Δεύτερος σταθμός η Λετονία
Ο Πάπας Φραγκίσκος έφθασε στη Λετονία στην προβλεπόμενη ώρα στις 8.20 τοπική ώρα στο διεθνές αεροδρόμιο της Riga, μετά από μία ώρα πτήση από την Vilnius. Με τον Ποντίφικα ταξίδεψαν ο Αποστολικός Νούντσιος στις Βαλτικές Χώρες Σεβασμιότατος. Pedro Lopez Quintana. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Vējonis τον υποδέχτηκε στα πόδια της σκάλας του αεροπλάνου Air Baltic, μαζί με δύο παιδιά ντυμένα τις εθνικές ενδυμασίες, τα οποία του πρόσφεραν λουλούδια. Τον Πάπα Φραγκίσκο χαιρέτησαν επίσης η Πρέσβειρα της Λετονίας στο Βατικανό e, Veronika Erte, ο Πρόεδρος της Συνόδου της Ιεραρχίας Σεβασμιότατος Janis Bulis, ο Αρχιεπίσκοπος της Riga Zbignevs Stankevics και ο τελετάρχης της επίσκεψης. Ο Πάπας και ο Πρόεδρος πέρασαν μπροστά από την τιμητική φρουρά, ενώ μία ομάδα κοριτσιών με τοπικές ενδυμασίες εκτέλεσαν μουσικά κομμάτια με το ειδικό μουσικό έγχορδο όργανο των Βαλτικών Χωρών.
Το καλωσόρισμα στη Λετονία στο Κάστρο της Riga
Η πομπή των αυτοκινήτων με τον Πάπα έφθασε στο Κάστρο της Riga, που χτίστηκε το 1330 και είναι η επίσημη κατοικία του Προέδρου της Λετονίας, Raimonds Vējonis, 52 ετών που είναι αρχηγός του Κράτους της Λετονίας από το 2015, υποδέχτηκε τον Ποντίφικα στο προαύλιο του Κάστρου και μετά την τελετή της υποδοχής , συνόδεψε τον Ποντίφικα στο Λευκό Σαλόν, για την επίσημη φωτογραφία και την υπογραφή στο Βιβλίο τιμών. Ο Πάπας έγραψε στα αγγλικά: Είμαι ευγνώμων σε Σας και στους συμπατριώτες σας για την γενναιόδωρη υποδοχή στη Χώρα σας, και παρακαλώ τον Παντοδύναμο Θεό να ευλογεί άφθονα το λαό της Λετονίας". Στη συνέχεια πρόσφερε στον φιλοξενούντα ένα πίνακα από μωσαϊκό που απεικονίζει την “Μητέρα της Εκκλησίας”, αντίγραφο της μουσειακής εικόνας , που ο Άγιος Ιωάννης Παύλος Β το 1981, μετά την απόπειρα της 13ης Μαΐου θέλησε να τοποθετήσει στον Αποστολικό Οίκο που να φαίνεται από την Πλατεία του Αγίου Πέτρου, ως μαρτυρία της μητρικής ουράνιας προστασίας της Παναγίας του Πάπα και της Εκκλησίας. Ακολούθησε η προσωπική συνάντηση στο τέλος της οποίας ο Πρόεδρος Vējonis παρουσίασε στον Πάπα τη σύζυγο και τα δυο του παιδιά του. Μετά ο Αρχηγός του Κράτους συνόδεψε τον Ποντίφικα στο Σαλόνι των Πρεσβευτών, τον περίμεναν 500 άτομα μεταξύ πολιτικών αρχών, αντιπροσώπους της πολιτείας και μέλη του διπλωματικού σώματος.
Λουλούδια στο μνημείο «για την πατρίδα και την ελευθερία»
Μετά την ομιλία του Πάπα προς τις Αρχές της Χώρας, ο Πάπας και ο Πρόεδρος πορεύτηκαν στο Μνημείο της Ελευθερία, ύψους 42 μέτρων που οικοδομήθηκε το 1935, όπου υπήρχε μέχρι το 1910, ένα άγαλμα του Πέτρου του Μεγάλου. Στην κορυφή του οβελίσκου υπάρχει μία γυναικεία φιγούρα από χαλκό που συμβολίζει την ελευθερία , που ο λαός της Λετονίας ονομάζει χαϊδευτικά Milda, που κρατάει τρία άστα χρυσά που συμβολίζουν ν τις περιοχές των Curlandia, Livoniae Letgallia. Στα πόδια του οβελίσκου υπάρχουν γλυπτά αφιερωμένα τους στρατιώτες στην εργασία, στους τραγουδιστές, στους φύλακες της μητέρας πατρίδας και στους σπουδαστές. Η αφιέρωση στη βάση του Μνημείου είναι του ποιητή Karlis Skalbe: "Για την πατρίδα και την ελευθερία". Μετά τις τιμές στις σημαίες, ο Πάπας Φραγκίσκος έλαβε από ένα αξιωματικό τιμής ένα στεφάνι από λουλούδια τα οποία τοποθέτησε στο Μνημείο. Έπειτα ο Πάπας και ο Πρόεδρος τήρησαν λίγες στιγμές σιγής και μετά ο Άγιος Πατέρας χαιρέτησε μερικά παρόντα πρόσωπα: παιδιά, νέους και οικογένειες.
+Ν