Διαφορετικά Χριστούγεννα

Διαφορετικά Χριστούγεννα

Δεν είναι εύκολο να περιγράψει κανείς το πώς αισθάνεται να γιορτάσει Χριστούγεννα σε ένα νησί ακριτικό, που συνεχώς  διαβάλλεται για τις συνθήκες επιβίωσης που προσφέρει η πολιτεία σε χιλιάδες πρόσφυγες που δεν ξέρεις αν είναι απλώς φυλακισμένοι ή ελεύθεροι πολιορκισμένοι. Σίγουρα οι συνθήκες ζωής στα κέντρα φιλοξενίας  των χιλιάδων αυτών προσφύγων και μεταναστών δεν είναι ιδανική, πολλές φορές προσβάλλει τον πολιτισμό της πατρίδας μας, τη γνωστή φιλοξενία και αγγίζει  τα όρια της έλλειψης ανθρωπιάς.

Μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον υπάρχουν και οι Καθολικοί Χριστιανοί οι οποίοι ξέρουν που μπορούν να στηριχτούν, για να μη χάσουν την ελπίδα τους και να δυναμώνουν την πίστη τους που είναι η μόνη που τους εγγυάται την υπομονή και την αισιοδοξία, ότι όλες αυτές οι δυσμενείς συνθήκες είναι προσωρινές και δοκιμασίες που κάποτε θα αλλάξουν και θα μετατραπούν σε συνθήκες σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας τους για την οποία όλοι οφείλουμε με το δικό τρόπο ο καθένας να συμβάλλει για να εξασφαλιστεί.

Αργά το βράδυ χθες στο Ναό της μεταστάσεως της Θεοτόκου στο Βαθύ Σάμου εκατό πενήντα περίπου  Καθολικοί Χριστιανοί γιόρτασαν με όλη τη δύναμη της πίστης τους τη Γέννηση του Χριστού  όχι στη φάτνη της Βηθλεέμ αλλά στη φάτνη της ταλαιπωρημένης ψυχής και κουρασμένης ψυχής τους. Γιόρτασαν Χριστούγεννα όπως πρέπει όλοι να γιορτάζουμε, ζητώντας στον Ιησού να γεννηθεί μέσα στην καρδιά μας. Να φέρει σε όλους μας  την ειρήνη για να την δώσουμε εκεί που υπάρχει πόλεμος. Να προσφέρουμε την αγάπη εκεί που υπάρχει μίσος και την αδελφοσύνη εκεί που υπάρχει χωρισμός, βία και τρομοκρατία.    

Στο Ναό της Σάμου μια τέτοια ελπίδα ζωντάνεψε την παραμονή των Χριστουγέννων με την Χριστουγεννιάτικη αγρυπνία προσευχής και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Γέννησης του Ιησού. Ο Διάκονός μας Μάριος , η ψυχή της ενορίας, ο Υποδιάκονός μας Αλέξανδρος η ελπίδα του αύριο, και ο παρών Αρχιεπίσκοπος έδωσαν τα πάντα για να είναι η γέννηση του Χριστού πραγματική μέσα στις καρδιές όλων των παρόντων που είχαν κατακλύσει το Ενοριακό μας Ναό μια ώρα πριν από την έναρξη της όλης Ιεροτελεστίας.

Όλοι οι παρόντες  μετανάστες διαθέτουν ρολόγια, αλλά κανένας δεν σκέπτεται να κοιτάξει τι ώρα είναι, τι ώρα άρχισε η Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ή πότε θα τελειώσει.

Οι ψαλμωδίες, η ενεργός συμμετοχή όλων ελληνόφωνων, αγγλόφωνων και η μεγάλη μερίδα των γαλλόφωνων  είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά και να γιορτάσουν χριστιανικά. Σ΄αυτό συνέβαλε η μεγάλη φροντίδα του εφημερίου π. Ριχάρδου που είναι προβλέψει να ετοιμάσει τεύχη στις διαφορετικές αυτές γλώσσες για την εξυπηρέτηση όλων.

Οι εκατό πενήντα φωνές δόξασαν το Θεό για το μεγάλο Μυστήριος της ενσάρκωσης του Θείου Λόγου.

Η νύκτα των Χριστουγέννων ολοκληρώθηκε με λιτό δείπνο σε όλους τους παρόντες αδελφούς μας πρόσφυγες και μετανάστες      

Καλά Χριστούγεννα σε όλες και σε όλους από τη Σάμο 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Αποκαταστάθηκε ο Ναός του Αγίου Ιωσήφ στη Χίο

Το πρωί της Τετάρτης, 7 Δεκεμβρίου, ο Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Χίου,  Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ, μαζί με τον Εφημέριο Χίου π. Λέοντα, επισκέφτηκαν τα

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 10 Δεκεμβρίου 2022                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου