
Ο Ποντίφικας υπενθυμίζει ότι «η αμοιβαία γνώση και η εκτίμηση έχουν αυξηθεί, βοηθώντας να ξεπεραστούν βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις. ο θεολογικός διάλογος και ο φιλανθρωπικός τομέας αναπτύχθηκαν, καθώς και διάφορες μορφές συνεργασίας στον διάλογο της ζωής, σε ποιμαντικό και πολιτιστικό επίπεδο ". Και απευθύνει τις σκέψεις του «στους αγαπημένους μου αδελφούς που είναι επικεφαλής των διαφόρων χριστιανικών εκκλησιών και κοινοτήτων και επεκτείνεται σε όλους τους αδελφούς και αδελφές κάθε χριστιανικής παράδοσης που είναι οι συνταξιδιώτες μας σ’ αυτήν την πορεία".
Όπως και οι μαθητές της Emmaus, μπορούμε να αισθανθούμε την παρουσία του αναστημένου Χριστού που βαδίζει πλάι μας και μας ερμηνεύει τις Γραφές και τον αναγνωρίζουν στον τεμαχισμό του άρτου, περιμένοντας να μοιραστούμε μαζί το Ευχαριστιακό τραπέζι.

Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Καρδινάλιος Κουρτ Κοχ, σε ακροατήριο τον Δεκέμβριο του 2017
Το "Vademecum" για τους επισκόπους και το περιοδικό "Acta Œcumenica"
Ανανεώνοντας την ευγνωμοσύνη του σε όσους εργάστηκαν και εργάζονται στο Ποντιφικό Συμβούλιο για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας "για να διατηρήσουν την επίγνωση αυτού του απαραίτητου στόχου ζωντανή στην Εκκλησία", ο Πάπας Φραγκίσκος χαιρετίζει χαρούμενα δύο νέες πρωτοβουλίες της δικτατορίας. Το πρώτο είναι ένα "Οικουμενικό Vademecum" για Επισκόπους, το οποίο θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο, "ως ενθάρρυνση και οδηγός για την άσκηση των οικουμενικών ευθυνών τους". Πράγματι, ο Πάπας υπογραμμίζει ότι «η υπηρεσία της ενότητας είναι ουσιαστική πτυχή της αποστολής του Επισκόπου», η οποία, οι Πατέρες του Συμβουλίου γράφουν στο «Lumen gentium», είναι «η ορατή αρχή και το θεμέλιο της ενότητας» στη συγκεκριμένη Εκκλησία του. Η δεύτερη πρωτοβουλία είναι η κυκλοφορία του περιοδικού "Acta umencumenica" το οποίο, ανανεώνοντας την υπηρεσία πληροφοριών του υπουργείου, "προτείνεται ως επιχορήγηση για όσους εργάζονται στην υπηρεσία της ενότητας".

Η ενότητα δεν θα είναι ένα θαύμα, τη πραγματοποιεί το Πνεύμα κατά την πορεία
Συμπερασματικά, ο Φραγκίσκος αναρωτιέται, όπως ο Άγιος Ιωάννης Παύλος Β 'στο "Ut unum sint": "Quanta est nobis via? Πόσο μακρινή είναι η οδός; " Ένα πράγμα είναι βέβαιο, υπογραμμίζει, επικαλούμενος την ομιλία στην τέλεση του Εσπερινού κατά το κλείσιμο του οκταημέρου δεήσεων για την ενότητα των Εκκλησιών: στη Βασιλική του Αγίου Παύλου έξω από τα τείχη της Ρώμης στις 25 Ιανουαρίου 2014 …
Η ενότητα δεν είναι κυρίως το αποτέλεσμα της δράσης μας, αλλά είναι δώρο του Αγίου Πνεύματος. Ωστόσο, "δεν θα έρθει ως θαύμα στο τέλος: η ενότητα έρχεται στην κοινή πορεία, το Άγιο Πνεύμα το πραγματοποιεί σ’ αυτήν τω αληθινών χριστιανών".

Περισσότερη φιλανθρωπία μεταξύ των μαθητών του Χριστού, "για να πιστέψει ο κόσμος"
Ο Πάπας κλείνει το γράμμα με μια προτροπή να επικαλεσθούμε όλοι μαζί «το Πνεύμα, για να συνεχίσει καθοδηγεί τα βήματά μας και να ακούσει ο καθένας την έκκληση να εργαστούμε όλοι οι χριστιανοί μαζί για την οικουμενική υπόθεση». Το Πνεύμα "εμπνέει νέες προφητικές ενέργειες και ενισχύει την αδελφική φιλανθρωπία μεταξύ όλων των μαθητών του Χριστού," έτσι ώστε ο κόσμος να πιστέψει "και η δόξα να αποδοθεί δόξα προς τον Θεό Πατέρα μέσω του Ιησού Χριστού και της Εκκλησίας Του".


 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ  Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 21.24-27) Δεν θα μπει στη βασιλεία του