Δεν μπορεί κανείς να συμβαδίσει με τον Χριστό θέτοντας προϋποθέσεις
Κατά τη γενική ακρόαση, ο Ποντίφικας συνεχίζει τις σκέψεις για το Βάπτισμα, επικεντρώνοντας «στο κυρίως τελετουργικό που πραγματοποιείται στο βαπτιστήριο». Κατά τον χαιρετισμό του στην πολωνική γλώσσα, ζητά να προσευχηθούμε για την Μέση Ανατολή και τη Συρία.
Για να είμαστε σύμμορφοι με τον Υιό του Θεού, «οφείλουμε να αποστασιοποιηθούμε από ορισμένους δεσμούς», «οφείλουμε να αποκόψουμε τις γέφυρες, αφήνοντάς τους πίσω μας για να αναλάβουμε τη νέα Οδό που είναι ο Χριστός». Στην κατήχηση της γενικής ακρόασης, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας Φραγκίσκος επικεντρώνεται για ακόμη μια φορά στη σημασία του βαπτίσματος, «πηγή ζωής».
Μητρικό νερό ζωής και ευημερίας
Το νερό, «πάνω στο οποίο επικαλείται η ισχύς του Αγίου Πνεύματος, ώστε να μπορεί να έχει τη δύναμη να αναγεννά και να ανανεώνει», είναι πηγή ζωής και η απουσία του «προκαλεί την εξαφάνιση κάθε καρποφορίας». Ταυτόχρονα, το νερό «μπορεί να αποτελέσει ακόμη και αιτία θανάτου, όταν βυθιζόμαστε στα κύματά του», έχει και την ικανότητα να πλένει, να καθαρίζει». Ξεκινώντας από «αυτόν το φυσικό συμβολισμό», λέει συγκεκριμένα ο Ποντίφικας, «η Βίβλος περιγράφει τις παρεμβάσεις και τις υποσχέσεις του Θεού μέσα από το σημείο του ύδατος», και η «Εκκλησία επικαλείται τη δράση του Αγίου Πνεύματος πάνω στο νερό έτσι ώστε, εκείνοι που λαβαίνουν το βάπτισμα, να ενταφιαστούν μαζί με τον Ιησού κατά τον θάνατο και να αναστηθούν στην αθάνατη ζωή».
Ο διάβολος διχάζει, ο Θεός πάντα ενώνει
Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο βάπτισμα, όταν «καθαγιαστεί το νερό του βαπτιστηρίου», «θα πρέπει να διαθέσουμε την καρδιά μας». Και αυτό, ξεκαθαρίζει ο Πάπας Bergoglio, «συμβαίνει αρνούμενοι τον Σατανά», «εκείνον “που διχάζει”, ενώ «ο Θεός πάντα ενώνει την κοινότητα, τον κόσμο σε ενιαίο λαό». Ως εκ τούτου δεν είναι «δυνατόν να συμμορφωθούμε με τον Χριστό θέτοντας προϋποθέσεις», «θα πρέπει να αποστασιοποιηθούμε από ορισμένους δεσμούς για να μπορέσουμε να αγκαλιάσουμε αληθινά άλλους»: ή «τα πάμε καλά με τον Θεό» ή «τα πάμε καλά με τον διάβολο». «Γι αυτό το λόγο η απάρνηση και η πράξη πίστεως πάνε μαζί».
«Ο διάβολος διχάζει. Ο Θεός ενώνει τον κόσμο σε ενιαίο λαό»
Το Άγιο Πνεύμα μας δίνει τη δύναμη να αγωνιστούμε όπως πρέπει
Η πράξη της πίστεως «προϋποθέτει μια δέσμευση που το ίδιο το βάπτισμα θα βοηθήσει να διατηρήσουμε με επιμονή στις διάφορες καταστάσεις και δοκιμασίες της ζωής». Και η παρουσία του Αγίου Πνεύματος, προσθέτει ο Πάπας Φραγκίσκος, «μας δίνει τη δύναμη να αγωνιστούμε όπως πρέπει». Ιδού γιατί, εισερχόμενοι σε μια εκκλησία και αγγίζοντας το αγιασμένο νερό, θα πρέπει να σκεφτόμαστε με «χαρά και ευγνωμοσύνη το βάπτισμα που έχουμε λάβει», ανανεώνοντάς το με το «Αμήν» μας, για «να ζούμε βυθισμένοι στην αγάπη της Αγίας Τριάδας». «Να θυμάστε πάντα – επιμένει ο Ποντίφικας, κατά τον χαιρετισμό του στην αραβική γλώσσα – ότι η απόρριψη της αμαρτίας, των αποπλανήσεων του κακού», «είναι αυτό στο οποίο πιστεύει η Εκκλησία» και δεν αφορά «στιγμιαίες πράξεις», «αλλά συμπεριφορές που συνοδεύουν όλη την ανάπτυξη και την ωρίμανση της χριστιανικής ζωής».
Προσευχηθείτε για την ειρήνη στον κόσμο
Κατά τον χαιρετισμό στην πολωνική γλώσσα, ο Πάπας Bergoglio χαιρετά, ιδιαίτερα, την αντιπροσωπεία της Caritas Polacca, (Caritas Πολωνίας) καθώς και μερικούς νέους από τη Συρία, που έφθασαν στη Ρώμη με ένα ειδικό λεωφορείο, την κινητή Πρεσβεία της Caritas Giovani. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα προβλήματα των περισσότερο φτωχών, προάγοντας «την εθελοντική υπηρεσία των νέων και τη βοήθεια προς τα θύματα των διωγμών στη Συρία». «Προσευχηθείτε για την ειρήνη στον κόσμο – προτρέπει – ειδικά για τη Μέση Ανατολή και τη Συρία».