Δεν υπάρχει καρδιά που ο Θεός δεν μπορεί να αναγεννήσει

Δεν υπάρχει καρδιά που ο Θεός δεν μπορεί να αναγεννήσει

Τελώντας τη θεία λειτουργία με την ευκαιρία της Αφιέρωσης της Βασιλικής του Λατερανού, ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε την επισκοπική διοίκησή του να βιώσει μια νέα εποχή ευαγγελισμού με πνευματική ελαφρότητα, αδράζοντας την παρουσία του Θεού σε κάθε γωνιά της Ρώμης. Αυτό ήταν το μήνυμα του Ποντίφικα προςτις ποιμαντικές ομάδες κατά τη διάρκεια του εορτασμού.
Γιορτάζει το σπίτι του επισκόπου Ρώμης, το οποίο από σήμερα θα είναι διακοσμημένο με ένα νέο άμβωνα που αποτελείται από μια μαρμάρινη πλάκα από την αρχαία βασιλική της Κωνσταντινούπολης και με ένα νέο σταυρό κρεμασμένοπάνω από το βωμό. Είναι γιορτή γιατί στις 9 Νοεμβρίου κάθε χρόνο, γιορτάζεται η επέτειος της Αφιέρωσης της Βασιλικής του Αγίου Ιωάννη στο Λατερανό. Είναι μια γιορτή επειδή ο Πάπας απευθύνει στην επισκοπική διοίκησή του λόγια ουσιαστικά, χαράσσοντας νέες οδούς ευαγγελισμού, προτρέποντας να αγκυροβολήσουμε την καρδιά μας στο Ευαγγέλιο, πραγματοποιώντας το με υγιή ρεαλισμό αλλά ονειρευόμενοι σπουδαία πράγματα, σύμφωνα με τις επιθυμίες του Κυρίου.

Γονιμοποιούμε τις ερήμους των καρδιών

Ο Φραγκίσκος, κατά την ομιλία του στη Θεία Λειτουργία, υπενθυμίζει τον στίχο του αντιφωνικού Ψαλμού – «Ένας ποταμός και τα κανάλια του κάνουν να ευφρανθεί η πόλη του Θεού» – για να θυμόμαστε ότι οι χριστιανοί της Ρώμης «είναι σαν τον ποταμό που ρέει από τον ναό: φέροντας το Λόγο της ζωής και της ελπίδας που είναι ικανός να γονιμοποιήσει τις ερήμους των καρδιών». Όμορφοι όπως ένας χείμαρρος, μετατρέπουν το άγονο έδαφος σε «έναν κήπο με δέντρα πάντα πράσινα και φύλλα και καρπούς με ιαματική δύναμη», γίνονται «χαρούμενοι αγγελιοφόροι» επειδή είναι αποφασισμένοι να μοιραστούν τον θησαυρό του Λόγου, να εργαστούν για το κοινό καλό. «Είναι ο Θεός – επιβεβαιώνει ο Πάπας – το μυστικό αυτής της δύναμης της νέας ζωής!»

Είθε ο Κύριος να μπορεί να χαρεί βλέποντάς μας εν κινήσει, έτοιμους να ακούσουμε με την καρδιά μας τους φτωχούς του που φωνάζουν προς αυτόν. Είθε η Μητέρα Εκκλησία της Ρώμης να μπορεί να βιώνει την παρηγοριά να βλέπει για άλλη μια φορά την υπακοή και το θάρρος των παιδιών της που είναι γεμάτα ενθουσιασμό για τη νέα εποχή ευαγγελισμού. Συναντάμε τους άλλους, αρχίζουμε διάλογο μαζί τους, τους ακούμε με ταπεινοφροσύνη, καλοσύνη και φτώχεια καρδιάς… Σας προσκαλώ να το βιώσετε όλο αυτό όχι ως μια επίπονη προσπάθεια, αλλά μεπνευματική ελαφρότητα: αντί να παγιδεύεστε από το άγχος της απόδοσης, είναι πιο σημαντικό να διευρύνουμε την αντίληψή μας για να αδράξουμετην παρουσία και τη δράση του Θεού στην πόλη. Πρόκειται για έναν στοχασμό που γεννιέται από την αγάπη.

Ποιμένες, «σοφοί αρχιτέκτονες»
Προς τους ποιμένες, ο Φραγκίσκος ζητά να παραμείνει η κοινότητα μακριά «από κάθε κοσμικότητα, και από κακούς συμβιβασμούς». Να την υπερασπιστούμε από τους αρπακτικούς λύκους που θα επιθυμούσαν να την απομακρύνουν από το Ευαγγέλιο, το μοναδικό θεμέλιο κάθε πνευματικού οικοδομήματος. «Όπως ο Παύλος – προσθέτει ο Πάπας – να είστε και εσείς σοφοί αρχιτέκτονες», σοφοί γιατί γνωρίζουμε ότι μόνομε τον Λόγο του Θεού γεννάται η Εκκλησία, πέρα από την επιτυχία και άμεση ικανοποίηση. Ποιμένες που θα είναι πάντα πλησίον του κόσμου αλλά και ικανοί να πετάξουν ψηλά.

Από τότε που έγινα Επίσκοπος Ρώμης, γνώρισα από κοντά πολλούς από εσάς: θαύμασα την πίστη και την αγάπη για τον Κύριο, την εγγύτητα με τους ανθρώπους και τη γενναιοδωρία όσο αφορά στη φροντίδα των φτωχών. Γνωρίζετε τις συνοικίες της πόλης όπως κανείς άλλος και φυλάτε μέσα στην καρδιά σας τα πρόσωπα, τα χαμόγελα και τα δάκρυα πολλών ανθρώπων. Έχετε αφήσει κατά μέρος ιδεολογικές αντιδράσεις και προσωπικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους για να κάνετε χώρο γι αυτό που ο Θεός σας ζητά. Ο ρεαλισμός όπως εκείνων που τα πόδια τους είναι στέρεα πάνω στη γη και ξέρουν «πώς πηγαίνουν τα πράγματα αυτού του κόσμου», δεν σας εμπόδισε να πετάτε ψηλά με τον Κύριο και να ονειρεύεστε σπουδαία πράγματα.

ο Θεός αναγεννιέται σε κάθε καρδιά
Μια αλλαγή ρυθμού, μια αντιστροφή κατεύθυνσης είναι εκείνη που ο Ιησούς έκανε καθαρίζοντας, για παράδειγμα, τον Ναό που είχε μεταμορφωθεί σε αγορά. Επίσης οι άγιοι, εξηγεί ο Πάπας, έχουν ενεργήσει σύμφωνα με μια λογική που δεν είναι κατανοητή από τους ανθρώπους αλλά παράγεταιαπό το Πνεύμα. Είναι η εμπιστοσύνη στη μεταστροφή που επιφέρει ο Θεός η οποία πρέπει να εμψυχώνει τις ποιμαντικές ομάδες, στις οποίες ο Φραγκίσκος παραδίδει το μήνυμα, οι οποίες πηγαίνουν σε αναζήτηση εκείνων που βρίσκονται μακριά από την πίστη και από την Εκκλησία.

Δεν υπάρχει ανθρώπινη καρδιά την οποία ο Χριστός δεν επιθυμεί και δεν μπορεί να αναγεννήσει. Στην ύπαρξή μας ως αμαρτωλοί, συχνά συμβαίνει να απομακρυνόμαστε από τον Κύριο και το Πνεύμα να σβήνει. Καταστρέφουμε τον ναό του Θεού που είναι ο καθένας από εμάς. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί μια οριστική κατάσταση: Στον Κύριο αρκούν τρεις ημέρες για την ανοικοδόμηση του ναού του μέσα μας!

Ο Κύριος ανοίγει νέες χαραμάδες

«Κανείς, έστω και τραυματισμένος από το κακό – λέει ο Πάπας – δεν καταδικάζεται σε αυτή τη γη να παραμείνει για πάντα μακριά από τον Θεό».

Με έναν συχνά μυστηριώδη αλλά πραγματικό τρόπο, ο Κύριος ανοίγει μέσα στις καρδιές νέες χαραμάδες, επιθυμία για την αλήθεια, για το καλό και την ομορφιάπου δημιουργούν χώρο για ευαγγελισμό. Ορισμένες φορές, μπορεί να αντιμετωπίσουμε δυσπιστία και εχθρότητα: δεν χρειάζεται να αφήσουμε τον εαυτό μας να μπλοκαριστεί, αλλά να φυλάξουμε την πεποίθηση ότι στον Θεό αρκούν τρεις μέρες για να αναστήσει τον Υιό του μέσα στην καρδιά του ανθρώπου. Είναι η ιστορία ορισμένων από εμάς: βαθιές μεταστροφές, καρπός της απρόβλεπτης δράσης της χάριτος!

Λίγο πριν τη γιορτή, η προσευχή του Πάπα έξω από τη Βασιλική του Λατερανού μπροστά στην Ιερή Ταφόπλακα προς τιμήν των θυμάτων της φτώχειας. Ο Φραγκίσκος έλαβε ως δώρο από τον καρδινάλιο Βικάριο της Ρώμης Angelo De Donatis το βιβλίο “Lasantità è il volto più bello della Chiesa” (Η αγιότητα είναι το ομορφότερο πρόσωπο της Εκκλησίας), που εκδόθηκε από την Libreria Editrice Vaticana, με σκέψεις που συνόδευσαν την επισκοπική διοίκηση κατά τη διάρκεια της περσινής ποιμαντικής χρονιάς
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου