Έφυγε απο τη ζωή η Αδελφή Jovite Βουτσίνου

Έφυγε απο τη ζωή η Αδελφή Jovite Βουτσίνου

Την Τρίτη  28 Ιανουαρίου 2020  απεβίωσε  η  Αδελφή Jovite Βουτσίνου του Τάγματος των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως καταγόμενη από το Φοίνικα της Σύρου.

Η Εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε μέσα σε κλίμα μεγάλης οδύνης για την   απώλειά της, στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά στο Ηράκλειο Αττικής, την επόμενη μέρα Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στις 3 το μεσημέρι.

Η σωρός της εκλιπούσης ήλθε στον Ιερό Ναό στις 2 το μεσημέρι και αμέσως οι Αδελφές του Αγίου Ιωσήφ, που είχαν ήδη συγκεντρωθεί, μαζί με τους συγγενείς και φίλους της Αδελφής Jovite, που ήταν παρόντες από τόσο νωρίς, άρχισαν τις προσευχές για εκείνη απαγγέλοντας το Ροδάριο με ψαλμούς ανάμεσα στις 10άδες αυτού.

Στις 3 άρχισε η Εξόδιος Ακολουθία με Θεία Λειτουργία στην οποία προΐστατο ο Εφημέριος της Ενορίας του Αγίου Λουκά π.Ανδρέας Βουτσίνος.

Συλλειτούργησαν μαζί του:
ο π.Αλέκος, Ψάλτης Εφημέριος Ενορίας Αγίας Θηρεσίας Κυψέλης,
ο π.Ιωάννης Πάτσης, Εφημέριος Αγίου Παύλου Πειραιά,
ο π.Τζώρτζης Αλτουβάς, Εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Διονυσίου,
ο π. Ιωσήφ Ikongo, Εφημέριος Αγίου Γεωργίου Αιγάλεω,
οι Ιησουίτες Ιερομόναχοι  π.Σεβαστιανός Φρέρης και π.Θεόδωρος Κοντίδης
και ο π.Αθανάσιος Αρμάος της Ελληνόρυθμης Κοινότητας.

Παρών και ο Πανοσιολογιότατος π. Ιωσήφ BEZAZIAN, Αποστολικός Τοποτηρητής της Εξαρχίας των εν Ελλάδι Αρμενίων Καθολικών.

Δίπλα στη σωρό της Αδελφής Jovite στέκονταν οι συγγενείς της, με πρώτο από όλους το Σεβαστό π.Ιωάννη Βουτσίνο, για πολλά χρόνια Εφημέριο Ενοριών της Επαρχίας μας και όλες σχεδόν οι Αδελφές του Τάγματος του Αγίου Ιωσήφ οι οποίες ζουν και εργάζονται στην Αττική (Πειραιά-Πεύκη), με επικεφαλής την Έπαρχο της Ευρώπης Αδελφή Σεσίλια, και την Εκπρόσωπο των Αδελφών στην Ελλάδα και Σύμβουλο της Επάρχου, Αδελφή Αγνή Παλαιολόγου.

Η Εκκλησία ήταν ασφυκτικά γεμάτη, τόσο στο εσωτερικό της (ακόμα και οι διάδρομοι ήταν γεμάτοι), όσο και στο προαύλιο αυτής, από φίλους της Αδελφής Jovite, Μοναχές-Μοναχούς από πολλά Μοναχικά Τάγματα της Αρχιεπισκοπής , προσωπικό όλων των Σχολών που διευθύνουν οι Αδελφές του Αγίου Ιωσήφ  σε Πειραιά-Πεύκη (Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο), τόσο Εκπαιδευτικό όσο και Διοικητικό-Βοηθητικό, αλλά κυρίως λαϊκούς από όλες μα όλες τις Ενορίες μας, οι οποίοι θέλησαν με την παρουσία τους, να τιμήσουν το έργο που τόσα χρόνια είχε επιτελέσει η αποβιώσασα Αδελφή, αλλά και να την ευχαριστήσουν για την τεράστια προσφορά της, στον Κατηχητικό Τομέα, στον Φιλανθρωπικό Τομέα, στον Νοσηλευτικό Τομέα (για πολλά χρόνια είχε την ευθύνη αποκατάστασης ελαφρών τραυματισμών και κρυολογημάτων στην Jeanne D’Arc) αλλά και στον τομέα ανθρωπιστικής στήριξης μαθητών και λαϊκών που έτρεχαν κοντά της…

Το Θείο Λόγο κήρυξε στο Εκκλησίασμα ο Ιησουίτης Ιερομόναχος π.Θεόδωρος Κοντίδης, για πολλά χρόνια συνεργάτης της στα σχολεία Jeanne D’Arc και όχι μόνο.

Ο π.Θεόδωρος άρχισε την ομιλία του αναφέροντας ένα πολύ συγκινητικό στιγμιότυπο ανάμεσα σε εκείνον και την εκλιπούσα, κατά το οποίο εκείνη τον ρωτούσε, μπροστά στο Σκευοφυλάκιο σε κάθε τελετή Θείας

Λειτουργίας, αλλά και όποτε τον έβλεπε: «Προσεύχεσαι για την μητέρα σου» συμπληρώνοντας «Εγώ Προσεύχομαι κάθε μέρα για τη μητέρα μου και όταν Προσεύχομαι για τη μητέρα μου, Προσεύχομαι και για τη δική σου μητέρα»

Έτσι, τόνισε ο π.Θεόδωρος, ήταν κοινωνική σε όλη τη ζωή της, για αυτό και θα ήταν πολύ ευχαριστημένη-ικανοποιημένη βλέποντας, τόσους πολλούς να τη συνοδεύουμε στην τελευταία της κατοικία με τις προσευχές μας ενώπιον του Αιώνιου Πατέρα μας και ενώπιον του Ιησού Χριστού του Σωτήρα μας, να χαρίσει στην Αδελφή Jovite την Aιώνια ζωή και Eυτυχία κοντά Tου.

Συνέχισε τονίζοντας το πόσο φθαρτή είναι η ζωή μας, πόσο πρέπει να σκεφτόμαστε τον τρόπο με τον οποίο διανύουμε τη ζωή μας, πόσο πρέπει να πιστεύουμε στην Ανάσταση του Κυρίου, αφού γνωρίζουμε ότι το τέλος της επίγειας ζωής μας, θα μας οδηγήσει κοντά στο Θεό, στην αιώνια ζωή του Θεού.

Στο τέλος της τελετής πήρε το λόγο ο π.Γιάννης Βουτσίνος και με πολύ συγκίνηση είπε εκ μέρους της οικογένειας της Αδελφής Jovite :

«Αδελφοί μας, ο Κύριος είπε πως ότι κάνετε σε ένα από τους αδελφούς σας, σε μένα το κάνετε και η Αδελφή μας Jovite στερνίσθηκε αυτή την αλήθεια αφού σε όλη της τη ζωή, 65 χρόνια Μοναχικής ζωής, εκφράσθηκε με Αγάπη, Τιμή αλλά κυρίως με πράξεις Αγάπης και Τιμής .

Είθε λοιπόν ο Κύριος να της ανταποδώσει αυτές τις πράξεις της στην Ουράνια Βασιλεία.

Εμείς Jovite, τα 3 αδέλφια σου σε αγαπήσαμε από μικρή, όπως και οι γονείς μας, που από 15 ετών ακολούθησες τα βήματα του Κυρίου και προσπαθήσαμε όσο ήσουν κοντά μας, να σου δείχνουμε την αγάπη αυτή, και να είμαστε δίπλα σου μέχρι και χθες την τελευταία μέρα της επίγειας ζωής σου!!!

Αυτή την Αγάπη θέλουμε να την πάρεις μαζί σου στην Ουράνια Βασιλεία!!

Τέλος Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας όλους εσάς που ήλθατε να εκφράσετε την Αγάπη σας προς εκείνη και να την τιμήσετε για όσα έπραξε στη ζωή της.

Φυσικά ευχαριστούμε και το Τάγμα των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ για όσα έδωσε  στην αδελφή μας. Ζοβίτα Γειά σου!!!!»

Μετά από τη Θεία Λειτουργία ψάλθηκε η Εξόδιος Ακολουθία και ακολούθησε η διαδρομή προς το Καθολικό Κοιμητήριο του Ηρακλείου Αττικής στο «σπίτι των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ» όπου έγινε και η ταφή της.

Κατά την διαδρομή ψάλαμε όλοι μαζί:
Από τα βάθη προς εσένα κραυγάζω Κύριε, Κύριε εισάκουσε τη φωνή μου.
Ας δώσουν προσοχή τα αυτιά σου, στη φωνή της δέησής μου.
Αν παρατηρούσες ανομίες Κύριε, Κύριε ποιος θα αντέξει;
Όμως σ’ Εσένα βρίσκεται η ευσπλαχνία, για να σε φοβόμαστε.
Σε υπέμεινα Κύριε, άντεξε η ψυχή μου το λόγο σου.
Περίμενε η ψυχή μου τον Κύριο περισσότερο από ότι οι φρουροί την αυγή.
Επειδή στον Κύριο βρίσκεται το έλεος και άφθονη σ’ Αυτόν είναι η λύτρωση.
Αυτός λυτρώνει τον Ισραήλ από όλες του τις ανομίες.

Αδελφή Jovite, ως ένας από τους πιο κοντινούς λαϊκούς της ζωής σας, και έχοντας στο μυαλό μου πόσα πολλά πήρα από εσάς, αλλά και πόσα πολλά αισθανόμουν καθημερινά ότι προσφέρατε σε ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, είμαι βέβαιος ότι ο Κύριος θα σας έχει δίπλα Του και  ότι θα συνεχίσετε να ενδιαφέρεστε για όλους μας, «αντικαθιστώντας» τα άπειρα τηλεφωνήματα αγάπης, για μας και τις οικογένειές μας, με προσευχές για όλους όσους σας αγαπήσαμε όλα αυτά τα χρόνια…

Ο Κύριος ας την αναπαύει  εν χώρα ζώντων.

Λεονάρδος Ιωάν. Βαμβακάρης

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ

Την  Τετάρτη στις 3 το απόγευμα, στο Ηράκλειο, αποχαιρετήσαμε την  αγαπητή  και σε όλους γνωστή  Soeur  Jovite!

Συγκινητική η αγάπη που της ανταποδόθηκε! Αγάπησε πολύ, ενδιαφερόταν  για τους πάντες,  ιδιαίτερα  όσους  και όσες συνάντησε στους χώρους  όπου δραστηριοποιήθηκε, στα Σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά αλλά και στις Ενορίες, Αγίου Διονυσίου, Καλλιθέας, αλλά και στην Caritas Αθήνας και στην Κύπρο. Ο Θεός μόνο γνωρίζει πόσους και πόσες έκλεινε στην καρδιά της, για πόσους προσευχόταν και με πόσους κρατούσε επαφή μέχρι τέλους, δια του τηλεφώνου.

Η Αδελφή Jovite γεννήθηκε στο Φοίνικα-Σύρου το 1936.

Στο Δοκίμιο των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ εισήλθε το 1953, 18 χρονών και η Ιεραποστολική της ζωή αναλώθηκε ως εξής:

1955-1976 Στην Αθήνα στη Σχολή Άγιος Ιωσήφ, Χαριλάου Τρικούπη 10. Ακολούθησε την κοινότητα των Αδελφών στο Ηράκλειο, όταν η Σχολή μεταφέρθηκε στην Πεύκη.
1976-1982 Για μια πενταετία έλαβε μετάθεση για τη Λάρνακα της Κύπρου, μετά από ένα έτος επιμόρφωσης στην Τουλούζη της Γαλλίας. Γνωρίστηκε με πολύ κόσμο, έγινε αγαπητή, επικοινωνούσε και δεχόταν επισκέψεις.
1982-1987 Επανήλθε στον Πειραιά  για μια πενταετία.
1987-2005 Το Ηράκλειο υπήρξε χώρος προσφοράς της για δεύτερη φορά.
2005-2020 Την τελευταία 15ετία της ζωής της την πέρασε στον Πειραιά στην Σχολή Jeanne  D’Arc όπου η παρουσία της στο αναρρωτήριο υπήρξε πολύτιμη και πολυδιάστατη.

Η καλή επαφή με τους μαθητές και μαθήτριές της πρόσφερε ευκαιρίες εξυπηρέτησης αλλά και φιλικής σχέσης και συζήτησης. Αγαπήθηκε, εκτιμήθηκε, πρόσφερε ποικίλες υπηρεσίες και αμείφθηκε με ευγνωμοσύνη και αγάπη.

Η κοίμησή της, στις 28 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο, όπου έζησε  το   τελευταίο εξάμηνο, έκλεισε τον κύκλο της ζωής της.

Η σπορά των υπηρεσιών της και της προσευχής της ας καρποφορήσει όπως ο Κύριος Ευλογήσει.

Αδελφή μας, δεν θα σε ξεχάσουμε.

Μας αγάπησες και σε αγαπήσαμε

Οι Αδελφές του Αγίου Ιωσήφ

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

ANGELUS Τετάρτης 29ης Ιουνίου 2022

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΤετάρτη, 29 Ιουνίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Το Ευαγγέλιο

Κυκλοφόρησε η ειδική έκδοση της Εφημερίδας της Αγίας Έδρας για τους φτωχούς «Ο παρατηρητής του δρόμου»

  Το ενδιαφέρον του Πάπα Φραγκίσκου για τους φτωχούς και τους αστέγους της Αιώνιας Πόλης είναι γνωστό και εκδηλώνεται συνεχώς. Έχουμε μάθει για τους χώρους

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου