Διάλογος Μάρτιν Σκορτσέζε με Πάπα Φραγκίσκο

Διάλογος Μάρτιν Σκορτσέζε με Πάπα Φραγκίσκο

Ο διάλογος του μεγάλου σκηνοθέτη με τον ποντίφικα και οι θέσεις τους για όλα τα μεγάλα θέματα της σημερινής κοινωνίας

Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορτσέζε αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες σήμερα στη Ρώμη, συμμετέχοντας σε έναν "διάλογο μεταξύ των γενεών", στο περιθώριο της παρουσίασης ενός βιβλίου για τη σοφία της τρίτης ηλικίας, στο οποίο συνεργάστηκαν και οι ίδιοι.

Στη συνάντησή τους αυτή ο 75χρονος δημιουργός ρώτησε τον ποντίφικα πώς η πίστη ενός νέου μπορεί να διατηρηθεί όταν μεγαλώνει σε έναν βίαιο και σκληρό κόσμο, όπως στη δική του περίπτωση.

"Η απανθρωπιά βρίσκεται παντού, ψυχρή, υπολογισμένη, για να καταστρέψει τον άλλον (…) αποτελεί μέρος της κουλτούρας μας" απάντησε ο Φραγκίσκος. Τα βασανιστήρια "μοιάζουν κάτι το φυσιολογικό, κανείς δεν μιλά για αυτά" ενώ στην πραγματικότητα "καταστρέφουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια". Υπάρχει όμως λύση: είναι "η μη βία, η φιλία, η τρυφερότητα… είναι πράγματα που μπορούν να μεταμορφώσουν και τις πιο σκληρές συγκρούσεις".

Στο βιβλίο Sharing the wisdom of time, ένα συλλογικό έργο με συνεντεύξεις ηλικιωμένων απ' όλον τον κόσμο, ο Σκορτσέζε αποκαλύπτει ότι ο ίδιος βίωσε περισσότερο "την αποτυχία, την απόρριψη, την πραγματική εχθρότητα, παρά την επιτυχία". Αναφέρεται στο δύσκολο ξεκίνημά του στον κινηματογράφο, όταν ο μέντοράς του, ο Ελία Καζάν, αρνήθηκε να διαβάσει ένα σενάριό του ή όταν ένας παραγωγός του είπε ότι δεν έχει "ούτε ίχνος ταλέντου".

Στο περιθώριο κάθε αφήγησης, ο Πάπας απαντά με τις δικές του σκέψεις: "Αυτός που σου λέει ότι δεν αξίζεις τίποτα, δεν μπορεί να σε σταματήσει", γράφει σχολιάζοντας το κείμενο του Σκορτσέζε. "Εγώ δεν δέχομαι ότι η μοίρα του καθενός μας είναι προκαθορισμένη από τη γέννησή του. Η ζωή μας δεν κυλάει σαν ταινία με προκαθορισμένες σκηνές, ένας σκηνοθέτης το γνωρίζει αυτό καλύτερα από τον καθένα", πρόσθεσε.

Με την ευκαιρία αυτή ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε εξάλλου ανεκτικότητα απέναντι στους πρόσφυγες και προειδοποίησε κατά του λαϊκισμού, αναφέροντας το παράδειγμα του Αδόλφου Χίτλερ. Όπως είπε, οι νέοι πρέπει να διδαχτούν την ιστορία των παγκοσμίων πολέμων του 20ού αιώνα "ώστε να μην κάνουν τα ίδια λάθη και να ξέρουν πώς εξαπλώνεται ο λαϊκισμός".

"Δεν μπορούμε να ζούμε σπέρνοντας το μίσος", απάντησε όταν μια ηλικιωμένη γυναίκα που διδάσκει ιταλικά σε μετανάστες του εξέφρασε το πόσο καταπτοημένη αισθάνεται από τη σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες.

Ο Πάπας είπε ότι η Αγία Γραφή διδάσκει τους πιστούς να καλωσορίζουν τους μετανάστες, σημείωσε όμως ταυτόχρονα ότι οι κυβερνήσεις έχουν το δικαίωμα να θέτουν όρια, να έχουν "ανοιχτή καρδιά" και καλές εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία τους αλλά και την προνοητικότητα να πουν ότι "μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι αυτού του σημείου και όχι περισσότερο".

"Για αυτό είναι σημαντικό για όλη την Ευρώπη να πετύχει μια συμφωνία για το πρόβλημα αυτό", ώστε οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Ιταλία, η Ισπανία ή οι Ελλάδα, να μην αναλαμβάνουν μόνες ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος, κατέληξε.

Πηγή: protothema
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου