COVID και ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ

Διαβάζω το ΦΕΚ – Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως- μια εφημερίδα 132 σελίδων, που προωθήθηκε από το υπουργείου υγείας. Το θέμα είναι παροδικό αλλά και σπουδαίο, όπως το λέει ο τίτλος: «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 06:00».

Διαβάζοντάς το μαθαίνω πώς πρέπει να δράσουν οι διάφοροι τομείς της πολιτείας: Δημόσιες υπηρεσίες, Ιδιωτικές επιχειρήσεις, Νοσοκομεία, Σχολεία, Χώροι λατρείας, Κέντρα διασκέδασης, Εστίαση. Ο ιός επιτίθεται και χρησιμοποιεί διαφορετική “τακτική” σε κάθε περίπτωση. Αναλύω με περιέργεια τα σχέδια της διάταξης τραπεζοκαθισμάτων. Η απόσταση μεταξύ τους πρέπει να είναι 0,9 μέτρα, στον ενδιάμεσο χώρο να μην τοποθετείται κάθισμα και 1,2 μέτρα όπου στον ενδιάμεσο χώρο θα τοποθετούνται καθίσματα μόνο στο ένα εκ των δύο τραπεζιών. Είμαι έκπληκτος από την ακρίβεια και την θαυμάζω. Δεσμευτικές διατάξεις που συνιστούν τον νόμο της δράσης στο πόλεμο εναντίων του εχθρού ιού.

Έχω σπουδάσει πολλά χρόνια Αγία Γραφή. Το Ιερό Κείμενο περιέχει παρόμοιες διαταγές και κανόνες ενάντια στο κακό. Εμείς οι χριστιανοί τις ονομάζουμε «Δεκάλογο». Μερικοί λένε: Παλαιά Διαθήκη ήταν και δε μας ενδιαφέρει τόσο. Όμως κανένας Πάπας ή Ιερά Σύνοδος δεν ακύρωσε ή αμφισβήτησε αυτούς τους κανόνες. Ίσα ίσα που ο Ιησούς στην πρώτη ομιλία του, τους επιβεβαίωσε και τους ερμήνευσε.

Έχοντας γνωρίσει το Δεκάλογο και διαβάζοντας τα φύλλα του ΦΕΚ, θεωρώ ότι και οι δύο νόμοι έχουν σκοπό να βοηθήσουν τον άνθρωπο και με κάποιο τρόπο να τον σώσουν από το κακό. Αυθόρμητα επιβάλλεται μια σύγκριση των δύο νόμων, εκείνου του Θεού και εκείνου των ανθρώπων. Αμέσως αποκαλύπτονται δύο διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Εμφανίζονται δύο τρόποι και σχέδια, διαφορετικά στη πεποίθηση, κοινά στο σκοπό: να βοηθάνε και να σώζουν την ζωή του ανθρώπου και της κοινότητας. Η μελέτη του Θείου Νόμου μπορεί να συμβάλει στην κατανόηση των νόμων που θεσπίζουν οι άνθρωποι, τόσο στην ιδέα όσο και στον τρόπο έκφρασής τους.

Ας επιστρέψουμε στον υπέρτατο νόμο του Χριστιανού και του Εβραίου: στο Δεκάλογο. Εμείς τον ξέρουμε γενικά σαν Δέκα Εντολές. Όμως, η ονομασία αυτή δεν έχει υποστήριξη στη Βίβλο. Θα πρέπει να προσεγγίζουμε στο Δεκάλογο με τον τρόπο που το κάνουν οι Εβραίοι δηλαδή ως «Δέκα Λόγια», δέκα θέματα ή δέκα πράγματα. Αυτή η ονομασία υποδηλώνει ήδη ότι τα Δέκα Λόγια είναι σαν 10 θέματα ενός μαθήματος, τα οποία ο καθένας θα πρέπει να αναπτύξει και να εμβαθύνει. Όπως ένας δάσκαλος που γράφει στο πίνακα της τάξης το θέμα του μαθήματος που οι μαθητές πρέπει να μελετήσουν και να εμβαθύνουν στο σπίτι.

Διαβάζοντας το Δεκάλογο στο βιβλίο της Εξόδου στα κεφάλαια 19-23, αντιλαμβανόμαστε αμέσως ότι ο νόμος του Θεού είναι σύντομος, συνοπτικός και συμπαγής. Δεν έχει γραφεί σαν την εφημερίδα της κυβερνήσεως σε 132σελίδες, ούτε σαν το σύνταγμα του Κράτους σε 32 σελίδες. Ο Δεκάλογος, στο πιο αρχαίο χειρόγραφο, καταλαμβάνει λιγότερες από 6 σελίδες. Το Ιερό Κείμενο εμπνέεται από τη συντομία του. Δεν θέλει να περιγράφει διαφορετικές περιπτώσεις με μανιακή ακρίβεια. Δεν λέει ότι στο σουπερμάρκετ πρέπει να φοράμε διπλή μάσκα και αλλού μονή. Ούτε ότι τα τραπέζια θα πρέπει να έχουν απόσταση 1,5μ και οι άνθρωποι στο χώρο 2μ. Όχι! Αντιθέτως βρίσκουμε σύντομες προτάσεις μόνο δυο λέξεων, π.χ. μη φονεύσεις. Τετριμμένη και συνοπτική διαταγή, για τους περισσότερους άχρηστη, αφού πολλοί λένε: δεν με ενδιαφέρει, εγώ δεν έχω σκοτώσει κανένα. Αλλά αυτές δύο λέξεις εμπνέουν και προβληματίζουν: για την ανθρώπινη σκληροκαρδία ο Ιησούς έπρεπε να μας εξηγήσει ότι όποιος οργίζεται εναντίον του αδερφού του, παραβαίνει αυτή την εντολή και πρέπει καταδικαστεί.

«Non multa sed multum» δηλαδή όχι πολλά λόγια αλλά βαθιά. Συντομία και εξοικονόμηση λέξεων στην Αγία Γραφή, γιατί ο Θεός έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στον άνθρωπο.

Μελετώντας την Αγία Γραφή και το Δεκάλογο, σιγά σιγά μπορούμε να βρούμε μια θεία λογική. Κάθε κατάσταση, κάθε περίπτωση είναι πολύ περίπλοκη και διαφορετική. Ο νομοθέτης δεν μπορεί να περιγράψει την κάθε κατάσταση γιατί υπάρχει απεριόριστος αριθμός, μυριάδες μυριάδων. Ο άνθρωπος θέλει να βρίσκει πάντα και να έχει μπροστά του έτοιμη μια απάντηση. Αλλά ο Θεός θέλει να μορφώσει την σκέψη μας και την καρδία μας ώστε να βρούμε εμείς τη λύση.

Επιστρέφω πάλι στο τελευταίο ΦΕΚ που διαβάζω τόσες ώρες κατ’αυτήν την κρύα χειμωνιάτικη βραδιά. Αντί των 132 σελίδων ίσως θα ήταν πιο εύκολο και καλύτερο να γράφει η εφημερίδα: μη φονεύσεις και τίμα την υγεία σου. Ίσως να είχαν λείψει  πολλές παρεξηγήσεις, καυγάδες, νεύρα, διαιρέσεις και θα είχαμε περισσότερη προσωπική ευθύνη και υγιή συνείδηση.

(φωτογραφία: POLITICO Europe)

π. Μάρεκ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου