1

CONSISTORO 2020

Απευθύνοντας , απευθύνοντας εκ μέρους των νέων Καρδιναλίων χαιρετισμό στον Άγιο Πατέρα, στην αρχή της Ιεροτελεστίας, ο νέος καρδινάλιος Mario Grech, από τη Μάλτα, Γενικός Γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων άρχισε τον χαιρετισμό του ως εξής: «Οι περιστάσεις που συνδέονται με την κρίση υγείας του Covid είναι το υπόβαθρο αυτού του Κονσιστορίου που συμπίπτει με το δεύτερο κύμα του ιού και την αρχή της νέας Λειτουργικής χρονιάς και της Περιόδου της Παρουσίας, μια από τις πιο δυνατές στιγμές για την Εκκλησία. Πρόκειται για «δραματικές» περιστάσεις που βιώνουν ο κόσμος και η Εκκλησία. Περιπτώσεις που «μας προκαλούν να κάνουμε μια σωστή ανάγνωση της πανδημίας, και βοηθά τον καθένα μας να δει σ’ αυτήν την τραγωδία την ευκαιρία να « ξανασκεφτούμε τον τρόπο ζωής μας, τις σχέσεις μας, την οργάνωση των κοινωνιών μας και πάνω απ ‘όλα το νόημα της ύπαρξής μας , Και το λέω αυτό όχι μόνο για τον κόσμο, αλλά και για εμάς, για την Εκκλησία”.

Αυτά τα λόγια προφέρθηκαν με ιδιαίτερη συγκίνηση, από τον Γενικό Γραμματέα της Συνόδου των Επισκόπων, την ημέρα της δημιουργίας των 13 Καρδιναλίων. Λέξεις που, από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, αντήχησαν δυνατά στην οικουμένη, σε μια περίοδο κατά την οποία η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βιώνει ο κόσμος αντανακλάται με παρόμοιο τρόπο και στο έβδομο Κονσιστόριο της Ποντιφικής Αποστολής του Πάπα Φραγκίσκου επηρεασμένης από τα ειδικά μέτρα που υιοθετήθηκαν και στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, ξεκινώντας με την παρουσία μόνο εκατό πιστών περίπου, φορώντας όλοι τις προστατευτικές μάσκες, αλλά και από την επιλογή του τρόπο τέλεσης της Ιεροτελεστίας για τη δημιουργία νέων Καρδιναλίων. Έλειψαν οι αγκαλιές που χαρακτηρίζουν το Κονσιστόριο. Λόγω της πανδημίας, δύο από τους δεκατρείς νέους Καρδιναλίους, ο Φιλιππινέζος Χοσέ Φουέρτε Αβίντσουλα, αρχιεπίσκοπος του Κάπιδ και ο Κορνήλιος Σιμ, αποστολικός εκπρόσωπος του Μπρουνέι, παρέμειναν στις Μητροπόλεις τους. Όμως και αυτοί κατάστησαν Καρδινάλιοι και σε κάποια άλλη κατάλληλη στιγμή ένας εκπρόσωπος, που θα οριστεί, θα τους παραδώσει το καπέλο, το δαχτυλίδι και τη Βούλα με τον τίτλο. Επιπλέον, τα μέλη του Κολλεγίου Καρδιναλίων που δεν μπόρεσαν να φτάσουν στη Ρώμη μπόρεσαν να συμμετάσχουν στην ιεροτελεστία, συμμετέχοντας εξ αποστάσεως από την έδρα τους, μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας από τη Βασιλική του Βατικανού.

Μπείτε σε πορεία
Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Καρδινάλιου Γκρέικ περιστράφηκε γύρω από την αποστολή της Εκκλησίας η οποία είναι, «καθολικό μυστήριο της σωτηρίας» και καλείται στην εποχή μας να ανοίξει «νέα μονοπάτια» και η ίδια να μπει σε πορεία». “Εάν ο άγιος και εκλεκτός λαός του Θεού συμπορεύεται, δεν θα ακολουθήσει στραβό δρόμο – σημειώνει ο γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων – διότι όλοι οι βαπτισμένοι συμβάλλουν στο “αλάθητο της πίστης, που η Αγιότητά Σας κατέχει και καλεί να ακούμε για να μπορούμε να διακρίνουμε «τι λέει το Πνεύμα στην Εκκλησία». Οι εκκλήσεις, λέει ο Μαλτέζικος Καρδινάλιο, που συνεχώς κάνετε για να υπενθυμίσετε, με αφορμή την 50ή επέτειο της Συνόδου, ότι η Εκκλησία έχει ως ουσιαστικό συστατικό τη συνοδικότητα. Είναι η Εκκλησία της ακρόασης “και, όπως επισημαίνει και πάλι ο Καρδινάλιος Grech, αναφερόμενος στα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου,” η αμοιβαία ακρόαση ως ακρόαση του Πνεύματος είναι ίσως η πιο αληθινή μορφή συνειδητοποίησης αυτής της ανοιχτής σκέψης, δηλαδή, ημιτελούς, αλλά πάντα ανοιχτής στο Θεό που είναι η Αλήθεια, και πάντα σε εξέλιξη». “Δεν είναι καθόλου θέμα σχετικισμού · μάλλον βλέπουμε εδώ το μεγάλο δυναμισμό της Παράδοσης, βάσει του οποίου” η Εκκλησία τείνει προς την πληρότητα της Θεϊκής Αλήθειας, έως ότι εκπληρωθεί ο Λόγος του Θεού».

Συνοδικότητα
Επιπλέον, το Αποστολικό Διάταγμα «Episcopalis communio» ερμηνεύει «τη Σύνοδο των Επισκόπων όχι πλέον ως απλό γεγονός, αλλά ως μια διαδικασία, στην οποία ο λαός του Θεού, το Σώμα των Επισκόπων και ο Επίσκοπος της Ρώμης εμπλέκονται σε συνεργασία, ο καθένας ανάλογα με τη θέση που κατέχει μέσα στην Εκκλησία». Οι τοπικές Εκκλησίες, συγκεκριμένα, οι εκκλησιαστικές επαρχίες και οι εκκλησιαστικές Περιφέρειες, η Καθολική Εκκλησία, στην οποία το Κολλέγιο Καρδιναλίων προσφέρει επίσης το ρόλο του, εντάσσονται σε αυτήν τη συνοδική διαδικασία που εκδηλώνει «έναν δυναμισμό της κοινωνίας που εμπνέει όλες τις εκκλησιαστικές αποφάσεις» Ένα καθήκον στην υπηρεσία του οποίου τίθεται η Γραμματεία της Συνόδου που, ο Grech ελπίζει, ότι θα μπορέσει «να κάνει περισσότερα, για παράδειγμα υποστηρίζοντας τους Επισκόπους και τις Συνόδους της Ιεραρχίας στην ωρίμανση ενός συνολικού στυλ, συνοδεύοντας τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στα διαφορετικά επίπεδα εκκλησιαστικής ζωής, συμμετέχοντας έτσι στον δυναμισμό της «Εκκλησίας σε πορεία». Και είναι με το βλέμμα στραμμένο προς την αρετή της ελπίδας που Εκλαμπρότατος Καρδινάλιος Grech ολοκληρώνει τον χαιρετισμό του στην αρχή του Κονσιστορίου.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 3 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου