Δημοσιεύθηκε το νέο Καταστατικό της Ποντιφικής Ακαδημίας για τη Ζωή
Ο κανονισμός του οργανισμού, του οποίου επικεφαλής είναι ο σεβασμιότατος Vincenzo Paglia, σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017, επιβεβαιώνει την «πιστή υπηρεσία για την υπεράσπιση και προώθηση του δικαιώματος, κάθε ανθρώπου, στη ζωή».
Πιστή υπηρεσία στην υπεράσπιση και προώθηση του δικαιώματος στη ζωή, κάθε ανθρώπου»: αυτός είναι ο σκοπός της Ποντιφικής Ακαδημίας για τη Ζωή, όπως επιβεβαιώθηκε από τα νέο Καταστατικό που εγκρίθηκε σήμερα από τον Πάπα Φραγκίσκο. Ο Οργανισμός του Βατικανού, που συστάθηκε από τον Giovanni Paolo II το 1994, πρόσφατα ανατέθηκε υπό την ηγεσία του σεβασμιότατου Vincenzo Paglia.
Διαβάζει κάποιος στον κανονισμό που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, «έχει ως ειδική αποστολή να μελετήσει, από μια διεπιστημονική οπτική, τα προβλήματα που αφορούν στην προώθηση και στην υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής, σχηματίζοντας ένα πολιτισμό ζωής μέσω κατάλληλων προωθήσεων και πάντα με πλήρη σεβασμό της αυθεντικής διδασκαλίας (magistero) της Εκκλησίας, να ενημερώνουν με σαφή και έγκαιρο τρόπο τους υπευθύνους της Εκκλησίας, τους διάφορους οργανισμούς βιοϊατρικών επιστημών και κοινωνικο – υγειονομικών οργανισμών, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την πολιτική κοινότητα γενικά, για τα σχετικά αποτελέσματα της μελέτης και της έρευνάς τους».
Επιπλέον, Η Ακαδημία «έχει χρέος κυρίως επιστημονικό, για την προώθηση και την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής», επισημαίνει το Καταστατικό. «Ειδικότερα μελετά τις διάφορες όψεις που αφορούν στην φροντίδα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου κατά τις διάφορες ηλικίες της ύπαρξής του, στον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των δύο φύλων και των γενεών, στην υπεράσπιση της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου, στην προώθηση ποιότητας της ανθρώπινης ζωής που ενσωματώνει την υλική και πνευματική αξία». Όλα «με την προοπτική μιας αυθεντικής “ανθρώπινης οικολογίας”, που βοηθά να ξαναβρούμε την αρχική ισορροπία της δημιουργίας μεταξύ του ανθρώπου και ολόκληρου του σύμπαντος».
Όσον αφορά στη δομή του οργανισμού, αυτός αποτελείται από ένα Προεδρείο, που απαρτίζεται από τον πρόεδρο, τον καγκελάριο, το διοικητικό Συμβούλιο και τον εκκλησιαστικό Σύμβουλο, επίσης
α) Το Κεντρικό Γραφείο της Ποντιφικής Ακαδημίας για τη Ζωή έχει την έδρα του στο Βατικανό. Αυτό αποτελεί το εκτελεστικό όργανο του Προεδρείου, για τον συντονισμό, την εφαρμογή ενός κεντρικού Γραφείου για τον συντονισμό των ακαδημαϊκών ενεργειών που έχει έδρα στο Βατικανό και εκτελεί τα καθήκοντά του σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου και του καγκελαρίου. Αυτό το γραφείο διαρθρώνεται σε δύο τομείς: τον επιστημονικό τομέα, που ασχολείται με τις ακαδημαϊκές δραστηριότητες της μελέτης και της έρευνας και τον τεχνικο-διοικητικό τομέα, που ασχολείται με τις δραστηριότητες της γραμματείας και της διοίκησης της Ακαδημίας.
Στο οργανόγραμμα της Ποντιφικής Ακαδημίας για τη Ζωή στη συνέχεια ακολουθούν τα τακτικά Μέλη, τα αντεπιστέλλοντα Μέλη, τα επίτιμα Μέλη και τα Μέλη νέων ερευνητών. Αυτά είναι γνωστά και ως «Ακαδημαϊκοί» και σύμφωνα με όσα ορίζει ο Πάπας Φραγκίσκος, «επιλέγονται, χωρίς καμία θρησκευτική διάκριση, μεταξύ των εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων, μοναχών και λαϊκών που ανήκουν σε διάφορες εθνικότητες, ειδικών σε θέματα που συνδέονται με την ανθρώπινη ζωή (ιατρική, βιολογία, θεολογία, φιλοσοφία, ανθρωπολογία, δίκαιο, κοινωνιολογία, κλπ)».
«Οι νέοι Ακαδημαϊκοί αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προωθήσουν και να υπερασπισθούν τις αρχές σχετικά με την αξία της ζωής και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, ερμηνεύοντας με τρόπο σύμφωνο με την επίσημη διδασκαλία της Εκκλησίας», υπογραμμίζει το Καταστατικό. Αν συμβεί «η περίπτωση μιας κοινής και εσκεμμένης ενέργειας ή δήλωσης ολοφάνερα αντίθετης σε αυτές τις αρχές, ή σοβαρά προσβλητικής για την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία της καθολικής Εκκλησίας και της ίδιας της Ακαδημίας», ο τίτλος του Ακαδημαϊκού μπορεί να ανακληθεί.
Στο Καταστατικό καθορίζεται, εκτός των άλλων, ότι τα «θεσμικά πολιτικά αξιώματα, στην ίδια τη Χώρα ή στο εξωτερικό, δεν είναι συμβατά με το διορισμό και την άσκηση του γραφείου μέλους της Ποντιφικής Ακαδημίας για τη Ζωή». Ως εκ τούτου, όταν ένα μέλος της Ακαδημίας αποδέχεται μια τέτοιου είδους ανάθεση, «αναστέλλεται από τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει δημόσια των τίτλο μέλους της ανωτέρω αναφερόμενης Ακαδημίας, έως τη λήξη αυτού του θεσμικού πολιτικού αξιώματος».
«Η επιστημονική και διεπιστημονική δραστηριότητα της Ποντιφικής Ακαδημίας για τη Ζωή – κάνει σαφές, τέλος, ο νέος κανονισμός – θα πρέπει να διατηρήσει μια στενή συνεργασία με τους οργανισμούς και τα ιδρύματα μέσω των οποίων η Εκκλησία είναι παρούσα στον κόσμο των βιοϊατρικών επιστημών, της υγείας και των υγειονομικών οργανισμών, προσφέροντας τη συνεργασία της στους γιατρούς και στους ερευνητές συμπεριλαμβανομένων των μη καθολικών και των μη χριστιανών, οι οποίοι αναγνωρίζουν, ως ουσιαστικό ηθικό θεμέλιο της επιστήμης και της ιατρικής τέχνης, την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και το απαραβίαστο της ανθρώπινης ζωής, από τη σύλληψη έως το φυσικό θάνατο, έτσι όπως προτείνεται από την αυθεντική διδασκαλία (Magisterium) της Εκκλησίας».