ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΚΤΑΗΜΕΡΟ ΔΕΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ CCEE και ΚΕΚ

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΚΤΑΗΜΕΡΟ ΔΕΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ CCEE και ΚΕΚ

«Η δεξιά του Κυρίου δοξάστηκε σε δύναμη»

(Έξ. 15,6a)

Αυτό είναι το θέμα που επιλέχθηκε για τον εορτασμό της φετινής Εβδομάδας Προσευχής για τoοκταήμερο δεήσεων για τη Χριστιανική Ενότητα. Μας θυμίζει – όπως γράφει το κοινό μήνυμα του Συμβουλίου των Συνόδων της Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης (CCEE) και του Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) – ότι ο Θεός στηρίζει τον κόσμο και την ιστορία, και έχει σχέδιο ελπίδας για την ανθρωπότητα

Σήμερα, η Ευρώπη χρειάζεται ελπίδα! Είναι η κοινή κραυγή, που βγαίνει από την καρδιά και το στόμα πολλών πολιτών της Ευρώπης. Είναι η αίσθηση της κενότητας που υπάρχει σε μια ζωή χωρίς το Θεό. Η οικονομική ευημερία από μόνη της δεν μπορεί να ικανοποιήσει την ανθρώπινη καρδιά. Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο που περιορίζεται αποκλειστικά στη συσσώρευση πλούτου, ανίκανου για αλληλεγγύη και συμπαράστασης, δημιουργεί παραδόξως νέα φτώχεια. Όποιος είναι ανοιχτός στο Ευαγγέλιο, ανακαλύπτει τον άλλο, τον πόνο, τους ηλικιωμένους, τους άνεργους και αισθάνεται αλληλέγγυα μαζί τους δημιουργώντας ελπίδα.

«Εμείς οι Χριστιανοί – γράφουν το  Ccee και  το Kek για αυτή την εβδομάδα προσευχής για τη χριστιανική ενότητα-:  θέλουμε να μαρτυρήσουμε όλοι μαζί την ελπίδα που έχει ρίζες σε μια ζωή με τον Χριστό. Έχουμε τη σιγουριά ότι μόνο με το Χριστό μπορούμε να ζούμε με ηρεμία στη σημερινή ιστορία και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον με ένα βλέμμα ανοιχτό προς την αιωνιότητα».

Προσοχή σε κάθε άτομο και σε όλο τον κόσμο

«Δεν είναι λίγες οι απειλές σήμερα ή νέες μορφές δουλείας που επηρεάζουν βαθύτατα την αξιοπρέπεια του ανθρώπου που δημιουργήθηκε κατ 'εικόνα και ομοίωση του Θεού. Σκεπτόμαστε τη μαζική έξοδο τόσων  ανθρώπων που αναγκάζονται εξ αιτίας των πολέμων και της φτώχειας  να αφήσουν τις οικογένειές τους και τα σπίτια τους για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό είναι εφικτό μόνο αν ακολουθήσουμε τον Θεό και τις καρδιές μας, αν ασκούμε δικαιοσύνη τόσο ως άτομα όσο και ως κοινότητα.

Η λαχτάρα για ενότητα είναι ορατή στη φιλανθρωπία των Εκκλησιών μας

Οι χριστιανικές Εκκλησίες στην Ευρώπη θέλουν να δώσουν κοινή μαρτυρία  για την αγάπη του Χριστού για κάθε άτομο που δημιουργήθηκε κατ 'εικόνα και ομοίωση του Θεού. Η λαχτάρα ορατής ενότητας των Εκκλησιών μας σήμερα εκφράζεται με την αγάπη τόσων πολλών χριστιανικών κοινοτήτων. Έτσι η ενότητα ενισχύεται μέσω: της αλληλεγγύης με τους χριστιανούς αδελφούς μας που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, μοναξιάς και περιθωριοποίησης. Είναι ανάγκη να δείξουμε αλληλεγγύη με τους χριστιανούς αδελφούς μας τους διωγμένους για την πίστη τους, ειδικά στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. Να δείξουμε αλληλεγγύη με τους γείτονές μας που έρχονται στις πύλες της Ευρώπης και τη φροντίδα για μια Ευρώπη που φροντίζει η ίδια για τις πνευματικές και υλικές ανάγκες των πολιτών της. 

Ο επείγων χαρακτήρας αυτών των προκλήσεων επιβεβαιώνει τη σημασία της χριστιανικής ενότητας

Ως εκ τούτου, καλούμε τους πιστούς μας να μείνουν στην ελπίδα και μαρτυρία του Ευαγγελίου. Αυτό σημαίνει να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο μέσω αμοιβαίας κατανόησης, προκειμένου να διατηρήσουμε την ενότητα του Πνεύματος μέσω του δεσμού της ειρήνης.

Το Μήνυμα υπογράφεται από τον πρόεδρο του Kek Christopher Hill και τον πρόεδρο της κάρτας CCEE. Angelo Bagnasco

 +N

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου