«Δεν πρέπει να φοβόμαστε εκείνους που μας διατάζουν να παραμείνουμε σιωπηλοί ή που μας συκοφαντούν»

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε εκείνους που μας διατάζουν να παραμείνουμε σιωπηλοί ή που μας συκοφαντούν»

Για τις πληγές των ασθενών υπάρχει ο Ιησούς που μας καλεί να τους φροντίσουμε: είναι οι προνομιούχοι της Εκκλησίας, δεν είναι προς απόρριψη. Είναι ένα από τα ισχυρά χωρία του Πάπα κατά τη γενική ακρόαση. Απευθύνει επίσης έκκληση να προσευχηθούμε για την ειρήνη, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα τραγικά γεγονότα που προκαλούνται εξαιτίας του μίσους, λέει ο Φραγκίσκος αναφερόμενος στην 80η επέτειο από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που θα λάβει χώρα στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου.
Μην φοβάστε «εκείνους που μας διατάζουν να παραμείνουμε σιωπηλοί, μας συκοφαντούν και δεν δείχνουν προσοχή για τη ζωή μας». Αυτή ήταν η ισχυρή προτροπή του Πάπα, σήμερα το πρωί, κατά την κατήχηση στην γενική ακρόαση, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Γι αυτό και ο Φραγκίσκος μας προσκαλεί να ζητήσουμε από τον Κύριο να μας «ενδυναμώσει εσωτερικά» για να είμαστε σίγουροι για την παρουσία του στο πλευρό μας. Η σημερινή πρωινή σκέψη επικεντρώνεται στην αποστολή του Πέτρου, κύριου μάρτυρα του αναστημένου, ο οποίος ξεκινά το κήρυγμα και όπως ο Ιησούς, περνά ανάμεσα στους αρρώστους παίρνοντας επάνω του τις αδυναμίες τους. Ο Φραγκίσκος συνεχίζει, τον κύκλο των κατηχήσεων σχετικά με τις Πράξεις των Αποστόλων, που ξεκίνησε στα τέλη του Μαΐου μετά από τις σκέψεις πάνω στο Πάτερ Ημών.

Υπακούω στο Θεό παρά στους ανθρώπους
Αλλά, σημειώνει ο Πάπας, η θεραπευτική δράση του Πέτρου αυξάνει το μίσος και το φθόνο των Σαδδουκαίων. Έβλεπαν ότι τα θαύματα γινόντουσαν όχι «με τη μαγεία» αλλά στο όνομα του Ιησού, αλλά δεν ήθελαν να το αποδεχθούν. Επομένως, έβαλαν στη φυλακή τους αποστόλους, οι οποίοι όμως απελευθερώθηκαν με θαυματουργό τρόπο. Τότε τους απαγόρευσαν να διδάσκουν. Λαμβάνοντας έναυσμα από αυτό το γεγονός, ακολουθώντας το παράδειγμα του Πέτρου, ο Πάπας τονίζει ακριβώς αυτό που ένας χριστιανός καλείται να πει:

«Υπακούω πρώτα στον Θεό παρά στους ανθρώπους»: αυτή είναι η σπουδαία χριστιανική απάντηση. Αυτό σημαίνει ότι ακούω τον Θεό χωρίς επιφύλαξη, χωρίς αναβολές, χωρίς υπολογισμούς. Ενώνομαι μαζί Του για να γίνω ικανός να συνάψω διαθήκη μαζί Του και με όποιον συναντώ στην πορεία μου.

Ας ζητήσουμε και εμείς από το Άγιο Πνεύμα τη δύναμη να μην φοβόμαστε εκείνους που μας διατάζουν να παραμείνουμε σιωπηλοί, που μας συκοφαντούν και δεν δείχνουν προσοχή για τη ζωή μας. Να μην φοβόμαστε. Ας ζητήσουμε από εκείνον να μας ενδυναμώσει εσωτερικά για να είμαστε σίγουροι για την παρουσία της αγάπης και της παρηγοριάς του Κυρίου στο πλευρό μας.

Για τις πληγές των αρρώστων υπάρχει ο Ιησούς
Ο ψαράς της Γαλιλαίας αφήνει τον Χριστό να εκδηλωθεί, τονίζει στη συνέχεια ο Πάπας υπογραμμίζοντας ότι χωρίς να κάνει τίποτα ο Πέτρος, στο πέρασμά του, η σκιά του γίνεται θεραπευτικό «χάδι», «εκχύλισμα τρυφερότητας του Αναστημένου που σκύβει πάνω στους αρρώστους και αποκαθιστά τη ζωή, τη σωτηρία, την αξιοπρέπεια».

Με αυτόν τον τρόπο, ο Θεός εκδηλώνει την εγγύτητά του και κάνει τις πληγές των παιδιών του – ας το πούμε με ένα λίγο δύσκολο τρόπο – «τον θεολογικό τόπο της τρυφερότητάς του» (Πρωινή Σκέψη, Αγ. Μάρθα, 14.12.2017). στις πληγές των ασθενών, στις ασθένειες που αποτελούν εμπόδια για τη ζωή, υπάρχει πάντα η παρουσία του Ιησού, η πληγή του Ιησού. Υπάρχει ο Ιησούς που καλεί τον καθένα από εμάς να τους φροντίσει, να τους στηρίξει, να τους θεραπεύσει.

Οι χριστιανοί πρέπει να φροντίζουν τους ασθενείς
Η Εκκλησία στο κεφάλαιο 5 των Πράξεων αναδεικνύεται ως «υπαίθριο νοσοκομείο» που υποδέχεται τους ασθενείς, συνεχίζει ο Φραγκίσκος ο οποίος αυθόρμητα, υπογραμμίζει το πόσο είναι «προνομιούχοι για την Εκκλησία, για την ιερατική καρδιά, για όλους τους πιστούς». «Δεν είναι προς απόρριψη: αντιθέτως. Πρέπει να τους θεραπεύουμε – λέει – να τους φροντίζουμε. Αποτελούν αντικείμενο χριστιανικού ενδιαφέροντος». Από την αρχή ο Πάπας είχε κάνει φανερούς τους τρόπους με τους οποίους ο Λουκάς υποδεικνύει ότι τα λόγια των Αποστόλων συνοδεύουν σημαντικοί τόποι ζωτικότητας για την εκκλησιαστική κοινότητα όπως η πύλη του Σολομώντα και αφηγήσεις όπως σημεία και θαύματα.

Έκκληση για την ειρήνη
Μια έκκληση να προσευχηθούμε όλοι για την ειρήνη, ώστε «να μην επαναληφθούν πλέον τα τραγικά γεγονότα που προκλήθηκαν εξαιτίας του μίσους, τα οποία φέρνουν μόνο την καταστροφή, τη δυστυχία και τον θάνατο» απευθύνει στη συνέχεια ο Φραγκίσκος, κατά τον χαιρετισμό του προς τους Πολωνούς προσκυνητές. Η αναφορά αφορά στην ογδοηκοστή επέτειο από την έναρξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, της 1ης Σεπτεμβρίου, που ξεκίνησε με τη ναζιστική επίθεση στην Πολωνία. Εκεί, σε διάφορες πόλεις, θα πραγματοποιηθούν αναμνηστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή πολλών αρχηγών κρατών από όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου και η πρόσκληση να προσευχηθούμε με αυτή την ευκαιρία, ώστε να βασιλεύει η ειρήνη στις καρδιές των ανθρώπων.

Η αναμνηστική εορτή για τον Άγιο Αυγουστίνο
Ο Πάπας θέλησε επίσης να χαιρετίσει, ιδιαίτερα, τους περίπου 500 συμμετέχοντες στο προσκύνημα της ελληνο-καθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας με τον Μέγα Αρχιεπίσκοπο Sviatoslav. Υπενθύμισε επίσης την σημερινή αναμνηστική εορτή της Εκκλησίας για τον Άγιο Αυγουστίνο, επίσκοπο και γιατρό της Εκκλησίας, προτρέποντας τους λαϊκούς να εμπνέονται από εκείνον και να ανακαλύπτουν «την εσωτερική οδό που οδηγεί στον Θεό και στον πλησίον που έχει τη μεγαλύτερη αναγκη».

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ29 Μαρτίου 2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Προσευχή για την Ειρήνη στον κόσμο

Προσευχή για την Ειρήνη στον κόσμο Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χώρα, η Εκκλησιαστική μας Επαρχία προσευχήθηκε για

Προτροπή για οικονομική ενίσχυση της ανακαίνισης του ναού της Ιεράς Καρδίας του Ιησού  Εξώμβουργου Τήνου

Προτροπή για οικονομική ενίσχυση της ανακαίνισης του ναού της Ιεράς Καρδίας του Ιησού  Εξώμβουργου Τήνου Η Διοικούσα Επιτροπή του προσκυνήματος της Ιεράς Καρδίας του Ιησού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου